Kommentar af 
Josephine Fock

Josephine Fock: Ud med bureaukratiske benspænd - ind med dømmekraften

Klumme: Regeringens nye udspil ’Sammenhængsreform’ tyder på godt nyt for den offentlige sektor, men det er altafgørende, at der kommer langt mere tillid til de offentligt ansatte, mener Alternativets Josephine Fock.

De offentligt ansatte skal vises tillid, så de ikke spilder unødig tid på at kæmpe mod et kværnende bureaukrati 
De offentligt ansatte skal vises tillid, så de ikke spilder unødig tid på at kæmpe mod et kværnende bureaukrati Foto: Colourbox
Josephine Fock
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge fremlagde regeringen et nyt udspil, der skal skabe mere sammenhæng i den offentlige sektor. Umiddelbart forholder jeg mig meget positivt til deres fokusområder: Afbureaukratisering, mindre silotænkning, nye teknologiske løsninger og bedre ledelse. Det er alt sammen gode målsætninger, og særligt indsatsen for afbureaukratisering er virkelig tiltrængt.

I årevis har en grundlæggende mistillid fra skiftende regeringer medført, at lovpakker, kontrolmekanismer, standarder, retningslinjer og registreringer er blevet presset ned over den lokale og regionale ledelse og nu gennemsyrer en alt for stor del af den offentlige sektor.

Offentligt ansatte bruger i gennemsnit en hel time om dagen på at registrere sig selv, og det går både ud over kernevelfærden og arbejdsglæden.

Vi har nogle af verdens dygtigste lærere, pædagoger, socialrådgivere, læger og sygeplejersker, og derfor giver det ikke mening, at kontrol og regulering fylder så ekstremt meget i det offentlige.

Standarder og kontrol af rigide retningslinjer har nemlig den slagside, at de er blinde for den konkrete kontekst og de mennesker, der er til stede.

Relationen og det mellemmenneskelige formaliseres og systematiseres, og det betyder, at vi taber noget af det, der er allermest effektfuldt i velfærdssystemet, nemlig mødet mellem mennesker, der er der for hinanden.

Vi skal derfor have en offentlig sektor, der i langt højere grad baserer sig på tillid. Tillid til de dygtige og professionelle mennesker, der har valgt at dedikere deres arbejdsliv til at danne og uddanne vores børn, hjælpe og støtte vores udsatte og passe og pleje vores syge. Tillid til deres faglighed og dømmekraft, så de igen kan opleve, at det er motiverende og meningsfyldt at gå på arbejde.

Læse mere: Her er regeringens sammenhængsreform

Det kræver, at vi ikke ryger i fælden med at lave nye krav til alle landets pædagoger, når der sker en fejl i en børnehave et sted. Vi skal lære af vores fejl, men vi skal ikke lave så mange bureaukratiske benspænd for os selv, at der ikke længere er plads til de mellemmenneskelige relationer. Vores velfærdspersonale skal have mulighed for at bruge deres faglighed og dømmekraft til at levere den velfærd, vi alle ønsker.

Derfor glæder det mig, at regeringen skriver i udspillet, at der skal være færre skemaer, regler og kontrol i det offentlige og gives større frihed under ansvar. Det er imidlertid afgørende for mig, at der med den frihed følger tillid, for det fortjener de offentligt ansatte i dén grad. Og hvis ikke politikere og ledere for alvor tør vise denne tillid, så opstår der bare nye måder at kontrollere på.

Jeg håber, at ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde, inviterer til et bredt samarbejde omkring Sammenhængsreformen, for jeg vil med glæde være med i arbejdet for en langt mere fri og tillidsfuld offentlig sektor.

Relationen og det mellemmenneskelige formaliseres og systematiseres, og det betyder, at vi taber noget af det, der er allermest effektfuldt i velfærdssystemet, nemlig mødet mellem mennesker, der er der for hinanden.

Josephine Fock
Forkvinde, Alternativet

......

Josephine Fock er medstifter af partiet Alternativet. Hun er gruppeforkvinde i partiet, ordfører for finans og økonomi, samt flygtninge- og integrationsordfører. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00