Jurister presses ud af Slotsholmen

NYHED: Juristerne taber fortsat kampen om topposterne i centraladministrationen. Knap seks ud af ti i top-laget var jurister i 1993. I dag har kun hver fjerde topchef juridisk baggrund. Efterspørgslen går på generalister, viser helt ny Djøf-statistik.

Tidligere havde Justitsministeriet den samlende, tværgående funktion i regeringen, men da den statskundskabsuddannede Anders Eldrup (billedet) overtog departementschef-jobbet i Finansministeriet, og Mogens Lykketoft blev finansminister i 1993, flytter fokus over på budgetstyring.
Tidligere havde Justitsministeriet den samlende, tværgående funktion i regeringen, men da den statskundskabsuddannede Anders Eldrup (billedet) overtog departementschef-jobbet i Finansministeriet, og Mogens Lykketoft blev finansminister i 1993, flytter fokus over på budgetstyring.Foto: Dong
Peter MoseSusanne Hegelund

Helle Thorning-Schmidts regering betjenes af hele 161 topchefer, spændende fra departementschefer over afdelingschefer til direktører i departementer og styrelser. Det er en del flere end de 99 top-djøf’ere, der befolkede Slotsholmen, da den socialdemokratiske forgænger Poul Nyrup Rasmussen overtog regeringsledelsen efter Poul Schlüter for 22 år siden.

Både Nyrup og Fogh skruede i deres regeringsår voldsomt op for chef-antallet, herunder ikke mindst for en ny chef-type, statskundskabsfolkene. Brede ledelseskompetencer har siden halvfemserne være mere efterspurgte end klassisk paragraf-viden, hvorfor de scient.pol.-uddannede har udfordret juristerne.

Juristernes chef-afdansningsbal fortsætter, skal man tro en ny statistik, som fagforeningen Djøf har udarbejdet til Altinget. Alene i de seneste fem år har systemet sagt farvel til endnu en stribe juridiske topchefer, viser opgørelsen.

Knap seks ud af ti i top-laget var jurister tilbage i 1993, Poul Nyrup Rasmussens første regeringsår. I dag har kun hver fjerde topchef juridisk baggrund. Omvendt udgør scient.pol.erne, der i Nyrups start-år fyldte sølle seks procent af den øverste chefgruppe, nu en fjerdedel af cheflaget – efter en jævn, men tilsyneladende ustoppelig indmarch på Slotsholmen.

Den tredje klassiske topchef-gruppe, økonomerne, udgør en stabil tredjedel. Interessant nyt er det til gengæld, at hele 18 procent i dag har ”andre uddannelser”, hvilket – alt andet lige – styrker mangfoldigheden i centraladministrationens topcirkler.

(uddrag af den ugentlige analyse Mandagstræneren til Altingets betalende abonnenter)

Dokumentation
  Okt 1993   Okt 2009   Okt 2014  
  Antal Procent Antal  Procent Antal Procent
Jurister  56 57 51 32 42 26
Økonomer  33 33 53 33 51 32
Samfunds- og forvaltningsudd 6 6 35 22 39 24
Andre  4 4 22 13 29 18
I alt 99 100 161 100 161 100

Uddannelsesgrupper for direktører, afdelingschefer og departementschefer i departementer og styrelser 1993-2014

Kilde: Djøfs medlemsdatabase i de givne år


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00