Debat

Ida Auken: Se mine stålsatte blå robotøjne

DEBAT: Vi driver politik, som om verden de næste 25 år vil ligne verden de foregående 25. Radikale kræver en "digital task force" i Statsministeriet, der kan klæde os bedre på til digitaliseringen, og det er vel at mærke et krav, jeg står fast på, skriver Ida Auken (R).

Foto: Claus Bjørn Larsen
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken
It-ordfører, Radikale

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

”Se mig ind i mine stålsatte blå robotøjne…”

Sådan kan fremtiden meget vel lyde. For om 10, 20 og 30 år vil kunstig intelligens og robotter ikke længere være et særsyn. Hverken bag rattet i bilen, kassen i supermarkedet eller i politik for dens sags skyld.

Selvom de fleste af os har på fornemmelsen, at den fremtid, vores børn og børnebørn går i møde, bliver væ­sens­for­ske­llig fra, hvad vi kender i dag, tager vi som samfund ikke bestik af udviklingen.

Det kan godt være, at det efterhånden er småt med stålsatte blå øje på Marienborg og omegn. Men her er et krav, jeg ville stå fast på, hvis jeg var Samuelsen og kom­pagni. For fremtidens – og vores børns skyld.

Ida Auken (R)
It-ordfører

Politik og uddannelse uden blik på fremtid
Vi bygger stadig P-kældre, selvom vi i fremtiden vil blive transporteret af færre biler, der kører meget mere af tiden – og derfor formentlig slet ikke får brug for parkering som i dag.

Vi uddanner stadig unge til jobfunktioner, der om lidt kan være overtaget af kunstig intelligens og robotter. Og vi driver forsat politik, som om verden de næste 25 år vil ligne verden de foregående 25.

Indgår robotter i nyt regeringsgrundlag?
Jeg tror for eksempel, ord som ”topskat”, ”forsvarsudgifter” og ”registreringsafgift” fylder væsentligt mere under de nuvæ­ren­de regeringsforhandlinger på Marienborg end ord som ”robot”, ”digitalisering”, ”kunstig intelligens” og ”uddannelse til frem­ti­den”.

Det holder ikke. Derfor har Radikale sammen med Ingeniørforeningen (IDA) nedsat en SIRI-kom­mis­sion. Vi kalder den ”SIRI”, fordi min fem­­årige søn har lange snakke med den høflige hjælper ”Siri” på min telefon. Det har fået mig til at overveje, hvordan en fremtid med kunstig in­telligens ser ud.

Den 4. industrielle revolution
Kommissionen skal kigge på, hvilke muligheder for vores land der ligger i den 4. industrielle revolu­ti­on, som udviklingen bliver kaldt. Damp, elektricitet og computere repræsenterer hver især en industriel revolution, der tidligere har overflødiggjort visse job, men samtidig åbnet dørene for en lang række nye – og oftest langt mere interessante – jobfunktioner.

SIRI-Kommissionen skal give bud på, hvordan Danmark griber disse muligheder bedst i lyset af den nye revolution, vi står overfor.

Ny digital task force
En ting er helt sikkert. Det kommer til at kræve politisk tænkning på et helt andet niveau, end det vi ser i dag. Som et led i den proces har vi radikale foreslået, at vi nedsætter en ny ”digital task force” i Statsministeriet.

Formålet for task forcen bliver at udfordre lovgivningen – på tværs af ministerierne. Dels for at se, om vi lovgivningsmæssigt er klædt på til den 4. industrielle revolution. Dels for at udfordre ministerierne på, om vi ved hjælp af ny teknologi kan skabe markant bedre offentlig service til gavn for borgere og virksomheder. 

Et ultimativt krav
Ved at forankre digitaliseringen på allerhøjeste niveau håber vi for det første at få ryddet op i al den lov­giv­ning, der i dag spænder ben for, at Danmark får realiseret sit enorme digitale potentiale. Og for det andet at få skabt en helt ny digital iværksætterbølge i den offentlige sektor.

Det kan godt være, at det efterhånden er småt med stålsatte blå øje på Marienborg og omegn. Men her er et krav, jeg ville stå fast på, hvis jeg var Samuelsen og kom­pagni. For fremtidens – og vores børns skyld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00