K-ultimatum: Kræver opgør med grundskyld

GRUNDSKYLD: Grundskylden skal stoppes, hvis Konservative skal stemme for den milliardstore aftale om kommunernes økonomi næste år. Sker det ikke, har regeringen ikke flertal. 

Finansminister Claus Hjort Frederiksen får nok at gøre med at finde flertal i Folketinget for den nye aftale om kommunernes økonomi, efter Brian Mikkelsen og Konservative har meddelt, at man ikke agter at stemme for. 
Finansminister Claus Hjort Frederiksen får nok at gøre med at finde flertal i Folketinget for den nye aftale om kommunernes økonomi, efter Brian Mikkelsen og Konservative har meddelt, at man ikke agter at stemme for. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Cecilie Gormsen

Konservative har ikke tænkt sig at lægge stemmer til V-regeringens aftale med kommunerne om næste års økonomi, når aftalen fredag skal godkendes i Folketingets Finansudvalg. Det skriver Politiko

Den nyforhandlede økonomiaftale vil nemlig medføre stigende grundskyld for nogle boligejere, og det vil Konservative ikke være med til.

Fredag skal finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) finde opbakning i Finansudvalget til kommuneaftalen, som KL og regeringen i sidste uge forhandlede på plads. Af aktstykket fremgår det, at grundskylden vil stige med op mod 6,6 procent næste år for de enkelte boligejere, som ikke betaler skat af den fulde grundværdi. Og det gælder en stor del af grundejerne i hovedstadsområdet.

Den stigende grundskyld var en af Konservatives mærkesager under valgkampen, og det har ikke ændret sig, sår Konservatives finansordfører, Brian Mikkelsen, fast.

"Mit budskab er, at vi vil ikke stemme for det aktstykke, fordi grundskylden stiger, og det bliver en stor sag, kan jeg roligt sige. Det betyder, at regeringen så må søge sit flertal blandt de røde partier. Det her er et svigt overfor boligejerne, som en borgerlig regering ikke kan være med til," siger Brian Mikkelsen til Politiko

Finansminister Claus Hjort Frederiksen undrer sig over Konservative:

"Jeg må sige, at det undrer mig, at Konservative først over for mig giver tilsagn om at støtte aktstykket om kommunernes økonomi – for nu siden at trække denne støtte. Dermed risikerer de at skabe stor usikkerhed om økonomien i kommunerne næste år," siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Man skal huske, at mange kommuner er i fuld gang med at planlægge deres budgetter. Samtidig må jeg bemærke, at Konservative har stemt for helt tilsvarende regulering af grundskylden de sidste 12 år."

Claus Hjort Frederiksen er klar til at se på mulighederne for at se på grundskylden med Folketingets partier. Men det skal ske i forbindelse med finanslovforhandlingerne, slår han fast.

"Jeg går gerne i dialog, for det er et relevant emne. Men det skal være i forbindelse med en finanslovsproces, for uden penge og uden mandater er det her blot en ren parademelding, så jeg håber, at Konservative vil besinde sig.

Hvordan finansminister Claus Hjort Frederiksen vil finde parlamentarisk flertal, må tiden vise. Reguleringen af grundskylden fastsættes gennem ejendomsskatteloven, og Venstre vil umiddelbart få svært ved at ændre på den. Derfor skal finansministeren ud at finde 90 mandater, som vil ændre loven og dermed sænke grundskylden. I dag er det dog kun Liberal Alliance og Konservative med henholdsvis 13 og seks mandater, der har det som en del af deres politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00