K vil have Muhammed-krisen på skoleskemaet

HISTORIE: Muhammed-krisen er så vigtig en del af den danske historie, at den skal have fast plads på skemaet i folkeskolen, mener Konservatives Mai Mercado. Tegningerne skal også i skolebøgerne, mener religionslærer-formand.

Foto: Konservative.dk
Anders Jerking

Alle elever i den danske folkeskole skal i fremtiden lære om Muhammed-tegningerne og Muhammed-krisen. Det foreslår Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, i en kronik i Jyllands-Posten fredag.

”Muhammed-tegningerne, Muhammed-kriserne, Charlie Hebdo-drabene og senest terrorangrebet i København den 14. februar er så vigtig en del af både vestlig og dansk historie, at det skal have en fast plads på skoleskemaet i den danske folkeskole,” skriver Mercado.

Hun erkender, at tegningerne vil provokere og krænke nogle elever, men understreger, at det ikke er formålet.

”Det er derimod meningen, at vores danske børn og unge tidligt lærer og undervises i, at det i Danmark er helt i orden at tegne et billede af muslimernes profet, af Jesus eller af en hvilken som helst anden karakter – religiøs eller ikke-religiøs. Ligesom det i øvrigt er helt i orden at forklare andre, at man føler sig krænket af tegningerne, hvis man gør det,” skriver hun.

Når eleverne modtager undervisning i Muhammed-krisen, er det naturligt, at de ser en eller flere af de berømte Muhammed-tegninger. Det er for vigtig en sag til, at vi lader os lamme af berøringsangst.

Mai Mercado (K)
Politisk ordfører

Hun mener, at Muhammed-tegningernes store konsekvenser gør det helt naturligt at indlemme sagen i Undervisningsministeriets historiekanon på linje med Murens fald og terrorangrebet på World Trade Center.

Mercado understreger, at man i undervisningen også bør vise eksempler på Muhammed-tegningerne.

”Når læreren står oppe ved tavlen og forklarer om Murens fald, så er det naturligt, at eleverne ser et billede af Berlinmuren. Når eleverne modtager undervisning i Muhammed-krisen, er det naturligt, at de ser en eller flere af de berømte Muhammed-tegninger. Det er for vigtig en sag til, at vi lader os lamme af berøringsangst,” skriver hun.

Tegninger skal i skolebøgerne
Konservatives forslag bakkes op af formanden for religionslærerforeningen, der mener, at tegningerne bør trykkes i skolebøgerne.

”Muhammed-krisen er et oplagt emne i religionsundervisningen, og det undrer mig, at der ikke endnu er kommet en skolebog, som optrykker de tegninger. Det burde der komme - hellere i dag end i morgen,” siger religionslærerformand John Rydahl til DR.

Formanden for foreningen af lærere i historie og samfundsfag, Dennis Hornhave Jacobsen, siger derimod til DR, at det bør være op til den enkelte lærer, om der skal undervises i Muhammed-krisen, og om tegningerne skal vises.

På Christiansborg mener både S, V og SF ifølge Jyllands-Posten, at Konservatives forslag er unødvendig detailregulering, fordi skolen allerede skal undervise i de demokratiske principper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00