Hver tredje vil sænke ulandsbistanden yderligere

MÅLING: Trods historiske besparelser på udviklingsbistanden er 35 procent af vælgerne klar til at skære mere i ulandsbistanden, viser ny måling. Men et flertal vil som minimum fastholde niveauet.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) under debat på Krogerup Højskole mandag den 4. april 2016 om, hvordan Danmark bedst kan bruge sin udviklingsbistand.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) under debat på Krogerup Højskole mandag den 4. april 2016 om, hvordan Danmark bedst kan bruge sin udviklingsbistand.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Kasper Frandsen

Selvom V-regeringen med opbakning fra blå blok har sendt udviklingsbistanden ned på et rekordlavt niveau i 2016, vil mere end en tredjedel af vælgerne skære yderligere på bistanden.

35 procent af vælgerne ønsker nemlig, at udviklingsbistanden skal sænkes. Det viser en ny måling, som Norstat har lavet for Altinget.

Omvendt er der med 55 procent flertal for, at ulandsbistanden ikke skal sænkes yderligere – heraf vil 20 procent af vælgerne faktisk hæve udviklingsbistanden. 10 procent har svaret "Ved ikke" på spørgsmålet om, hvad der skal ske med udviklingsbistanden fremadrettet.

0,71 procent af Danmarks BNI er i 2016 afsat til at hjælpe verdens fattigste lande. Det er det laveste niveau siden 70’erne.

Men Danmark er fortsat i den eksklusive klub på fem lande i verden, der lever op til FN’s målsætning om at give minimum 0,7 procent af BNI til udviklingshjælp.

V-vælgere vil skære
Den tidligere SR-regering havde afsat 0,87 procent til udviklingsbistanden i 2015. Målet dengang for regeringen var at give en procent, men det mål blev aldrig indfriet – nu afviser Socialdemokraterne at sætte et mål for ulandsbistanden.

Opbakningen til at hæve udviklingsbistanden er størst blandt den Radikale vælgergruppe, mens Dansk Folkepartis vælgere er mest skeptiske overfor udviklingsbistanden.  

Mere overraskende er det måske, at 49 procent af Venstres vælgere ønsker at sænke udviklingsbistanden. 46 procent vil enten beholde eller hæve det nuværende niveau.

Regeringen forventer at offentliggøre en ny udviklingspolitisk strategi i juni under Folkemødet på Bornholm.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Hvad mener du, at der skal ske med udviklingsbistanden fremadrettet?

- Den skal være mindre (35 procent)

- Den skal være større (20 procent)

- Den skal hverken være større eller mindre (35 procent)

- Ved ikke (10 procent)     

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 7.-11. april 2016.

Dyk ned i undertallene her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00