Hvorfor Mitt Romney SKAL vinde i Michigan

ANALYSE: Han er bagud i målingerne i forhold til både Rick Santorum og Barack Obama. Mitt Romneys lykke kan blive afgjort på tirsdag i Michigan.
Foto: Gage Skidmore

Den gode nyhed for Mitt Romney er, at han højst sandsynligt tager en overbevisende sejr hjem i Arizona på tirsdag, når staten holder primærvalg. Et gennemsnit af tre meningsmålinger foretaget i mandags giver ham et forspring på ti procentpoint til Rick Santorum, den sandsynlige toer.

Og det var endda før onsdagens TV-debat på CNN, hvor Romney var den klare vinder, især fordi det lykkedes ham at tryne Rick Santorum ret eftertrykkeligt. Debatten fandt sted i Mesa, Arizona, og salen var fyldt med Romney-tilhængere, der hujede og buhede på alle de rigtige tidspunkter. Og i modsætning til de nationale meningsmålinger, ville Romney vinde over Barack Obama i Arizona med fem procentpoint, hvis der var valg i dag.

Kulturforskelle
Men på tirsdag er der også primærvalg i Michigan, Mitt Romneys fødestat. Og det er en helt anden historie. Arizona og Michigan kunne næsten ikke være mere forskellige som stater. Arizonas økonomi er baseret på landbrug, turisme og
teknologi-produktion, Michigans økonomi er totalt domineret af bilindustrien og
som sådan er de en del af "rustbæltet". Arizona er et varmt ørkenklima,
Michigans klima minder om det danske. Latino-befolkningen i Michigan ligger på
under fem procent, mens den i Arizona er tæt på 30.

Arizona er en swing state, der ved alle præsidentvalg siden 1960 har stemt som resten af nationen - med to undtagelser: i 2000, hvor Gore og Bush fik præcis lige mange stemmer i staten, og så ved sidste valg, hvor McCain fik langt flere stemmer end Obama. Men McCain sidder i senatet for Arizona, så det er ikke så underligt. Med andre ord vil Arizona formentlig alligevel gå til den vindende præsidentkandidat til november, så at Romney vinder den stat bekræfter blot, hvad de fleste i forvejen ved - nemlig at han er den af de nuværende fire kandidater i kapløbet, der har bedst chancer i kampen mod Obama.

Michigan, derimod, er der ikke meget swing over. Siden Reagan-årene er det kun George Bush den ældre, der har formået at få staten til gå til en republikansk præsident. I Michigan ligger der med andre ord et kæmpe stykke fodarbejde og venter på den republikanske præsidentkandidat, der skal stilles op mod Obama. Michigan kan næppe vindes fuldkommen af en republikaner til november. Men hvis der ikke skal være tale om en fuldkommen udradering, har de republikanske fodtusser en hel del slid og slæb foran dem.

Hvis Romney ikke skal ydmyge sit parti totalt ved at tabe gigantisk til Obama i november, så skal fodtusserne i gang i de stater, hvor han ikke bare vinder pr. automatik. Samtidig er der kun én måde, Romney kan blive sejrherren på Super Tuesday i marts - og det er ved allerede at vinde nu, den førstkommende tirsdag

Morten Bay
Journalist og forfatter

Nederlag i Michigan kan koste Romney Super Tuesday
Det er her, Michigan bliver så vigtig for Romney. Det er Romneys egen fødestat, og Romney er den klart mest moderate af de fire nuværende kandidater. Derfor bliver det et kæmpe nederlag, hvis han ikke kan vinde de republikanske vælgeres gunst i en stat, der hælder mod den politiske midte, ligesom ham selv.

I tre ud af seks meningsmålinger foretaget i den sidste uges tid, har Santorum taget føringen foran Romney, i to af dem har Romney vundet med to procentpoint (hvilket er inden for fejlmarginen), og i en enkelt har de stået lige. Det er ikke særlig godt nyt for Romney, der gjorde sig usædvanligt upopulær i Michigan ved i 2008 at skrive i en kronik i New York Times, at han mente, at bilindustrien i Michigan skulle have lov at gå konkurs. Regeringen skulle blande sig udenom og lade markedet arbejde. I stedet blev der gennemført en stor hjælpepakke til bilindustrien, der nu klarer sig fremragende.

Vandt TV-debat
Onsdagens TV-debat hjalp dog på tingene. Det lykkedes faktisk for Romney at forklare klart og tydeligt, hvorfor han mente, hvad han skrev i 2008. Han havde et meget slagkraftigt argument, der gik på, at han dengang anbefalede en kontrolleret konkurs for bl.a. General Motors - en proces, de alligevel gik igennem seks måneder senere. Ifølge Romney kunne man altså have sparet hjælpepakken - resultatet havde været det samme.

Der er ingen tvivl om, at det nok skal have beroliget sindene hos nogle af Michigans republikanske vælgere, ligesom hans sejr i debatten nok skal give ham medvind i tirsdagens primærvalg. Spørgsmålet er, om det er nok.

Torsdag, dagen efter debatten, kom analysefirmaet Rasmussen, hvis meningsmålinger har en klar tendens til at hælde til den republikanske side, med en måling, der så meget skidt ud for Romney. Ifølge denne måling ville Romney tabe med ti procentpoint til Obama, hvis der var præsidentvalg i dag. I mandags var Obama kun to point foran. Debatten onsdag aften har næppe nået at have en effekt på denne måling, men det er rigeligt til at få Romney til at ryste i bukserne.

Romney stadig mest valgbar
Romney bliver efter al sandsynlighed republikanernes kandidat til november, også selvom Rick Santorum lige nu fører i kapløbet. Romney er simpelthen den mest valgbare kandidat i kapløbet, og hvis han slipper godt fra Super Tuesday 6. marts, hvor hele ti stater holder primærvalg, kan han formentlig også tage stikket hjem i Tampa til august, når republikanerne holder deres konvent.

Læg dertil, at det bliver mindre og mindre sandsynligt, at en udefra kommende kandidat kan redde republikanerne. Karl Rove, som man skulle mene ved lidt om disse sager, har netop skrevet en klumme i Wall Street Journal, hvor han peger på, at det er meget lidt sandsynligt, at det sker.

Men hvis Romney ikke skal ydmyge sit parti totalt ved at tabe gigantisk til Obama i november, så skal fodtusserne i gang i de stater, hvor han ikke bare vinder pr. automatik. Samtidig er der kun én måde, Romney kan blive sejrherren på Super Tuesday i marts - og det er ved allerede at vinde nu, den førstkommende tirsdag.

Derfor er en sejr i Michigan så vigtig for Romney.

Morten Bay skriver om amerikansk politik på bloggen USAnu.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00