Jelved blev orienteret om lukningen af Underholdnings-Orkestret

ORKESTER: Kulturministeren blev orienteret af DR’s direktion om, at UnderholdningsOrkestret skulle lukkes, inden DR’s bestyrelse sagde god for spareplanen. “Rystende,” lyder det fra Dansk Folkeparti, der mener, at sagen har skabt mistillid til ministeren. Venstre og EL kritiserer også ministeren.

Foto: ft.dk
Per Bang Thomsen

Kulturminister Marianne Jelved (R) blev orienteret om, at DR’s direktion havde planer om at lukke UnderholdningsOrkestret, inden DR’s bestyrelse sagde god for den samlede spareplan 4. september.

Det bekræfter hun i et paragraf 20-svar til Enhedslistens medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr.

"Jeg kan oplyse, at DR’s direktion umiddelbart inden DR’s bestyrelse den 4. september 2014 behandlede og vedtog DR’s direktions oplæg til en økonomiplan for 2015-2018 orienterede Kulturministeriet om hovedelementerne i oplægget til økonomiplanen, herunder om en nedlæggelse af DR UnderholdningsOrkestret pr. 1. januar 2015," skriver ministeren i svaret.

5. september blev Kulturministeriet orienteret om de overordnede linjer i økonomiplanen af DR’s ledelse.

Nu peger aben mod kulturministeren og ikke DR, da DR’s ledelse havde orienteret hende om beslutningen, før bestyrelsen skulle tage stilling til det. Det har ministeren stiltiende accepteret uden at orientere ordførerkredsen, og det kan ministeren ikke tillade sig.

Morten Marinus (DF)
Medieordfører

"Endelig blev ministeriet af DR orienteret om økonomiplanen i forbindelse med DR’s offentliggørelse af økonomiplanen den 8. september 2014. Ministeriet og jeg tog DR’s orienteringer til efterretning," skriver ministeren.

DF: Aben peger mod Jelved
Meldingen kommer, efter der igennem længere tid har været uvished om, hvornår kulturministeren blev informeret om den omstridte lukning af UnderholdningsOrkestret.

Dansk Folkeparti er en del af det brede flertal uden om regeringen, der vil holde liv i UnderholdningsOrkestret. Og partiets medieordfører Morten Marinus er “rystet og skræmt” over de nye oplysninger.

“Nu peger aben mod kulturministeren og ikke DR, da DR’s ledelse havde orienteret hende om beslutningen, før bestyrelsen skulle tage stilling til det. Det har ministeren stiltiende accepteret uden at orientere ordførerkredsen, og det kan ministeren ikke tillade sig,” siger han.

Der står i den nuværende public service-kontrakt, der udstikker de overordnede, politiske rammer for DR's arbejde, at DR er forpligtiget til at have UnderholdningsOrkestret. Og ifølge Morten Marinus havde medieordførerne fået at vide, at DR’s eksisterende forpligtigelser ville blive ført videre i den nye kontakt.

Mulig næse til ministeren
Derfor finder Morten Marinus det stærkt kritisabelt, at ordførerkredsen ikke blev orienteret om DR-ledelsens beslutningen, inden spareplanen blev godkendt af DR’s bestyrelse.

“Når det handler om DR’s forpligtigelser, har det intet med armslængdeprincippet at gøre, for her må politikerne gerne blande sig. Derfor skaber det mistillid til ministeren, at hun har valgt at tilbageholde de her oplysninger, og det kan hun simpelthen ikke være bekendt,” siger Morten Marinus, der mener, at konsekvensen af sagen kan blive, at hun får en næse for sagen.

“I det her tilfælde skal den være pænt stor, hvis ikke hun får rettet op på det,” siger han.

Morten Marinus opfordrer hende derfor til "et taktisk tilbagetog" og skrive orkestret ind i den nye public service-kontrakt, når ordførerkredsen skal tage stilling til sagen på tirsdag i næste uge.

EL: Hun burde have indkaldt os
Hos Venstre er kulturordfører Michael Aastrup Jensen også fortørnet over de nye oplysninger.

"Afsløringen at Jelved var informeret og indirekte godkendte lukningen af underholdningsorkesteret er brud på medieforlig samarbejdet," skriver han i et tweet.

Enhedslistens medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, er også kritisk over kulturministerens håndtering af sagen.

“Hun burde have indkaldt ordførerkredsen, så snart hun fik det at vide, og derfor undrer det mig, at hun har holdt sin viden så tæt på kroppen uden at involvere os andre,” siger han.

Jørgen Arbo-Bæhr mener dog ikke, at sagen kan føre til en næse til ministeren.

“Der er ingen, der siger, at hun skal indkalde os. Jeg undrer mig bare over, at hun ikke har gjort det,” siger han.

*Korrigeret kl. 15.05: I den oprindelige artikel stod der, at Dansk Folkeparti vil give ministeren en næse for sagen. Partiet vil kun give hende en næse, hvis ikke hun får indskrevet UnderholdningsOrkestret i den nye public service-kontrakt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Morten Marinus

Fhv. MF (DF), fhv. 1. viceborgmester, Jammerbugt Kommune
ubefaren skibsassistent (Svendborg Søfartsskole. 1996), sygehusportør (Aalborg Sygehus)









0:000:00