Holstein: Thornings dagsorden dominerede dag 1

ANALYSE: Valgkampen blev spurtet i gang med to partileder-debatter på tv. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ser nærmere på politikernes præstationer på valgkampens første dag.

Foto: Scanpix / Keld Navntoft
Anders Jerking

På valgkampens første dag fik statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) held med at sætte dagsordenen med debatten om udgiftsstop i den offentlige sektor.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter valgkampens to første partileder-debatter i direkte tv.

”Overordnet set køber Løkke Socialdemokraternes 'framing' af valgkampen som et valg mellem nulvækst og skattelettelser på den ene side eller en vækst i det offentlige forbrug og velfærd på den anden,” siger Holstein og fortsætter:

”Det er en tvivlsom modsætning, fordi Thorning selv har ført sparepolitik med den ene hånd og givet skattelettelser med den anden. Ja, hun har endda givet meget omstridte selskabsskattelettelser. Men det en stor fordel for Thorning, at Løkke accepterer at slås på den bane, hun definerer. Det havde været langt bedre for Venstre at tage opgøret på værdipolitikken.”

Først mødtes partilederne til DR-debat i Folketinget, senere gik turen til debat hos TV2 (billedet).
Først mødtes partilederne til DR-debat i Folketinget, senere gik turen til debat hos TV2 (billedet). Foto: TV 2 / Carsten Andersen

Løkke med overskud
Op til valgudskrivelsen har der været talt og skrevet meget om, at blå blok nok fører i meningsmålingerne, men at blokkens statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, ligger lavt i popularitetsmålingerne. Løkke kom dog godt fra start, vurderer Holstein:

”Løkke klarede spørgsmålet om sin ramponerede personlige troværdighed fint. Han erkendte problemet og udviste en vis ydmyghed. Det virkede langt mere troværdigt end tidligere,” siger Holstein og fortsætter:

”På det personlige plan så Løkke ud til at være fit for fight og i balance. Det er ret imponerende i betragtning af, at han er den, der har allermest at tabe i denne valgkamp.”

Debut for flere partiledere
Tv-debatterne var debut for flere partiers ledere, som har først har overtaget lederskabet i løbet af valgperioden. En af de nye ledere er Konservatives Søren Pape Poulsen.

”Der var spænding om, hvordan Søren Pape Poulsen ville klare sig. Det gik rimeligt: Pape er ikke dårlig, men han viste heller ikke en klasse, der kan hive et kriseramt parti op fra bunden. Så selvom det egentlig er bestået, er det ikke godt nok i situationen,” mener Holstein.

Også Radikales Morten Østergaard var ny mand i partileder-debatten.

”Han klarer sig igennem uden fejl, men der er langt til Vestagers præstationer,” vurderer Holstein.

Elbæk og spærregrænsen
Den tidligere radikale minister Uffe Elbæk har stiftet sig eget parti, Alternativet, som lever et farligt liv omkring spærregrænsen. Holstein vurderer, at Elbæk klarede sig hæderligt i de første debatter:

”Han blev ikke savet over, selvom han er urutineret. Elbæk appellerer klart til et større vælgersegment, når taler om at sætte den offentlige sektor fri og en 30 timers arbejdsuge,” siger Holstein og fortsætter:

”Den røde side forsøgte at tale Elbæk op, og det er helt logisk, når de nu skal have Alternativet ind. Men det er til gengæld mindre logisk, at den blå fløj også behandlede ham så pænt. De blå har interesse i at tvinge Thorning til at tage stilling til Elbæks alternative univers,” siger Holstein med henvisning til, at Alternativet kan medføre et måske afgørende stemmespild i rød blok, hvis partiet ikke når over spærregrænsen.

”En enkelt gang var det ved at gå helt galt for Elbæk. Nemlig da han i samme åndedræt talte om terrorangrebet og Dansk Folkepartis tone i udlændingedebatten. Interessant nok var det SF-formand Pia Olsen Dyhr, der effektivt satte Elbæk på plads med en bemærkning om, at tonen aldrig kunne undskylde terror,” siger Holstein.

Troværdig Thulesen
Også Dansk Folkeparti har skiftet formand siden valget i 2011. Erik Holstein bemærker, at Kristian Thulesen Dahl ikke kørte hårdt på i udlændingedebatten.

”Efter min mening overgør Thulesen den tilbageholdende stil på udlændingeområdet. Og det i et omfang, så han risikerer at miste land på DF's absolut stærkeste område,” siger Holstein og fortsætter:

”Til gengæld er det rigtig klogt af Thulesen åbent at erkende, at han er mere enig med Thorning end Løkke på velfærdspolitikken. Men at han alligevel støtter Løkke på grund af udlændingepolitikken. Det er langt mere troværdigt end at danse udenom.”

DF står til markant fremgang i meningsmålingerne. Men også Anders Samuelsens Liberal Alliance ser ud til at forbedre det seneste valgresultat.

”Anders Samuelsen har udviklet sig enormt. For fire-fem år siden kunne han ligne en fanatiker, der helt tændte af ved kritiske spørgsmål. Nu fremstår han rolig, velovervejet, selvsikker – og med et humoristisk overskud,” vurderer Holstein.

Kampen om dagpenge
Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen og SF's Pia Olsen Dyhr var især stærke på dagpenge, hvor de sammen med Thulesen fik presset Thorning, mener Holstein.

”Det bliver et problem for Thorning, at hun hele valgkampen igennem bliver stillet over for spørgsmålet om, hvordan hun vil forbedre dagpengesystemet, når det ikke må koste en krone mere,” siger han.

Valgkampens første dag var præget af de store tv-debatter. I de næste dage bliver det afgørende, hvem der får sat dagsordenen, påpeger Holstein:

”Det er vigtigt for blå blok at få bragt værdipolitikken mere i spil. Udlændingepolitikken er blandt vælgernes højst prioriterede områder, og det er det område, den blå side skal vinde på. Men valgkampens første dag var mest på Thornings præmisser.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00