Intern uro og fraværet af en stærk fortælling gav Venstre historisk nederlag. Nu vil ung profil sætte gang i den politiske idéudvikling

Efter historisk valgnederlag venter nu et genopbygningsarbejde, hvis Venstre skal vende tilbage til tidligere tiders storform. Men hvordan skal det gøres, og hvad gik galt 1. november? En af de fremtrædende unge stemmer i partiet Morten Dahlin tager hul på sin analyse. 

”Hvis du spørger i det socialdemokratisk gruppeværelse, er der ikke nogen forandring i det danske samfund, som ikke skyldes en klog socialdemokrat,” siger Morten Dahlin, der tilføjer: ”Vi andre har nok et mere nuanceret syn på det, men vi har været alt for dårlige i Venstre til at fremhæve, hvad det er, vi historisk har gjort."
”Hvis du spørger i det socialdemokratisk gruppeværelse, er der ikke nogen forandring i det danske samfund, som ikke skyldes en klog socialdemokrat,” siger Morten Dahlin, der tilføjer: ”Vi andre har nok et mere nuanceret syn på det, men vi har været alt for dårlige i Venstre til at fremhæve, hvad det er, vi historisk har gjort."Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis Venstre igen vil være en drivende kraft bag udviklingen af samfundet, skal partiet turde sætte lighedstegn mellem fællesskab og liberalisme. 

Det mener folketingsmedlem Morten Dahlin, der har taget hul på arbejdet med sin analyse af, hvordan Venstre igen skal genrejses oven på det dårligste valgresultat i mere end tre årtier.  

“Vi skal have slået fast, at liberalismen anno 2022 er garanten for fællesskabet,” siger det 33-årige folketingsmedlem, der af mange iagttagere af dansk politik betragtes som ét af Venstres fremmeste unge talenter. 

Altinget besøger Morten Dahlin på hans kontor på Christiansborg. Det er et interview, som foregår langt fra de igangværende forhandlinger mellem Socialdemokratiet og Venstre om en ny regering, og som han derfor ikke vil kommentere.   

Venstre – og resten af det borgerlige Danmark – er gentagne gange blevet kritiseret for sin manglende idéudvikling. Hvor flere af Socialdemokratiets fremtrædende stemmer brugte tiden i opposition på at skrive bøger om, hvordan fremtidens samfund skulle se ud med en socialdemokratisk ledet regering, har der været mere stille på den borgerlige front i den seneste valgperiode.  

Men sådan skal det ikke fortsætte oven på folketingsvalget 1. november, hvis det står til V-profilen.  

Forude venter nu et genopbygningsarbejde, hvis partiet igen skal slås med Socialdemokratiet om titlen som det største folkeparti. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Derfor skal interviewet handle om idéarbejdet i partiet i de kommende år. Og om, hvad der gik galt ved det netop overståede folketingsvalg, hvor Venstre blev valgt fra af hundredtusindvis af vælgere og med blot 13,3 procent af stemmerne står halveret tilbage. 

Hvis liberalismen skal genrejses i 2022, skal man have begge ting på paletten. Både frihed og fællesskab. Det er det, Venstre historisk har stået for.

Morten Dahlin
Folketingsmedlem for Venstre

”Vi blev et offer for fortællingen om, at det at være liberal i 2022 er det samme som at være anti-fællesskab. Og den fortælling har vi ikke været gode nok til at finde et modsvar på. Selvom den er forkert,” siger Morten Dahlin. 

0:000:00