Jelved til kritikerne: I hører jo ikke efter, hvad jeg siger

ORKESTER: Trods skarp kritik afviser kulturministeren blankt, at hun på forhånd skulle have informeret de andre partier om nedlæggelsen af UnderholdningsOrkestret. Det burde hun, lyder det nu også fra SF.

Kulturminister Marianne Jelved (R) afviser, at hun skulle have informeret partiernes medieordførere om, at DR's ledelse havde planer om at nedlægge UnderholdningsOrkestret.
Kulturminister Marianne Jelved (R) afviser, at hun skulle have informeret partiernes medieordførere om, at DR's ledelse havde planer om at nedlægge UnderholdningsOrkestret.Foto: Altinget
Per Bang Thomsen

Det kan godt være, at kulturminister Marianne Jelved (R) blev informeret om, at DR’s ledelse ville nedlægge UnderholdningsOrkestret, dagen inden DR’s bestyrelse skulle sige god for den samlede spareplan.

Men ministeren afviser nu blankt, at hun straks skulle have informeret de andre partier i medieforligskredsen om DR’s orkester-planer.

Det sker, efter hun er blevet skarpt kritiseret af det borgerlige firkløver og Enhedslisten for at have holdt oplysningerne for sig selv, og for ikke at have standset DR’s ledelse i opløbet.

DR er nemlig en selvstændig offentlig institution, og derfor er det ifølge kulturministeren DR's egen bestyrelse, som skal prioritere licensmidlerne og efterfølgende orientere medieordførerne om deres beslutninger.

Det er DR-ledelsens egen opgave og ansvar at komme med et forslag til en spareplan. Derfor kan jeg blot kontrollere, om pengene stemmer, og om de funktioner, som forligskredsen mener er vigtige for UnderholdningsOrkestret, fortsat er der.

Marianne Jelved (R)
Kulturminister

“De (partierne, red.) hører jo ikke efter, når jeg prøver at forklare dem, hvad armslængdeprincippet er. Det er DR-ledelsens egen opgave og ansvar at komme med et forslag til en spareplan. Jeg skal derimod se, om pengene stemmer, og om de funktioner, som forligskredsen mener er vigtige for UnderholdningsOrkestret, fortsat er der,” siger hun og fortsætter:

“Det vigtige i den her sammenhæng er jo, at DR ikke vil nedlægge de funktioner, UnderholdningsOrkestret leverer i dag. DR vil derimod gøre det på en anden måde, hvor de blandt andet vil skabe større fleksibilitet inden for de orkestre, der er tilbage. Det er fuldstændigt inden for den ramme, som DR’s ledelse skal agere inden for,” siger Marianne Jelved.

LA: Er public service-kontrakten ligegyldig?
Den forklaring køber Mette Bock, medieordfører for Liberal Alliance, dog ikke.

I den nuværende public service-kontrakt, der udløber ved årsskiftet, står der nemlig, at DR er forpligtet til at drive UnderholdningsOrkestret.

Men spareplanen blev vedtaget, inden forhandlingerne om den kommende kontrakt overhovedet var gået i gang mellem DR og Kulturministeriet. Derfor mener Mette Bock fortsat, at kulturministeren skulle have informeret forligskredsen om ledelsens beslutning med det samme.

“DR kan ikke bare nedlægge orkestret, inden den nye public service-kontrakt er blevet indgået. Men DR’s ledelse har jo handlet i god tro, da de ikke er blevet bremset af kulturministeren, selv om de havde informeret hende om det,” siger hun.

LA-ordføreren mener, at der er brug for en principiel diskussion om både DR’s public service-kontrakt og armslængdeprincippet i kølvandet på hele orkester-balladen.

“Der er en reel politisk uenighed om armlængdeprincippet og public service-kontrakten, og jeg er åben for at tage en diskussion om begge dele. Hvis Marianne Jelved ikke mener, hun skulle have informeret os om orkesternedlæggelsen, er der jo ingen grund til at have en public service-kontrakt. Så kunne man bare give DR en pose penge, som de selv må administrere,” siger Mette Bock.

SF deler kritikken
SF er det eneste oppositionsparti, som fortsat bakker op om kulturministerens linje i orkester-striden.

Medieordfører Özlem Cekic mener dog godt, at Marianne Jelved kunne have håndteret sagen anderledes.

“Jeg er enig med kulturministeren i hendes definition på armslængdeprincippet, og jeg mener, der er tale om respekt for princippet, når hun blot tager informationerne fra DR til efterretning. Når det er sagt, synes jeg dog, at det ville have klædt hende at orientere forligskredsen om DR’s beslutning,” siger hun.

Hvad kunne I have brugt de informationer til, når du mener, at I ikke har noget at sige i denne sag?

“Nu går i folk i selvsving over den lille storm i et glas vand, og det kunne man have undgået, hvis vi havde fået det at vide. Vi politikere skal sætte de overordnede rammer, mens det er DR’s ledelse og bestyrelse, der selv skal stå for den konkrete udmøntning. Og jeg er stærkt kritisk over for de partier i kredsen, der gerne vil agere som bestyrelse. Der går man galt i byen,” siger hun.

Men der står i den nuværende public service-kontrakt, at DR er forpligtiget til at drive UnderholdningsOrkestret. Og I havde fået at vide, at forpligtelserne ville blive videreført i den nye. Har de borgerlige og Enhedslisten ikke en pointe i, at det er forkert af DR at lukke det, inden kontrakten var blevet indgået?

“DR skal selv afgøre, hvordan de vil leve op til den ramme, vi politikere sætter for dem. Det afgørende er jo, om DR lever op til deres musik-forpligtelser, og ikke om orkestret hedder det ene eller det andet. Og jeg mener, at DR lever op til de forpligtigelser,” siger Özlem Cekic.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00