Holstein: Storbyernes grønne vælgere er en udfordring for Socialdemokratiet

ANALYSE: De unge stemmer i høj grad på den såkaldte grønne blok, og det kan have stor betydning for rød bloks interne styrkeforhold. Altingets politiske kommentator svarer på fem spørgsmål om de unge vælgere.

Pernille Skipper (Ø) og Uffe Elbæk (Å) danner sammen med Radikale og SF den grønne blok.
Pernille Skipper (Ø) og Uffe Elbæk (Å) danner sammen med Radikale og SF den grønne blok.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten. De fire partier udgør det, der kaldes den grønne blok, og den blok er populær hos de unge.

Blandt den samlede vælgerskare står de fire partier for omkring en fjerdel af stemmerne, men spørger man de unge mellem 18 og 24, ville 36 procent sætte deres kryds ved et af de grønne partier.

Det ændrer ikke det store ved styrkeforholdet mellem rød og blå blok, men internt i rød blok kan det få stor betydning. Det fortæller Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Hvilken betydning har de unge grønne for rød blok? 
"De unge grønne i storbyerne er ikke den type vælgere, der flytter stemmer mellem blokkene, men de er strategisk vigtige for styrkeforholdet internt i rød blok. Gruppen er vokset de senere år som følge af den eksplosive stigning i optaget til de videregående uddannelser."

"I dag stemmer de grønne storbyunge primært på partier som Enhedslisten, Alternativet og Radikale, mens Socialdemokratiet - og til dels SF- har svært ved at nå dem." 

Kan Socialdemokratiet gøre sig attraktiv for de unge, der stemmer grønt, uden at miste vælgere andetsteds? 
"På nogle politikområder er der ikke noget at gøre, Socialdemokratiet kan for eksempel ikke begynde at ændre på sin udlændingepolitik for at tiltrække storby-segmentet. Men på områder som miljø og klima har Socialdemokratiet nogle muligheder for at nå storbyernes unge studerende og veluddannede."  

Hvad er de vigtigste områder for de unge i grøn blok? 
"Det allervigtigste er faktisk deres egeninteresser som studieforhold, SU og så videre. Målinger viser, at det har den absolutte topprioritet, når de unge vælgere stemmer. Men derudover er der hele spørgsmålet om klima og miljø, og i København fylder kampen om højhuse og om Amager Fælled."  

Hvilken rolle vil grøn blok spille ved kommunalvalget til november? 
"Den vil ikke spille nogen afgørende rolle som blok, og København får ikke nogen grøn overborgmester. Men de grønne partier står stærkere nu, og den grønne dagsorden vil komme til at spille en større rolle end ved sidste kommunalvalg."

Kan den grønne blok holde på vælgerne ved et folketingsvalg? 
"Nok ikke i samme omfang, for det bliver ikke miljø og klima, der kommer til at afgøre et folketingsvalg. Derfor vil det fylde mindre der. Men hvis man først har stemt på Alternativet eller Enhedslisten ved et kommunalvalg, er vejen til at gøre det igen ved et folketingsvalg blevet mindre. Derfor er det ikke helt uvæsentligt for Socialdemokratiet at gøre indhug i denne vælgerskare allerede ved kommunalvalget."  

Erik Holstein har skrevet en længere analyse om grøn bloks konsekvenser for venstrefløjen, og den kan du læse her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00