Journalister bag dækning af landbrugspakken vinder Cavling

JOURNALISTPRIS: De tre Berlingske-journalister, der stod bag udredning af regnskabet i landbrugspakken og regeringstoppens indflydelse, har vundet Cavling-prisen 2016.

Emma Qvirin Holst

Vinderne af Cavlingprisen 2016 er fundet.

Chris Kjær Jessen, Lars Nørgaard Pedersen og Michael Lund fra Berlingskes gravergruppe får hver en Cavling-stauette for deres artikler om landbrugspakken.

I februar 2016 satte deres udredning gang i den såkaldte kvælstofsag, da de kunne fortælle, at kvælstofsregnskabet i landbrugspakken ikke stemte overens med virkeligheden.

”I har fjernet sminken, så de rå fakta stod tilbage. I har afsløret manipulation, der rakte helt op i regeringstop og kostede en minister posten og regeringen en stor næse,” siger Cavlingkomiteens formand Ida Ebbensgaard.

Læs også: Forstå dramaet om landbrugspakken

Sagen tog særlig fart, da Konservative erklærede mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der havde stået bag arbejdet med landbrugspakken. Partiet mente, at Eva Kjer havde forelagt falske oplysninger for Folketinget. Det afviste hun, men det endte med, at hun trak sig.

Senere fortsatte journalisterne fra Berlingske med afdækningen af sagen og kunne berette om, at regeringstoppen havde været klar over, at der var en række problemer med landbrugspakken – heriblandt de omtalte regnemetoder.

Det resulterede i, at et flertal i Folketinget gav en stor næse til regeringen.

Glæden over at modtage en Cavling er endnu større hos de tre journalister i lyset af det pres, de blev udsat for fra omverdenen under arbejdet, fortæller den ene vinder Lars Nørgaard Pedersen.

”Der var dage i februar og marts sidste år, hvor jeg ikke havde lyst til at hente kaffe, når jeg var på arbejde. Simpelthen fordi, når jeg kom tilbage til computeren eller telefonen, så var den fyldt med meddelelser, som ikke var pæne. Det var klager og trusler fra alle mulige politikere, embedsmænd, spindoktorer, partier, landmænd og landbrugslobby – særligt landbrugslobby – der gerne ville have, at vi stoppede vores dækning. Jeg nævner det, fordi det gør glæden i dag endnu større, for at vi kan stå her i dag," siger han.

Det er både Chris Kjær Jessen og Michael Lunds første Cavling. Lars Nørgaard Pedersen vandt også en i 2010 for artikelserien Hjem fra krigen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00