Irak-ambassadør: Danmark blev taget ved næsen

INTERVIEW: Danmark blev brugt i en intern religiøs konflikt under Operation Green Desert i 2004, hvor 11 irakere blev taget til fange. Det mener den tidligere danske ambassadør i Irak, Christian Oldenburg.
Tirsdag skal forsvarsminister Nick Hækkerup (S) (th.) i samråd om Operation Green Desert. Nu står den tidligere ambassadør i Irak frem: Han mener, at danske soldater blev narret og brugt i en intern religiøs konflikt.
Tirsdag skal forsvarsminister Nick Hækkerup (S) (th.) i samråd om Operation Green Desert. Nu står den tidligere ambassadør i Irak frem: Han mener, at danske soldater blev narret og brugt i en intern religiøs konflikt. Foto: Forsvarsministeriet
Anders Jerking
Den tidligere danske ambassadør i Irak, Christian Oldenburg, blander sig nu i den sag, hvor 11 irakere har lagt sag an mod den danske stat. Ambassadøren mener, at de danske styrker er blevet taget ved næsen og brugt i en intern religiøs konflikt.

Sagen drejer sig om Operation Green Desert 25. november 2004, som foregik syd for Basra i Irak. Her medvirkede omkring 1.000 danske, britiske og irakiske soldater i en aktion, hvis formål var at finde våben og sprængstoffer.

Det var de danske styrker, der havde ansvaret for sikkerheden i området. Under aktionen blev 36 civile irakere taget til fange. 11 af dem har senere lagt sag an mod Forsvarsministeriet, fordi de mener, at Danmark har et medansvar for, at de blev udleveret til irakiske soldater og udsat for krænkende optræden og tortur.

De 11 irakere er alle sammen sunni-muslimer, mens de irakiske sikkerhedsstyrker, der deltog i aktionen, ifølge ambassadøren utvivlsomt tilhørte en af de shia-muslimske grupper, som efter invasionen i Irak i 2003 dominerende området.

Det er på den baggrund, at Christian Oldenburg mener, at tilfangetagelsen har været religiøst motiveret.

"Det ligner et religiøst overgreb fra et flertal mod et mindretal. Det undrer mig ikke, at de religiøse grupper slås mod hinanden, men det undrer mig, at den danske hær deltager i en religiøs, stammemæssig konflikt," siger han.

Fakta

Christian Oldenburg
Dansk ambassadør i Irak fra 1/7-2005 til 31/8-2006.

Han arbejdede i Udenrigsministeriet fra 1971 og har blandt andet været ambassadør i Syrien og Egypten. Efter opholdet i Irak blev han ambassadør ved Europarådet i Strasbourg i tre et halvt år frem til sin pensionering.

Fakta om sunni- og shiamuslimer:
Størstedelen af Iraks befolkning er muslimer. Flertallet af muslimerne er shia-muslimer.

Imidlertid har det i flere hundrede år været sunni-muslimske klaner, som har styret landet. Også Saddam Hussein, der var ved magten fra 1979-2003, var medlem af en sunni-muslimsk klan.

Efter invasionen i 2003 blev shia-muslimerne den mest magtfulde gruppe.

Det var Danmark, som havde ansvaret for sikkerheden i området. Er det din opfattelse, at Danmark er blevet brugt i en religiøs konflikt?

"Jeg tror, at den danske bataljon er blevet taget ved næsen," siger Christian Oldenburg.

Jeg tror, at den danske bataljon er blevet taget ved næsen.

Christian Oldenburg
Tidl. ambassadør i Irak

Oldenburgs mistanke bliver forstærket af, at ingen af de 11 irakere nogensinde blev sigtet for noget. I stedet blev de løsladt efter op til tre måneders fangenskab.

Kunne det ikke tænkes, at der var andre grunde til disse anholdelser?

"Jeg har svært ved at se de grunde, for hvis man havde noget konkret på disse mennesker, så ville man vel retsforfølge dem. Men der er ingen af dem, som bliver retsforfulgt."

Ambassadør: Det skal opklares  
Det er advokat Christian Harlang, der fører sagen for de 11 irakere. Han vil mandag indkalde Oldenburg som vidne i sagen.

Christian Oldenburg var ambassadør i Irak fra 1. juli 2005 til 31. august 2006, forinden var han ambassadør i Syrien og Egypten.

Han forklarer, at de religiøse konflikter blussede op i Irak efter invasionen i 2003. Flere steder var der udrensninger, hvor religiøse mindretal blev fordrevet. Christian Oldenburg understreger desuden, at irakere er bevidste om hinandens religiøse og stammemæssige tilhørsforhold.

Har de irakiske sikkerhedsstyrker under den pågældende aktion kunnet vide, at den og den mand er sunni-muslim?

"Ja."

Du opfatter det altså sådan, at disse 11 irakere er blevet anholdt på grund af deres religiøse tilhørsforhold?

"Sådan må jeg udlægge det, indtil der kommer noget andet frem. De allierede styrker har været meget tilbageholdende med at kommentere facts i sagen, men det ser ud, som om en gruppe personer på grund af deres religiøse forhold er blevet arresteret. Sådan opfatter jeg sagen."

Hvad får dig til at blande dig i denne sag?

"Jeg får en mistanke om, at det er tale om et shia-overfald på sunni-muslimer. Der blev fundet meget få våben, og de blev løsladt uden anklager. Så det virker som en fantastisk mærkelig sag, som skal opklares til bunds," siger han.  

Enhedslisten: Nyt kapitel i skandalen 
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere ambassadørens synspunkter.  

Det gør Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen derimod. Han mener, at der er grund til at antage, at ambassadøren har ret.

"Ambassadørens udtalelser åbner et helt nyt kapitel i skandalen. Hvis danske soldater har deltaget i religiøse udrensninger og chikane af sunni-muslimer i denne mission, stiller det jo grundlæggende spørgsmålstegn ved hele den danske militære tilstedeværelse i Irak, der skulle forestille at kæmpe for frihed og demokrati," siger han.

Enhedslisten har tirsdag kaldt Nick Hækkerup i samråd om Operation Green Desert og de videoer fra aktionen, som blev offentliggjort i Ekstra Bladet i oktober. Videoerne, der også er fremlagt som bevis i retssagen, viser tilsyneladende, at danske soldater ser på, mens civile irakere bliver slået og sparket af irakiske sikkerhedsstyrker.

Nu vil Nikolaj Villumsen tage ambassadørens kritik med til samrådet.

"Jeg vil i samrådet tirsdag kræve en forklaring fra forsvarsministeren, så vi kan komme til bunds i denne her sag og få styr på, hvad de danske soldater har været involveret i, samt hvor højt op i forsvaret og Forsvarsministeriet man har været bekendt med problemerne," siger han.

 

Dokumentation

Fakta om Operation Green Desert

* Green Desert er kodeordet for en operation, som løb af stablen i de tidlige morgentimer den 25. november 2004 i provinsbyen Al-Zubayr i Basra-området, fem kilometer fra den danske lejr Camp Danevang i Irak.

* Omkring 1.000 soldater fra Danmark, Storbritannien og Irak deltog i operationen, som blev iværksat efter en anmodning fra de irakiske sikkerhedsstyrker.

* Operationen var en hus- og område-ransagning af fire målområder udpeget af irakiske sikkerhedsstyrker.

* Disse havde planlagt operationen med støtte fra den danske bataljon. De danske styrkers opgave gik ud på at overvåge operationen, støtte de irakiske sikkerhedsstyrker i opgaven og være synligt til stede i operationsområdet.

* Områderne var under mistanke for at huse våben og sprængstoffer til brug mod de irakiske sikkerhedsstyrker og de multinationale styrker i området. Samtidig "skulle nogle af de elementer, der kæmper mod demokratiseringen af Irak, opholde sig i husene".

* Resultatet af operationen var 36 tilbageholdte irakere i irakisk varetægt, og der blev beslaglagt 15 håndvåben med ammunition, diverse våbendele blandt andet to kikkertsigter til snigskyttegeværer, sortkrudt og cirka 325 kilo hash.

11 af de tilbageholdte irakere har i december 2011 lagt sag an mod Forsvarsministeriet.

18. oktober i år offentliggjorde Ekstra Bladet en video fra Operationen, der tilsyneladende viser, at danske soldater ser til, mens civile irakere bliver slået og sparket af irakiske sikkerhedsstyrker. Videoen er fremlagt som bevis i den retssag, som de 11 irakere fører mod staten.

Kilde: Hærens Operative Kommando, Ritzau m.fl.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00