Ingen afklaring om Kjer: Nye forhandlinger starter torsdag

KRISE: De blå partier vil torsdag begynde at forhandle om en tillægsaftale til landbrugspakken. Men selvom Konservative sidder med ved bordet, betyder det ikke, at partiet har fået tillid til miljø- og fødevareministren, slår K-formand Søren Pape Poulsen fast.

Lars Løkke Rasmussen vil torsdag indlede forhandlingerne om en tillægsaftale til landbrugsaftalen. Det har dog ikke gjort Konservative mildere stemt overfor miljø- og fødevareministeren. 
Lars Løkke Rasmussen vil torsdag indlede forhandlingerne om en tillægsaftale til landbrugsaftalen. Det har dog ikke gjort Konservative mildere stemt overfor miljø- og fødevareministeren. Foto: Jens Astrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der er ingen afklaring på, hvordan den kristiske situation, regeringen netop nu står i, skal løses.

Det står klart efter et møde i Statsministeriet onsdag eftermiddag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde inviteret de blå partiformænd til endnu et krisemøde – det andet indenfor et døgn.

”Vi har drøftet de udfordringer, vi sammen står med. Det har været et møde i en konstruktiv, åben og fremadrettet tone og atmosfære,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fortæller, at de borgerlige partier nu vil give sig selv nogle dage til at løse de udfordringer, man står overfor.

Konservatives formand Søren Pape Poulsen.
Konservatives formand Søren Pape Poulsen. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

”Vi starter i morgen (torsdag, red.) - efter Folketingets vedtagelse af landbrugspakken - en møderække med mig for bordenden for at prøve at indgå en tillægsaftale, der kan løse de udfordringer, partierne hver især har på natur-, miljø- og landbrugsområdet,” siger han og fortsætter:

”En aftale, som forhåbentlig også kan genskabe den tillid, der er nødt til at være, hvis regeringen fortsat skal kunne være regering.”

Turbulent døgn
Det har været et turbulent døgn for regeringen og dens støttepartier. Tirsdag erklærede Konservative, at partiet ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), og at hun derfor var nødt til at gå af. Det fik Lars Løkke Rasmussen til at indkalde til borgerligt krisemøde tirsdag aften, hvorefter statsministeren først stod frem igen onsdag eftermiddag. Det skete med meldingen om, at han ikke havde tænkt sig at sætte sin miljø- og fødevareminister fra bestillingen.

Men selvom der torsdag begynder en ny møderække om en tillægsaftale, har Konservatives syn på sagen og Eva Kjer Hansen ikke ændret sig. Det slår Konservatives formand Søren Pape Poulsen fast.

”Fordi jeg har været til møde hos statsministeren, har vi ikke lige pludselig fået tillid til miljø- og fødevareministren. Selvfølgelig har vi ikke det. Der er intet forandret, hvad det angår,” siger Søren Pape Poulsen.

Deltager i forhandlinger
Søren Pape Poulsen fortæller, at når Konservative bliver inviteret til møde i Statsministeriet, så dukker man op. Og derfor vil Konservative også sidde med ved forhandlingsbordet om en tillægsaftale de kommende dage, selvom partiet ikke længere har tillid til miljø- og fødevareministeren.

”Nu får vi nogle dage med forhandlinger om en tillægspakke, og det deltager vi i. Så ser vi, hvad det betyder, og om vi overhovedet kan blive enige,” siger han og fortsætter:

”Jeg har det sådan, at når man bliver inviteret til et møde om at lave nogle miljøkompenserende tiltag, som vi har ønsket hele tiden, så dukker vi selvfølgelig op.”

DF: Bedst mulige resultat
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl mener, at de borgerlige partier fik det måske bedst opnåelige resultat ud af onsdagens møde.

”Jeg har jo også sagt, at jeg synes, at man skal fokusere på det politiske, og det ser nu ud til, at der kommer en møderække, hvor vi kan gøre lige præcis det. Og det synes jeg er rigtig godt,” siger Kristian Thulesen Dahl.

”Jeg er helt overbevist om, at når vi får den diskussion, så har vi også en chance for at finde en løsning. Det er den bedst opnåelige situation, og derfor er resultatet af eftermiddagens møde særdeles tilfredsstillende,” tilføjer han.

På spørgsmålet om, hvorvidt den akutte krise som regeringen og blå blok har stået i siden tirsdag aften, nu er afblæst, lød svaret fra Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen:

”Nu giver vi os selv noget tid, så vi ikke skal være i den her totalt stressede situation, hvor alting skal afgøres indenfor fem minutter. Nu prøver vi at finde en fælles forståelse blandt de fire partier, for det skal vi kunne. Vi har jo nogle kæmpestore udfordringer, som Danmark står overfor, og dem skal vi løse i fællesskab,” siger Anders Samuelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00