Hvert tredje kryds bliver besluttet i sidste øjeblik

TVIVL: Halvdelen af vælgerne besluttede sig i 2015 først i løbet af valgkampen, viser opgørelse fra Det Danske Valgprojekt. Valgkampene bliver brugt til at se, hvad der er på hele paletten, mener forsker.

Partierne har i den grad noget at kæmpe for i valgkampen, viser ny forskning fra Det Danske Valgprojekt.
Partierne har i den grad noget at kæmpe for i valgkampen, viser ny forskning fra Det Danske Valgprojekt.Foto: Claus Bech / Scanpix
Morten ØyenFrederik Tillitz

Var du i tvivl om, hvor krydset skulle sættes ved folketingsvalget, så var du bestemt ikke alene.

Hver anden i stemmeboksene havde først besluttet sig i løbet af valgkampen. Og en ud af tre skulle helt hen til valgkampens sidste dage, før man var sikker.

Tallet for 2015-valget er rekordhøjt, og udviklingen har fået forskerne bag Det Danske Valgprojekt, som står bag opgørelsen, til at undersøge nærmere, hvor mange vælgere der udsatte beslutningen helt hen til selve valgdagen.

”Det gør omkring 10 procent af vælgerne,” fortæller professor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet, som er en af bagmændene bag arbejdet med Det Danske Valgprojekt.

Mange vælgere stemmer ikke længere per automatik på et parti, men bruger i stedet valgkampen på at se, hvad der er på hele paletten, før de så slår til

Rune Stubager
Professor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet

Vil se hele paletten
Den øgede ubeslutsomhed, er ikke nødvendigvis tegn på, at vælgerne går mindre op i politik, mener Rune Stubager.

”Mange vælgere stemmer ikke længere per automatik på et parti, men bruger i stedet valgkampen på at se, hvad der er på hele paletten, før de så slår til,” forklarer Rune Stubager.

Ser man på tallene historisk, er udviklingen ikke overraskende. Siden 1990 er det kun gået en vej: Flere og flere vælgere trækker beslutningen om, hvor de vil sætte deres kryds ved folketingsvalget, i langdrag.

Større kamp inden for blokkene
Men tvivlen går sjældent på, om det skal sættes ved et parti i rød eller blå blok. Antallet af vælgere, som springer over til den anden blok, har været nogenlunde konstant ved de seneste valg med omkring 10 procent af vælgerne.

”Så der er ikke noget, som tyder på, at vælgerne skifter mere mellem blokkene. Men den interne kamp om vælgerne i hver blok er taget til i styrke,” siger Rune Stubager.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00