Hver udflyttet familie koster staten op til 190.000 kroner

UDFLYTNING: Alene flyttegodtgørelse til de 3.900 statsligt ansatte, hvis job skal flyttes ud af København, kan udhule hele den afsatte pulje på 400 millioner kroner.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det kan komme til at koste helt op til 189.200 kroner i flyttegodtgørelse per medarbejder, når udflytningen af 3.900 statslige medarbejdere skal effektueres. Det skriver Ingeniørforeningen (IDA)

I et notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet fremgår det, at en enkelt medarbejder, som sælger sin ejerbolig og tager familien med fra hovedstadsområdet, kan komme til at koste staten knap 190.000 kroner i flytteomkostninger.

Regeringen har i alt afsat 400 millioner kroner til den store udflytning af statslige arbejdspladser, der blev præsenteret i efteråret. Puljen skal både bruges til medarbejderes flytteomkostninger og udgifter til bygninger, it og inventar. Men den nye beregning viser, at hvis 2.114 familier skal flytte fra deres ejerbolig i hovedstadsområdet og ud i landet, vil puljen være opbrugt.

Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA Offentlig i Ingeniørforeningen, kan ikke se, hvordan regeringens regnestykke skal komme til at gå op.

”Det kunne tyde på, at der brugt en lommeregner, jeg ikke kender til, eller også kan det være udtryk for, at man er meget bevidst om, at meget få af de udflytningsramte medarbejdere rent faktisk vil flytte med,” siger han til IDA og fortsætter:

Husejer-familierne er de dyreste at flytte. Familier, der bor i lejlighed, vil ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet koste 66.700 i flytteomkostninger. Enlige husejere er vurderet til at koste 170.100 kroner, mens enlige i lejelejlighed er sat til 48.600 kroner.

”Tager man et gennemsnit af de forskellige udgifter til flyttegodtgørelser, løber det op i 450 millioner kroner, hvis alle flytter med. Det giver allerede et underskud, og puljen skal jo blandt andet også dække arbejdspladsens udgifter til nye bygninger, inventar og it-udstyr, så det efterlader en del spørgsmål,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Fredag er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i samråd, hvor han skal stå skoleret om omkostningerne ved den store udflytning af arbejdspladser, der er Danmarks største gennem tiden.

Ifølge Politiken viser et internt notat fra Finansministeriet, at de samlede udgifter ved udflytningen løber op i knap en milliard kroner – altså mere end dobbelt så meget, som regeringen har afsat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00