Hovedstaden må bøde for kultur i provinsen

TILSKUD: For bl.a. at få råd til en særbevilling til Kulturby Aarhus 2017 har kulturministeren og et blåt flertal besluttet at tage pengene fra hovedstadsområdet, der pludselig mister hovedparten af kulturtilskud.

Kulturminister Bertel Haarder - kritiseres for at offentliggøre omstridt beslutning på ministeriets hjemmeside uden forudgående varsel eller dialog.
Kulturminister Bertel Haarder - kritiseres for at offentliggøre omstridt beslutning på ministeriets hjemmeside uden forudgående varsel eller dialog.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Erik Bjørn Møller

Kendte københavnske festivaler som Golden Days, Filmfestivalerne og Jazz Festivalen er truet på eksistensen, efter at kulturminister Bertel Haarder (V) og et blåt flertal uden varsel har besluttet sig for at gennemføre en markant omfordeling af statens midler til landets såkaldte kulturregioner.

For at sende flere kulturkroner til provinsen og få råd til en særbevilling til Kulturby Aarhus 2017 har det borgerlige flertal besluttet at snuppe størstedelen af de seks mio. kr., som det regionale kultursamarbejde i hovedstadsområdet – Kulturmetropol Øresund – hidtil har fået.

I 2016 halveres det statslige tilskud til samarbejdet mellem de 26 kommuner og Region Hovedstaden i hovedstadsområdet – og næste år sættes det ned til 1,5 mio. kr. Ændringerne betyder, at hovedstadsområdet fremover vil modtage 75 øre pr. indbygger til regionalt kultursamarbejde, hvorimod kultursamarbejde i resten af landet kan nyde godt af støttebeløb, der er ti gange højere.

Haarder: Hovedstaden skal betale
”Jeg har aftalt med kulturordførerne for de blå partier, at det er hovedstadsområdet, der skal ”betale” for særbevillingen til Kulturby Aarhus 2017 og for, at det øvrige land får en svag stigning fra 2017. Det kan begrundes med, at Københavns Kommune betaler betydeligt mindre til kulturen pr. indbygger end f.eks. Aarhus og Odense,” lyder begrundelsen fra kulturminister Bertel Haarder i en skrivelse, som ministeriet fredag lagde ud på sin hjemmeside.

Fakta
Kulturministeriet indgår 4-årige aftaler med klynger af kommuner, kaldet kulturregioner. Aftalerne bliver indgået med henblik på at understøtte samarbejdet om kultur mellem kommunerne - samt dialogen og samarbejdet mellem stat og kommuner på kulturområdet. Der er i dag i alt 13 kulturregioner i hele landet. Staten finansierer halvdelen af de samlede projektudgifter i kulturaftalerne, mens kulturregionerne finansierer resten. Kulturministeriets samlede ramme for medfinansiering udgør 20 mio. kr. om året.
Kulturmetropol Ørestad er den største af de eksisterende kulturregioner. Medlemmer er Region Hovedstaden samt 26 kommuner fra Region Hovedstaden og Region Sjælland. Den 1. juli bakkede samtlige udvalgsformænd op om at arbejde videre med en ny kulturaftale fra 2016, der skal bygge videre på hidtidige resultater og erfaringer. Men nu viser det sig pludselig, at der er langt færre penge til formålet end hidtil forventet, da regeringen vil omfordele den statslige støtte til kulturregionerne. 

Kilde: Kulturministeriet og Kulturmetropol Øresund

Dermed forsøger det blå flertal også at rette op på den geografiske skævhed i fordelingen af den offentlige kulturstøtte, som både borgerlige kulturordførere og kommuner i provinsen igen og igen har forsøgt at sætte på dagsordenen under den tidligere regering.

København blot én ud af mange
Men kulturministerens argumentation møder hovedrysten og undren i det regionale kultursamarbejde i hovedstadsområdet. Her peger man på, at ministerens argumentation udelukkende omfatter Københavns Kommune, der blot er én af 27 ligeværdige samarbejdspartnere blandt hovedstadskommunerne.

Borgere i hovedstadsregionen kan med rette spørge, om ministeren også er minister for dem – for det ser ikke sådan ud.

Tom Schiermer Nielsen (S)
Formand for Kulturmetropol Øresund og kulturudvalgsformand i Ballerup Kommune

Formanden for Kulturmetropol Øresund, Tom Schiermer Nielsen, der er kulturudvalgsformand i Ballerup Kommune, siger:

”Borgere i hovedstadsregionen kan med rette spørge, om ministeren også er minister for dem – for det ser ikke sådan ud. Ministeren siger jo faktisk, at København og hovedstadsområdet er det samme. Så når København ikke betaler så meget til kultur som Aarhus og Odense, skal det altså gå ud over hele hovedstadsområdet fra Stevns til Roskilde til Halsnæs til Helsingør,” siger Tom Schiermer Nielsen.

Han påpeger, at syv af de 26 kommuner i samarbejdet er i top 10 over kommuner, der bruger flest penge på kultur pr. indbygger, heriblandt Helsingør og Albertslund Kommuner, der indtager første- og andenpladsen.

Harme over fremgangsmåden
”Så ministerens argumentation giver slet ingen mening. Vi bakker selvfølgelig op om de regionale kultursamarbejder landet over, men hvorfor skal det være på bekostning af det fremragende stykke arbejde, vi laver her i hovedstadsområdet? Jeg tror ikke, at ministeren har forstået, at vi – ud over København – rent faktisk er 25 andre kommuner, der arbejder sammen om at udvikle kulturtiltag for 1,8 mio. danskere,” siger Tom Schiermer Nielsen.

Han vil nu sammen med kollegerne i de øvrige kommuner ”tage fat i kulturministeren for at prøve at forstå, hvad han har tænkt, da han traf beslutningen.”

Og ud over selve beslutningen lægger formanden for Kulturmetropol Ørestad heller ikke skjul på sin harme over fremgangsmåden.

”Det vil så også være starten på den politiske dialog, for den har der ikke været noget af indtil nu. Det er overraskende, at man skal erfare en så væsentlig ændring på Kulturministeriets hjemmeside. En henvendelse til mig som formand ville have været helt i tråd med, hvad tidligere ministre har gjort i vigtige spørgsmål. Men måske er det også gået hans næse forbi, at den politiske formand rent faktisk sidder i Ballerup og ikke i København,” siger Tom Schiermer Nielsen.

Tavs DF-borgmester i København
Også i Københavns Kommune har regeringens beslutning vakt opsigt – samtidig med at den sætter kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen DF) i lidt af en klemme, fordi DF på Christiansborg er med i flertallet, der vil fjerne kulturpenge fra hovedstaden.

Sagen er sat på som en hastesag på kultur- og fritidsudvalgets møde i København torsdag aften, hvor konsekvenserne af den markante reduktion i tilskuddet skal drøftes. Og panderynkerne hos kulturpolitikerne bliver ikke mindre dybe, efter at også Region Hovedstaden har bebudet færre penge til samarbejdet fremover.

Carl Christian Ebbesen ønsker ikke at kommentere sagen over for Altinget, før den er drøftet i udvalget torsdag aften.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00