Holstein: Stadig flere politikere mener, at politiet har opgivet kontrollen med ghettoerne

ANALYSE: Altingets politiske kommentator giver svar på fem spørgsmål om bandekonfliktens betydning på Christiansborg. 

Der er stigende utilfredshed med Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg - både blandt politifolk og politikere på Christiansborg. 
Der er stigende utilfredshed med Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg - både blandt politifolk og politikere på Christiansborg. Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Daniel Bue Lauritzen

Den verserende bandekonflikt på Nørrebro og i Københavns Nordvestkvarter har ført til en stigende utilfredshed med politiet blandt politikerne på Christiansborg. 

Det fortæller Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Han giver her sin vurdering af sagens betydning inden for murene.  

Hvordan vurderer politikerne politiets indsats i ghettoområderne? 
”Der er hos stadig flere politikere en opfattelse af, at politiet reelt har opgivet at få kontrol med ghettoområderne. Der er irritation over, at politiets ledelse ofte bagatelliserer problemerne i ghettoerne, når der ikke er akutte problemer. Og når den kriminalitet, der hele tiden er under overfladen, kommer frem som åbne opgør, ja så slår politiledelsen opgivende ud med armene, fordi problemerne er vokset dem over hovedet.”

Fortsætter bandekonflikten, kan den helt stjæle den politiske dagsorden, som det skete med flygtninge- og migrantstrømmen for to år siden.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

”Tilliden til, at politiet har styr på ghettokriminaliteten, er ikke ligefrem voksende.”    

Hvad har bandekonflikten betydet for forholdet mellem politiet og Christiansborg?
”Der har altid været kritik af politiet, men kritikken var tidligere isoleret til den yderste venstrefløj. I dag går den langt bredere. For eksempel er Dansk Folkeparti blevet helt anderledes kritisk, fordi man opfatter dele af politiledelsen som politisk korrekt og handlingslammet.”

”Og som noget nyt kan man høre kritik af politiet fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, og Københavns socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen. Uden for referat kan man høre en meget hård kritik fra en ret bred kreds af politikere. Kritikken går dog på politiledelsen og ikke de enkelte betjente, og noget tyder på, at en del menige betjente faktisk deler den kritik.”

Ønsker politikerne, at bandemedlemmerne skal dømmes hårdere? 
”Ja, det politiske flertal ser helt klart gerne, at bandemedlemmerne tilbringer længere tid bag tremmer. Det er derfor, man har begrænset adgangen til prøveløsladelse af medlemmer af rockerklubber og indvandrerbander. Det er sandsynligt, at politikerne vil gå videre ad den vej, fordi det har en gunstig indvirkning på kriminaliteten i ghettoområder, at man tager de mest forhærdede kriminelle ud.”

”Man ønsker også, at flere bandemedlemmer bliver udvist fra Danmark, men her udgør både den danske højestret og den europæiske menneskerettighedsdomstol et problem. Her er praksis efterhånden blevet sådan, at man vægter den enkelte kriminelles interesser højere end samfundets.”

Hvad betyder den aktuelle bandekonflikt for partiernes holdning til balancen mellem præventive indsatser og kontant straf? 
”Der er almindelig enighed på Christiansborg om, at man både skal opruste den kriminalpræventive indsats og sætte hårdere ind med politi og straffe. Men alt tyder på, at det forebyggende arbejde kun har en chance, hvis man får fjernet de mest hardcore bandemedlemmer. Først når de er taget ud, kommer der tilstrækkelig ro i et boligområde – og først da kan den kriminalpræventive indsats for alvor foldes ud.”

Hvor meget kommer bandekonflikten til at fylde på Christiansborg i dette efterår? 
”Fortsætter bandekonflikten, kan den helt stjæle den politiske dagsorden, som det skete med flygtninge- og migrantstrømmen for to år siden. Ikke så underligt – for det her spørgsmål er sindssygt principielt: Det mest elementære for en stat er, at den kan garantere sine borgeres fysiske sikkerhed. At dømme efter ledende politifolks udtalelser kan man ikke længere give den garanti. Det er en total falliterklæring.”

Erik Holstein har skrevet en længere analyse om politikernes frustration over politiet, der kan læses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00