Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Hvad med Kristians karisma?

KLUMME: Det er muligt, at Kristian Jensens troværdighed er langt større end Lars Løkkes, men det er hans karisma ikke. Når det kommer til denne disciplin, er Kristian Jensen bundskraber, skriver Jarl Cordua.

Kristian Jensen er tæt på at være bundprop i disciplinen karisma.
Kristian Jensen er tæt på at være bundprop i disciplinen karisma.Foto: Jens Dresling/ ritzau
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatten om Venstres næstformand og Løkkes formodede arvtager Kristian Jensen er stadig genstand for intern debat i partiet.

Dels hjælper partiets egne folk med at holde den debat i live, dels skubber pressen på ved for eksempel at offentliggøre diverse meningsmålinger, hvor der måles på troværdighed, popularitet og karisma. 

Engang var især det sidste ikke noget, politikere gik særligt meget op i. Bare tænk tilbage i den politiske Danmarkshistorie. Der var ikke mange af de gamle koryfæer før TV-alderen, der ville kunne blive valgt i vore dage. De havde for at sige det ligeud: Karisma som en karklud.

I dag skal politikerne gerne kunne ”brænde” igennem på TV, sådan at man ude omkring kan mærke engagementet og hjertet, der banker for sagen. Hvis man i stedet virker tilbagelænet og knastør-saglig som en embedsmand, så er det ikke det, der giver bonus hos den del af vælgerne, der vil engageres og inspireres. 

Der var ikke mange af de gamle koryfæer før TV-alderen, der ville kunne blive valgt i vore dage. De havde for at sige det ligeud: Karisma som en karklud.

Jarl Cordua

Der findes sikkert også dem, der har det bedst med saglige og underspillede politikere, der skruer ned for den politiske ramasjang i deres agitation og appel til vælgerne. De er bare ikke så fremtrædende, som de var engang tilbage i 50’erne, som jo ifølge både socialdemokraterne og DF’erne skulle forestille at være dansk politiks guldalder.

Forleden var Berlingske og KANTAR-Gallup på banen med deres årlige undersøgelse af en række fremtrædende politikeres troværdighed og karisma. 

Hvor ”troværdighed” er et af Jensens flagskibe, der har risiko for at blive sænket med tiden, så er parameteret ”karisma” et skib, der for længst er gået til bunds.

Jarl Cordua

Èn af undersøgelsens tidligere topscorere er Venstres finansminister Kristian Jensen, der i år sniger sig op på en fjerdeplads i disciplinen ”troværdighed”, der defineres ved saglighed, afbalancerethed, evne til at se sagen fra flere sider og evne til at indrømme fejl. Det sidste har Jensen i al fald haft mulighed for at gøre i forbindelse med de tidligere trufne beslutninger om SKAT.

Spørgsmålet er, om hans troværdighed stadig er i top hos danskerne, når Skattekommissionen har trevlet sagen op og har konkluderet, hvad Jensens rolle var i miséren? Det er ikke til at sige på nuværende tidspunkt, men det vil virkelig være mærkeligt, hvis det ikke giver anledning til bekymring i Venstre. 

Hvor ”troværdighed” er et af Jensens flagskibe, der har risiko for at blive sænket med tiden, så er parameteret ”karisma” et skib, der for længst er gået til bunds. I al fald hvis man sætter sin lid til Gallup KANTARs undersøgelse. Her er Jensen tæt på at være bundprop i disciplinen, der er defineret ved ”uadvendthed”, ”lidenskabelig” og evne til at skabe debat.

Jensen lever nok med ikke at være lidenskabelig og debatskabende som Uffe Elbæk og Pia Kjærsgaard. Det er værre, at han bliver overhalet af folk som Brian Mikkelsen. Selv Lars Løkke Rasmussen er langt foran sin næstformand.

Sagligt set må man sige, at det dog ikke er fair at mene, at Jensen ikke skaber debat. Han har faktisk skrevet flere idépolitiske bøger, og de skaber altid ballade, hver gang de bliver omtalt. Der er ikke mange andre på listen, der har skrevet politiske bøger. Med hensyn til ”folkelighed” så har Jensen ellers lagt sig i selen for at gøre noget ved det. Han deltager i gymnastik-landsstævne og har endda danset rundt i ”Vild med Dans” på TV, men altså uden at det har givet ham mere karisma end den radikale leder Morten Østergaard, der også ligger i bund. 

Jensen kan glæde sig over, at han dog slår socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen, der lukker og slukker i disciplinen ”karisma”. Til gengæld ligger Wammen helt i top mht. troværdighed og er topscorer, endda foran sin partiformand Mette Frederiksen! Det er dog svært at se, hvornår lige det var, at S-politikeren stod og indrømmede fejl, gjorde en dyd ud af at se sagen fra flere sider mv.

Tværtimod så tordner Wammen mod regeringens politik ved enhver given lejlighed og ikke altid særlig sagligt. Ikke at der er noget i vejen med det, da det sådan set er den politiske ordførers opgave i opposition at kritisere den siddende regering. Kunststykket består i, at vælgerne åbenbart er ligeglade, da det ikke er gået ud over Wammens troværdighed. Snarere tværtimod.

Mht. Jensens stadigt elendige karisma-målinger, så giver det i al fald anledning til debatten om, hvorvidt Venstre med Jensen i front - i stedet for Lars Løkke - kan få en helt anden og større opbakning end tilfældet er nu. Det er muligt, at Jensens troværdighed er langt større end Løkkes, men det er hans karisma altså slet ikke. 

Og hvad vægter vælgerne så højest på valgdagen? Ja det kan man så strides om.

Pointen er, at målingen holder debatten i live i Venstre om, at det ikke er risikofrit for Venstre med Jensen i spidsen på valgdagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00