K ændrer kurs: Vil alligevel redde kemi-vagthund

NY HOLDNING: I slutspurten af finanslovsforhandlingerne har Konservative ombestemt sig og vil nu alligevel kæmpe for en forlængelse af støtten til Forbrugerrådet Tænk Kemi. Men det sker ikke uden betingelser til kemi-vagthunden.

Konservative vil bevare forbrugernes kemi-app, så de fortsat kan scanne produkter for kemi. Arkivfoto.
Konservative vil bevare forbrugernes kemi-app, så de fortsat kan scanne produkter for kemi. Arkivfoto.Foto: Katrine Emilie Andersen/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter utallige henvendelser fra ”meget bekymrede borgere” har Konservative ændret holdning til Forbrugerrådet Tænk Kemis fremtid.

Partiet vil nu have en forlængelse af statens bevilling til organisationen.

”Vi kæmper for at fastholde den økonomiske støtte til Tænk Kemi ved finanslovsforhandlingerne,” siger Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard.

Konservative har ellers tidligere sammen med Liberal Alliance bakket op om regeringens planer om ikke at forlænge tilskuddet til Tænk Kemi, som ved de seneste tre finanslove har modtaget 5,3 millioner kroner årligt.

Udsigten til ingen statslige støttekroner har fået kritik fra Tænk Kemi, der mener, at det vil gå udover driften af den populære app Kemiluppen, der er downloadet 140.000 gange og bruges af forbrugerne til at scanne deres produkter og se, hvilken kemi de indeholder.

Men den kritik var dengang ikke nok til omvende Konservative.

”Det er ikke noget, vi kommer til at kæmpe for. Der er ikke nok troværdighed i de oplysninger, som kommer fra Forbrugerrådet i dag,” sagde Mette Abildgaard til Altinget i starten af september.

På en betingelse
Den udtalelse står hun stadig ved i dag.

Og derfor følger der også en betingelse med, hvis Tænk Kemi skal have en bevilling. De skal have en mere klar kommunikation.

”Når eksempelvis Forbrugerrådet skriver, at et produkt i udgangspunktet er lovligt, er det hamrende utroværdigt. For enten er et produkt lovligt eller ulovligt. Det er ikke ordentlig vejledning af borgerne,” siger Mette Abildgaard og tilføjer:

"Det er bare et eksempel på, at de er nødt til at få strammet op på den måde, de kommunikerer på."

Mette Abildgaard vil især gerne have, at der bliver set på Tænk Kemis system med grønne, gule og røde kolber. Systemet bruges til at indikere, hvor meget kemi, der er i de enkelte produkter. Men det er blevet kritiseret af både blå partier og erhvervslivet for skabe forbrugerforskrækkelse over produkter, der er lovlige og indeholder lovlige kemikalier.

Forbrugerrådet er samarbejdsvillige
Konservative forventer dog, at partiets betingelse for at forlænge støtten, bliver opfyldt. Tænk Kemi har nemlig lovet Mette Abildgaard, at man er villig til at se på en ændring af kommunikationen – også i forhold til kolbe-systemet.

Det har direktør for Forbrugerrådet Tænk Kemi, Lars Pram, også tidligere givet udtryk om for over for Altinget.

”Selvfølgelig er der mulighed for at videreudvikle den nuværende farveskala, eksempelvis i form af en smiley-ordning eller en anden symbolik. Det vigtige er, at det skal være nemt og entydigt for forbrugerne at afkode, for det er jo forbrugerperspektivet, der står helt centralt i Kemiluppen,” sagde Lars Pram til Altinget.

Dansk Folkeparti har allerede i september meddelt, at de kæmper for støtte til Tænk Kemi med samme betingelse om at ændre kolbe-systemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00