Hver anden dansker kræver folkeafstemning

MÅLING: Skal Danmark indgå i EU's patentdomstol bør det ske med en folkeafstemning, mener hver anden vælger. Godt at så mange støtter en afstemning, mener EL og DF. Det vidner om en vanskelig situation, siger Socialdemokraterne.
Enhedslisten og Dansk Folkeparti står fast i deres krav om en folkeafstemning om EU's patentdomstol.
Enhedslisten og Dansk Folkeparti står fast i deres krav om en folkeafstemning om EU's patentdomstol.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Næsten hver anden dansker ser gerne, at Danmarks deltagelse i EU's patentdomstol skal afgøres ved en folkeafstemning. Det viser en måling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

Af målingen fremgår det, at 46 procent af vælgerne mener, at der altid bør være en folkeafstemning, når der er tale om suverænitetsafgivelse til EU - også når der er tale om et teknisk emne som EU's patentdomstol. 39 procent mener, det skal være op til Folketingets partier at afgøre.

"Jeg er da glad for, at der er så mange, som siger, at det principielt bør udløse en folkeafstemning," siger Dansk Folkepartis Pia Adelsteen.

EL: Mange føler sig snydt
Sammen med Enhedslisten står Dansk Folkeparti fast på, at spørgsmålet skal afgøres ved en folkeafstemning. Justitsministeriet har nemlig afgjort, at der er tale om suverænitetsafgivelse, hvis Danmark skal med. Det betyder, at fem sjettedele af Folketinget skal stemme for, hvis Danmark skal med i patentdomstolen. Hvis ikke det kan samles - og det kan det ikke, uden et af de to partier ændrer holdning - så skal spørgsmålet til folkeafstemning.

"Målingen er udtryk for, at flest synes, det er naturligt at få en folkeafstemning, når der er tale om suverænitetsafgivelse. Om det er stort eller småt. Jeg tror også, at der er mange, som føler, at nu er vi blevet snydt rigtig mange gange for en folkeafstemning, og så må man jo tage det, man kan få," siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Fakta

Formålet med en EU-patentdomstol er at gøre det billigere og mere effektivt at håndhæve patentrettigheder på tværs af EU. I dag risikerer patenthaver retssager i alle 27 medlemslande for at håndhæve et patent.
Når Danmark skal godkende, at der oprettes en domstol, så vil det ske efter proceduren i grundlovens §20. En ny fælles domstol kræver nemlig, at Danmark overlader suverænitet. Det kræver, at 5/6 af Folketinget stemmer for forslaget - ellers kræver en godkendelse en folkeafstemning. Enhedslisten eller Dansk Folkeparti skal støtte forslaget, hvis en afstemning skal undgås.

                                            

Kun to partier tilbage
Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten fortæller, at det ikke kun er principielt, de vil stemme nej til patentdomstolen, når spørgsmålet kommer op i Folketinget. De er indholdsmæssigt heller ikke tilfredse med den aftale om domstolen, som regeringen indgik med de øvrige EU-lande i februar.

Dansk Folkeparti er blandt andet nervøs for, at der ikke er nok demokratisk kontrol med domstolen, mens Enhedslisten ikke synes domstolen skal medtage software-området. 

Vi håber, at Folketinget vil tage ansvaret på sig, fordi det i denne her sag er en relativ teknisk diskussion, der er mindre i sin karakter, men meget afgørende for danske arbejdspladser.

Jens Joel (S)
EU-ordfører

"Vi har diskuteret der her grundigt i Enhedslisten og er kommet frem til, at vi er imod, at Danmark skal tilslutte sig. Og det holder vi fast i," siger Per Clausen.

Et parti har dog skiftet holdning. Det er Liberal Alliance, som "efter at have lyttet til kritikken" i denne uge, meddelte, at partiet ikke længere går ind for en folkeafstemning om EU's patentdomstol. Dette holdningsskifte gør dog ikke meget indtryk på de EU-patentkritiske partier.

"Det ærgrer mig da lidt, at Liberal Alliance har skiftet holdning, for de talte jo netop også om det principielle i en afstemning. Men det er deres vurdering. Det får ikke Dansk Folkeparti til at ændre noget," siger Pia Adelsteen.

S: Det er vanskeligt
Det liberale partis beslutning ser man mere positivt på hos regeringspartierne. Her håber man stadig på at kunne samle fem sjettedele i Folketinget, så det ikke bliver nødvendigt med en folkeafstemning. Og målingen viser netop, at det ikke er lige til, men et svært spørgsmål, siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel.

"Jeg synes, målingen er udtryk for, at det er vanskeligt, og man skal tænke sig om. Det er jo alvorligt, når man afgiver suverænitet. Men vi håber, at Folketinget vil tage ansvaret på sig, fordi det i denne her sag er en relativ teknisk diskussion, der er mindre i sin karakter, men meget afgørende for danske arbejdspladser," siger Jens Joel.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Justitsministeriet har afgjort, at der vil være tale om suverænitetsafgivelse, hvis Danmark skal med i EU's patentdomstol. Hvilket udsagn er du mest enig i?

- Når Danmark afgiver suverænitet, bør der altid være en folkeafstemning, også når det er et teknisk emne som eksempelvis en EU-patentdomstol - (46 procent)

- Vi har repræsentativt demokrati, derfor bør det være op til politikerne på Christiansborg at afgøre, om der skal være en folkeafstemning - (39 procent)

- Ved ikke - (15 procent)

1037 personer indgår i målingen, der er foretaget i perioden 16/5 til 21/5 og vægtet på politisk parti.

Kilde: A&B Analyse


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00