Holstein: Det skal du holde øje med til politisk superweekend

ANALYSE: Tre partier holder landsmøde i weekenden, og det bliver en af det politiske års mest afgørende weekender, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
Cecilie Gormsen

Vi går landsmødesuperweekend i møde, hvor ikke mindre end tre partier holder landsmøde. Socialdemokratiet holder sin årlige kongres i Aalborg, Dansk Folkeparti sit årsmøde i Herning og Radikale mødes i Nyborg.

Spillet mellem netop Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale bliver afgørende, den dag flertallet skifter, og Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, udlægger her magtforholdene, og hvad man skal holde øje med i weekenden.

Der venter en stor politisk weekend, hvor både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre holder landsmøder. Hvilket af de tre partier er i bedst form lige nu?

”Det kommer an på, hvad du mener med det: Radikale er det eneste af de tre partier, der er gået frem siden valget, så på det punkt går det godt for Morten Østergaard og co. Men ser man på politisk indflydelse, har Dansk Folkeparti de bedste kort. Det gælder både i forhold til de aktuelle forhandlinger – og på længere sigt.”

Men hvis flertallet skifter ved næste valg, vil Radikale jo igen sidde med de afgørende stemmer.

”Både og. Det er rigtigt, at socialdemokraterne i første omgang skal have Radikale til at pege på Mette Frederiksen. Men Socialdemokratiet bliver ikke nær så afhængig af politiske aftaler med Radikale som tidligere, for med det gode forhold til Dansk Folkeparti får Mette Frederiksen et alternativ. Det bliver ikke det sorte tårn om igen.”

Hvordan kan et fløjparti som Dansk Folkeparti få så stor indflydelse?

”Nu er størrelsen ikke en helt ubetydelig faktor. Og så er DF klart et midterparti på den fordelingspolitiske akse. Her står de nærmere midten end Radikale. På det værdipolitiske område er DF et udpræget fløjparti, men det er Radikale også – bare til den anden side. De to partier er nærmest hinandens negation”

Radikale kom i sidste uge med nye meldinger på udlændingepolitikken. Er det for at komme længere ind på midten?

”Ja, og det er den eneste vej frem, at Radikale anerkender den indlysende sammenhæng mellem antallet af flygtninge og muligheden for en vellykket integration. Det ligger i forlængelse af de nye signaler på partiets sommergruppemøde, hvor man lagde op til øget spredning af tosprogede børn i folkeskolen. Men når man foretager et politisk skifte, skal det gøres helhjertet. Som Mette Frederiksen gjorde, da hun lagde klar afstand til sine gamle udlændingepolitiske synspunkter," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Hos Radikale fedtede Sofie Carsten Nielsen sig ind i nogle underlige forklaringer om, at Radikale altid havde ment, det de nu siger. Det giver et utroværdigt indtryk, og dermed missede partiet gevinsten af en ellers klog strategisk satsning.”

Hvad vil du holde øje med under weekendens landsmøder?

”Helt dagsaktuelt bliver det interessant, hvor bastant Kristian Thulesen Dahl udtrykker sig om skattereformen. Jeg tror, han giver den en spand kul, selvom det vil gøre ondt på regeringen. Og så bliver det spændende at se de tre partiers indbyrdes spil og positionering. Her kan komme nogle sværdslag mellem de gamle partnere S og R om kvoteflygtninge, skat, uddannelse og arbejdsmarkedsreformer. Det bliver en af det politiske års mest afgørende weekender.”

Læs hele Erik Holsteins analyse Politisk superweekend med trekantsdrama på Altinget: christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00