Jelved: Min opgave er at finde et kompromis

ORKESTER: UnderholdningsOrkestrets fremtid svæver fortsat i det uvisse. Kulturministeren går efter et kompromis, hvor SymfoniOrkestret overtager nogle af dets opgaver. De borgerlige fastholder, at orkestret skal overleve, mens Enhedslisten nu vil genforhandle medieforliget.

Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Per Bang Thomsen

Det er fortsat uvist, om DR UnderholdningsOrkestret får lov til at overleve eller ej.

Det står klart, efter tirsdagens forhandlinger mellem kulturminister Marianne Jelved (R) og Folketingets medieordførere om orkestrets fremtid endte uden resultater.

Et alternativt flertal uden om de to regeringspartier og SF har krævet, at der skal holdes liv i det omstridte orkester, som DR’s ledelse ellers vil nedlægge som konsekvens af en større spareplan.

Kulturministeren har indtil nu afvist at blande sig i DR’s interne økonomiske prioriteringer. Men nu går hun efter et kompromis om orkestrets fremtid.

Der er ikke tale om et kompromis, hvis man lader alting være, som det har været i flere år.

Marianne Jelved (R)
Kulturminister

“Der er ikke tale om et kompromis, hvis man lader alting være, som de har været i flere år,” siger Marianne Jelved.

Ikke flere penge til DR
På mødet præsenterede Marianne Jelved et kompromisforslag, som DR selv har strikket sammen.

Det går ifølge TV 2 ud på, at public service-institutionen vil finde seks millioner kroner til et kammerorkester, som skal ligge under DR SymfoniOrkestret, og som skal overtage opgaverne fra UnderholdningsOrkestret. DR har dog hele tiden haft planer om at bruge 10 millioner kroner årligt fra den besparelse, der kommer som følge af lukningen af UnderholdningsOrkestret, på at styrke blandt andet SymfoniOrkestret.

Marianne Jelved vil selv ikke ind på detaljerne i kompromisforslaget. Hun understreger dog, at der “ikke kommer flere penge udefra” til DR.

“Vi skal finde en løsning på, hvordan vi kan bruge de musiske ressourcer på en bedre måde, så vi får mere ud af dem,” siger hun og understreger, at hun ikke har ændret holdning til spørgsmålet om armslængdeprincippet og DR’s ret til selv at prioritere licensmidlerne.

“Jeg har kørt helt efter min bog, og jeg har sagt klart, hvad jeg mener om armslængdeprincippet. Men i kredsen er vi uenige om tolkningen af armslængdeprincippet. Min opgave som minister er nu at finde et kompromis, som alle kan bakke op om. Sådan er politik,” pointerer hun.

DF: Vi skal bevare orkestret
Forhandlingerne om orkestrets fremtid fortsætter i næste uge.

Men intet tyder dog på, at de borgerlige partier, der sammen med Enhedslisten står bag det alternative flertal, har planer om at give sig.

“Vi kan ikke acceptere det kompromis, der er blevet præsenteret. Vi har stadigvæk et flertal, der ønsker at bevare UnderholdningsOrkestret som et selvstændigt orkester. Det fungerer jo allerede i dag som et kammerorkester, og derfor behøver man ikke at genopfinde den dybe tallerken en gang til,” siger Dansk Folkepartis mediordfører, Morten Marinus.

“Vi holder fast i, at der ikke er nogle af ensemblerne, der skal skrives ud af public service-kontrakten,” siger han og møder opbakning fra Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed, og Venstres Michael Aastrup Jensen.

Enhedslisten vil også bevare UnderholdningsOrkestret. Men i modsætning til de borgerlige vil partiet finde nye penge til DR, så de kan holde liv i orkestret. Derfor vil partiets medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, nu genåbne medieforliget og finde ny finansiering til orkestret.

"Derfor fremsætter vi nu et beslutningsforslag, som vil pålægge regeringen at åbne medieforliget, så vi kan finde midler til at redde orkesteret," siger han til DR Nyheder.

Jelved: DR skal selv orientere om sine beslutninger
Tirsdagens forhandling var den hidtidige kulmination på flere måneders politisk strid om orkestrets fremtid.

Sagen har sat forholdet mellem ministeren og oppositionen under pres. Og Dansk Folkepartis Morten Marinus understreger, at han har været "vred over" kulturministerens håndtering af sagen. 

Det er nemlig kommet frem, at DR's ledelse informerede kulturministeren om, at de havde planer om at lukke UnderholndingsOrkestret, dagen inden DR's bestyrelse sagde god for spareplanen den 4. september i år.

Ifølge Morten Marinus var aftalepartierne bag den seneste medieaftale blevet lovet, at de nuværende forpligtigelser i DR's public service-kontrakt ville blive videreført i den kommende kontrakt. Det skete dog ikke, og derfor skulle ministeren omgående have informeret de andre partier om DR's beslutning, inden bestyrelsen nikkede ja til planen.

Det afviser ministeren dog i et paragraf 20-svar.

"DR er en selvstændig offentlig institution, og det tilkommer DR’s bestyrelse at prioritere i forhold til DR’s økonomiske ramme som udmeldt i medieaftalen for 2015-2018 og at orientere om sine beslutninger herom," skriver hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00