Kjer: Næsten hver anden forhandler bryder pesticideregler

PESTICIDER: Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har bedt Miljøstyrelsen skærpe tilsynet med forhandlere af sprøjtemidler. Det sker, efter forhandlerkontrollen fra 2015 viser, at knap hver anden bryder loven.

Julie Lundbek

Det er forhandlernes ansvar, at de produkter, som de har stående på hylderne, ikke er ulovlige. Det indskærpede miljø- og fødevareminister Eva Kjer-Hansen (V) under et samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg torsdag 28. januar.

Enhedslistens Maria Reumert Gjerding havde egentlig indkaldt samrådet på baggrund af en række nyhedshistorier fra Danmarks Radio fra december, der viste, at én ud af seks landmænd har opbevaret ulovlige sprøjtemidler. Tal, som ministeren under samrådet tog afstand fra. 

Tidligere på dagen udsendte Miljøstyrelsen dog også en pressemeddelse på baggrund af kontrol med forhandlere af sprøjtemidler, som viser, at næsten halvdelen af de kontrollerede i forbindelse med opbevaring og salg ikke overholder lovgivningen om ulovlige sprøjtemidler. 

Ministeren benyttede i den sammenhæng lejligheden til at fastslå, at hun nu har bedt Miljøstyrelsen føre skærpet tilsyn med forhandlere som første skridt. Socialdemokraternes landbrugsordfører, Simon Kollerup, spurgte i den forbindelse, om ministeren vil skærpe sanktionerne over for de forhandlere, der bryder reglerne. Kjer vil i første omgang se resultaterne af de skærpede tilsyn samt overveje potentielle handlemuligheder i forbindelse med forhandlinger om den kommende sprøjtemiddelstrategi. 

Kjer: Oplysningskampagne er et godt værktøj
Kjer fremhævede under samrådet, at tallene i den kommende rapport på baggrund af tilsynet viser, at problemet er størst her, men at hun selvfølgelig også er opmærksom på det blandt landmænd, som hun "gerne vil understrege ikke er okay". 

Hun fremhævede blandt andet en oplysningskampagne, som skal klargøre reglerne for landmændene. Derudover tilkendegav ministeren, at emnet også vil blive taget op i forbindelse med sprøjtemiddelstrategien.

Ministeren har desuden under samrådet lovet at oversende et notat med oversigt over strafferammen for besiddelse og anvendelse af ulovlige sprøjtemidler samt en oversigt over, hvordan besiddelse og brug hidtil er blevet sanktioneret i form af bøder med videre.

Se uddrag fra samrådet ovenfor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00