Hver femte MF har læst statskundskab

POLITIKERUDDANNELSE: Næsten 20 procent af Folketingets medlemmer er statskundskabs-studerende eller færdiguddannede cand scient pol'er. Ud af den erhvervsaktive del af befolkningen udgør denne gruppe kun 0,2 procent.
Der er 100 gange så mange cand. scient. pol.'er i Folketinget, som man kunne forvente ud fra deres andel af befolkningen.
Der er 100 gange så mange cand. scient. pol.'er i Folketinget, som man kunne forvente ud fra deres andel af befolkningen.
Erik Holstein

Et studie i statskundskab er den direkte vej til at blive lovgiver i Danmark.
Således har hele 35 ud af det nye folketings 179 medlemmer påbegyndt eller afsluttet et studie i statskundskab. Det viser en optælling foretaget af Altinget.dk.

Optællingen dækker alle, der er startet på statskundskabsuddannelsen, altså både de færdigudannede cand.scient.pol'er, bachelorerne (BA scient. pol) og studenterne (stud.scient.pol.).

I alle kategorier er der tale om en stigende andel sammenlignet med valget i 2007. Dengang var der ialt 20, der læste eller havde færdiguddannet sig i statskundskab. Et tal, der altså næsten er blevet fordoblet ved dette valg.

Sammenligner man med den erhvervsaktive del af befolkningen er det ca. 0,2 procent, der har læst statskundskab. Der er dermed 100 gange flere cand.scient pol'er, BA scient pol. og statskundsskabsstuderende i Folketinget, end man kunne forvente ud fra andel af befolkningen.

Knap halvdelen af gruppen
Med 14 folketingsmedlemmer, der har læst eller læser statskundsskab, har det gamle arbejderparti Socialdemokraterne det største antal medlemmer med netop denne akademiske baggrund. En af dem er partiets formand,  kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Radikale Venstre er til gengæld det parti, der har den højeste procentdel cand. scient. pol'er ud fra folketingsgruppens størrelse. Således tilhører godt 40 procent - 7 ud af 17- i den nye radikale folketingsgruppe "cand.scient.pol-segmentet, der dækker såvel færddigudannede som studerende.

Venstre har fire cand.scient.pol.'er ud af 47, og Konservative har tre ud af den folketingsgruppe, der nu er skrumpet til otte medlemmer.

I SF er der tre folketingsmedlemmer, der studerer eller har færdiggjort statskundskab - ud af en gruppe på 16.

Enhedslisten har en enkelt statskundskabsstuderende ud af en gruppe på 12.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00