Jarlov: Urealistisk at nå NATO-krav

TV: Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) tror, at det er umuligt politisk, at Danmark når NATO-kravet om to procent af BNP til forsvaret og advarer mod kontoøvelser som dem, der er lavet på udviklingsbistanden.

Toke Gade Crone Kristiansen

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg besøger torsdag og fredag Danmark.

Besøget falder, efter at forsvarsalliancens medlemmer er blevet mødt med en skærpet retorik fra præsident Trump om at øge forsvarsbudgetterne og leve op til NATO-krav om et forsvarsbudget på to procent af BNP.

Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) mener dog ikke, at der er politisk vilje til at møde kravet. 

”Hvis det stod til Konservative, så kom vi op på to procent af BNP inden for forligsperioden for forsvarsforliget, altså inden for fem år. Men jeg  tror ikke på, at der bliver politisk flertal for det,” lyder det fra den konservative ordfører.

Spørgsmålet er så, om det er nok for USA.

Det mener Rasmus Jarlov ikke, det vil være, men det handler også om at kigge indad.

"Det handler også mere om, hvad vi selv synes, at vi kan være bekendt," vurderer Jarlov.

Regnearks-gymnastik
Forsvarsudgifterne udregnes som en procentdel af BNP, og her kunne der være muligheder for at regne flere udgifter under området for forsvar, som man også konterer visse udgifter til asyl under udviklingsbistand. 

”Man kan sagtens forestille sig, at der er nogen, der kunne finde på at løse problemet ved at flytte områder ind under forsvarsbudgettet. Det synes jeg også, at man har set tidligere på forsvarsområdet, pointerer Jarlov.

0:000:00