KL vil have omlagt anlægsloft for at sikre billigere botilbud

Der er brug for flere offentligt ejede botilbud for at bremse stigningen i udgifterne til de private tilbud. Det mener KL, som i den kommende økonomiaftale vil have fjernet benspænd for etableringen af nye tilbud.

Formand for KL's socialudvalg Ulrik Wilbek (V) vil have bedre muligheder for at etablere kommunale botilbud. En aktuel mangel på tilbud er ifølge ham med til at drive prisen og dermed udgifterne i vejret.<br>
Formand for KL's socialudvalg Ulrik Wilbek (V) vil have bedre muligheder for at etablere kommunale botilbud. En aktuel mangel på tilbud er ifølge ham med til at drive prisen og dermed udgifterne i vejret.
Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det kommunale anlægsloft gør det for svært for kommunerne at sikre en bedre balance mellem udbuddet af og efterspørgslen på botilbud til udsatte borgere.

Der mangler pladser, og det er med til at drive priserne op.

Derfor er der brug for særlige tiltag, som kan gøre det lettere for kommuner at etablere nye botilbud. Det vurderede det såkaldte Tranæs-udvalg med sine nylige anbefalinger.

Et budskab som KL nu forfølge ved de verserende forhandlinger om næste års økonomiaftale.

”Vi er ude på at få et mere konkurrencebetonet område,” siger Ulrik Wilbek (V), som udover at være borgmester i Viborg Kommune også er formand for KL’s Socialudvalg.

Ifølge ham ser stort set alle kommuner i disse år på, om der er flere af de opgaver, der lige nu varetages af private botilbud, som de i stedet selv kan stå for. Konkret ved at udvide den kommunalt ejede kapacitet på

Enten i den enkelte kommune, eller som et samarbejde mellem flere kommuner.

”Kommunerne kigger alle sammen på, om der er noget, som man selv kan lave. Og i den forbindelse har vi med i forhandlingerne om det er noget, der kan gøres uden om anlægsrammen,” siger Ulrik Wilbek.

Fakta

Anbefaling: Opgør med anlægsloftet

Ekspertudvalget på socialområdet anbefaler at udbygge den kommunale botilbudskapacitet og herunder at understøtte, at den udbygges med de tilbudstyper, der til enhver tid aktuelt er størst behov for. Derfor anbefales følgende tiltag:

  • Der etableres en lånepulje, som kan anvendes til at lånefinansiere anlægsinvesteringer til udbygning af den kommunale botilbudskapacitet efter serviceloven.
  • Der sikres en ensretning af de kommunale incitamenter for oprettelse af forskellige typer af sociale tilbud.
  • Der udarbejdes en vejledning om anvendelsen af reglerne i finansieringsbekendtgørelsen vedr. tværkommunal drift af tilbud.
  • Der indføres en formaliseret koordinering for etablering af tværkommunale og regionale tilbud i regi af rammeaftalesamarbejdet. Målsætningen er at skabe bedre rammer for kommunernes samarbejde, så kommunerne i fællesskab kan koordinere udbygningen af botilbudskapaciteten.

Ekspertudvalget anbefaler, at en ensretning af incitamenter til etablering af forskellige typer sociale tilbud bør ske ved, at anlægsudgiften forbundet med etablering af botilbud efter serviceloven og botilbudslignende tilbud efter almenboligloven alle undtages den kommunale anlægsramme.

Læs alle anbefalingerne her


Kilde: Ekspertudvalget på socialområdet - delrapport 1

0:000:00