Holstein: Nye Borgerlige har helt sikkert en reel chance

NYT PARTI: Terrorhandlinger, flygtninge-og migrantstrømme og skuffede DF-vælgere kan altsammen bane vejen for et nyt parti til højre for Dansk Folkeparti, lyder analysen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

En stram udlændingepolitik, et farvel til EU og en økonomisk politik, der lægger sig op ad Liberal Alliances.

Sådan kan man forklare det nye højreparti Nye Borgerliges politik, hvis man koger det helt ned. Og spørger man Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er der plads til et sådant parti i dansk politik. 

"De har helt sikkert en reel chance. Nye Borgerliges formand Pernille Vermund optræder overraskende professionelt, og der er et stort opbrud i dansk politik i øjeblikket," siger Erik Holstein. 

Læs også: Her er de fire ekstreme vælgergrupper

Onsdag aften meddelte Nye Borgerlige, at man havde fået de nødvendige 20.109 vælgererklæringer i hus, som det kræves for at blive stillet op til det kommende folketingsvalg. Og torsdag mødte det nye parti pressen. Og her blev der ikke lagt skjul på, at udlændingepolitikken er det altafgørende for Nye Borgerlige:

"Vi har det, vi selv mener er en retfærdig udlændingepolitik. Den indebærer, at vi skal gennemføre et asylstop og udelukkende asylbehandle flygtninge i nærområderne," sagde formand Pernille Vermund på pressemødet.

Mange skuffede DF-vælgere
Og netop en stram udlændingepolitik kan der meget vel være vælgere i, fortæller Erik Holstein. 

"Terrorhandlingerne og flygtninge-og migrantstrømmene har skærpet holdningen markant hos en del vælgere," siger han og fortsætter:

"Og der er temmelig mange DF-vælgere, der er skuffede over, at partiet ikke har fået mere igennem i udlændingepolitikken efter den store valgsejr sidste år. Det kan altsammen bane vejen for det nye parti til højre for DF."

Læs også: 10 markante Vermund-citater

Holstein peger på, at den helt store forskel mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er det fordelingspolitiske område, hvor Nye Borgerlige ligger tæt på Liberal Alliance. Blandt andet ønsker Nye Borgerlige at bruge tre fjerdedele af det økonomiske råderum på knap 40 milliarder kroner i 2025-planen på skattelettelser til både lavt- og højtlønnede. 

"Der vil sikkert være et vælgersegment til Vermund, men med den profil har hun ingen chance for at hive stemmer over midten, sådan som Dansk Folkeparti kan," siger Erik Holstein.

Læs også: Nye Borgerlige stiller tre krav til borgerlig statsminister

Han advarer Dansk Folkeparti om at begynde at konkurrere med Nye Borgerlige om den strammeste udlændingepolitik:

"Jeg tror, det vil være en fejl for Dansk Folkeparti at gå ind i en vild konkurrence med Nye Borgerlige om at være mest barsk på udlændingeområdet. Det vil koste til den anden side. Hvis DF derimod tager det stille og roligt, kan det være gavnligt for deres midterparti-ambitioner, at der nu er kommet et parti til højre for dem," siger Erik Holstein.

Risiko for stemmespild
Nye Borgerliges vælgererklæringer og anmodning om at blive stillet op til næste folketingsvalg behandles lige nu i Social- og Indenrigsministeriet. Og Nye Borgerlige kan vise sig at blive et problem for den borgerlige blok, hvis de ikke lykkes med at komme ind ved næste valg, fortæller Altingets politiske kommentator.

"Det er jo indlysende, at Nye Borgerlige skaber risiko for stemmespild i blå blok. Det ultimative mareridt for Løkke er naturligvis, at både Nye Borgerlige og Konservative ender lige under spærregrænsen," siger Erik Holstein og henviser til, at Konservative i lang tid har ligget og rodet nede omkring spærregrænsen. 

Ender et parti under spærregrænsen, er dets stemmer spildte, og de tæller derfor ikke med, når man skal finde ud af, hvilken blok, der har fået flest stemmer. 

Læs også: Her er det Nye Borgerlige partiapparat

På torsdagens pressemøde, hvor Nye Borgerliges politik blev præsenteret, var både formand Pernille Vermund og medstifter Peter Seier Christensen til stede. Men i løbet af den mere end 30 minutter lange seance var det kun Pernille Vermund, som talte.

"Vermund klarede sig fint på pressemødet, men det er for sårbart, at det kun er hende, der tegner partiet. Det kan jo ikke nytte noget, at det kun er hende, der taler, mens medstifteren af partiet bare sidder som en tavs bamse ved siden af," siger Erik Holstein. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00