Kommuner betaler blå bloks milliardgave til ældre og børn

FINANSLOV: I sommer skar regeringen en halv milliard af kommunernes årlige bevilling. Nu kommer pengene tilbage målrettet ældre og børn.

De borgerlige partiers finanslovaftale for 2017 giver næsten ingen nye ekstra midler til kommunal velfærd i forhold til 2016.
De borgerlige partiers finanslovaftale for 2017 giver næsten ingen nye ekstra midler til kommunal velfærd i forhold til 2016.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Kim Rosenkilde

Trods budskabet om milliarder til ældre og børn er der ikke mange yderligere velfærdskroner til kommunerne i blå bloks finanslov.

Af aftalen om det kommende års offentlige finanser fremgår det, at der i perioden 2017 til 2020 afsættes 2,1 milliarder kroner til bedre velfærd til ældre og børn, svarende til 525 millioner kroner årligt.

Finanslovens penge skal imidlertid ses i lyset af, at regeringen i sommer besluttede at skære netop en halv milliard af kommunernes årlige bevilling med virkning fra 2017.

Den manøvre får SF til at kritisere de borgerlige partier for at fodre kommunerne med deres egen hale – eller rettere penge.

”Man tager med den ene hånd og giver med den anden. Så det er et bluffnummer, når man fremstiller det som om, at der er ekstra penge til ældre,” siger SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

DF: Kommuner bør glæde sig
Samlet set indeholder næste års finanslov et løft af de to kommunale kerneområder på 25 millioner kroner årligt i forhold til 2016.

Det svarer rundt regnet til 0,1 promille af kommunernes samlede velfærdsudgifter.

Her til kommer en pulje på 450 millioner kroner i 2017, som skal gå til etablering eller renovering af køkkener i landets plejecentre, så der ”dufter af mad forud for måltidet.”

Det er imidlertid et engangsbeløb til anlæg, der ikke kan bruges til at dække løbende serviceudgifter.

I sit nyhedsbrev til Dansk Folkepartis medlemmer fremhæver partiets formand Kristian Thulesen Dahl særligt, hvordan ældreområdet ”tilføres ekstra to milliarder kroner over de næste fire år.”

Den udlægning holder Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen fast på.

”Jeg tror, at man i kommunerne skal glæde sig over, at de her penge ikke er blevet brugt til skattelettelser eller noget helt andet. Vi har brugt vores mandater til at få de her penge tilbage i systemet, så vi kan opretholde det velfærdssamfund, vi kender i dag,” siger René Christensen.

Færre penge trods farvel til omprioritering
Det var i forbindelse med sommerens økonomiaftale med KL, at regeringen besluttede at skære en halv milliard af kommunernes serviceramme for i stedet at putte pengene i statens egen lomme.

Aftalen indeholdt en formel afskaffelse af de berygtede omprioriteringsbidrag, som lagde op til at reducere kommunernes velfærdsudgifter med 2,4 milliarder kroner år efter år.

For 2017 fik kommunerne de 2,2 milliarder kroner tilbage, mens omprioriteringsbidraget blev helt afskaffet fra 2018.

Her til kom en yderligere reduktion af kommunernes bevilling på 300 millioner kroner i 2017, som ifølge aftalen skal hentes som besparelser på kommunernes administrationsudgifter.

Selv om finansloven for 2017 ikke levner mange nye kroner til kommunerne i forhold til 2016, så er KL’s formand Martin Damm (V) dog nogenlunde tilfreds.

”Hvis Folketinget vil prioritere penge til velfærdsområderne udover det, der aftales i økonomiforhandlingerne, og det kan foregå på en ikke alt for bureaukratisk måde, tager vi positivt imod det,” siger Martin Damm.

Grønthøster fortsætter – men klipper knap så lavt
Hos KL er man ikke den store fan af, at størstedelen af pengene i første omgang uddeles gennem målrettede puljer, som kommunerne skal søge.

Her så man hellere, at pengene blev fordelt gennem det statslige bloktilskud uden alt for mange bindinger.

”Men når det er sagt, er vi gået fra en situation med et omprioriteringsbidrag på 2,4 milliarder kroner årligt til en situation, hvor vores serviceramme nu kun reduceres med 0,5 milliarder kroner årligt,” siger Martin Damm.

Den halve milliard er, hvad kommunerne har forpligtiget sig til at spare hvert år gennem effektiviseringer og efterfølgende sende videre til staten.

De penge vil år efter år kunne indgå i efterårets finanslovforhandlinger. Her vil de enten kunne fordeles tilbage til kommunerne, som det sker med aftalen for 2017, eller prioriteres til helt andre områder.

En ordning, regeringen har sikret ved at skrive den ind i de kommende års udgiftslofter for kommunerne. Lofter som Dansk Folkeparti  har besluttet sig for at stemme for i forbindelse med sidste uges finanslovaftale.

”Vi accepterer jo, de aftaler, en regering laver med KL. Det er helt normal kutyme. Ellers ville vi fuldstændig underkende KL’s mandat,” siger René Christensen fra Dansk Folkeparti.

Dokumentation

Finanslovaftalens tekst om ældre og børn

Ældre

Med aftale om finansloven for 2017 tilføres yderligere 2 mia. kr. i 2017-2020 til at understøtte en værdig ældrepleje.

Livskvalitet og selvbestemmelse for de svageste ældre

Der afsættes i alt 380 mio. kr. årligt fra 2017 og frem til et klippekort til ekstra hjælp, som den ældre selv kan være med til at bestemme, hvad skal gå til.

Ordningen indebærer, at plejehjemsbeboerne får det, der svarer til ca. en halv times ekstra hjælp og støtte en gang om ugen. Klippekortet skal anvendes til aktiviteter, der ligger udover den eksisterende plejeindsats.

Hjælpen kan både anvendes til mindre aktiviteter eller spares op og anvendes til aktiviteter, der tager længere tid. Det kan være aktiviteter på og uden for plejehjemmet, og det vil være den enkelte kommunes ansvar at sikre, at alle beboerne får tilbud om og kan benytte tilbuddet. Det gælder også de svageste beboere, fx med demens.

Samtidig vil kommunerne skulle tilrettelægge en oplysnings- og informationsindsats for at skabe opmærksomhed om klippekortsordningen.

Klippekortet udmøntes som en ansøgningspulje, som fordeles til kommunerne efter bloktilskudsnøglen. Fra 2019 fordeles midlerne til kommunerne via bloktilskuddet.

Bedre ældremad

Der afsættes 450 mio. kr. i 2017 til en kommunal ansøgningspulje målrettet bedre mad tættere på borgerne. Puljen kan anvendes til at renovere, etablere og genetablere køkkener på landets plejehjem.

De lokale køkkener understøtter, at borgerne kan inddrages i madlavningen, ligesom køkkener bidrager til, at maden bliver tilberedt tæt på de ældre, så der dufter af mad forud for måltidet, og så madlavningen er en del af hverdagen på plejehjemmet.

Der stilles krav om mindst 25 pct. kommunal medfinansiering af det enkelte projekt, med mindre der er tale om køkkener på fællesarealer i fx leve-bo miljøer. Det er en forudsætning for støtte, at det enkelte projekt ikke medfører huslejestigninger for beboerne.

Herudover kan puljen anvendes til forsøg med nye, innovative tilgange til levering og anretning af mad, så der skabes mere appetitvækkende måltider for borgere, der modtager mad i eget hjem.

Af den samlede pulje på 450 mio. kr. reserveres 425 mio. kr. til projekter målrettet etablering og genetablering af køkkener, og der reserveres 25 mio. kr. målrettet forsøg med styrket madkvalitet til ældre i eget hjem.

Opfølgning på værdighedsmilliard

Der følges op på den værdighedsmilliard, der blev afsat i forbindelse med finanslovaftalen for 2016 med henblik på at understøtte kommunernes arbejde med en værdig ældrepleje.

Kommunerne skal for hvert år frem mod 2019 redegøre for, hvordan midlerne fra værdighedsmilliarden udmøntes. Redegørelsen skal vise, hvordan den forudsatte udmøntning understøtter kommunens værdighedspolitik i forhold til livskvalitet, selvbestemmelse, kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i pleje, mad og ernæring samt en værdig død.

Kommunerne skal følge op på anvendelsen af midlerne ved for 2016, 2017, 2018 og 2019 at indsende revisorpåtegnede regnskaber til Sundheds- og Ældreministeriet.

Aftaleparterne er enige om, at der i foråret 2017 gennemføres en midtvejsevaluering af kommunernes anvendelse af værdighedsmilliarden i 2016 og kommunernes forventede anvendelse i 2017.

Aftaleparterne gør endelig status for værdighedsmilliarden i foråret 2019.

Børn og unge

Bedre dagtilbud

Der afsættes en ramme på i alt 580 mio. kr. over fire år på finansloven for 2017 til at udvikle de danske dagtilbud. Regeringen vil præsentere et samlet dagtilbudsudspil primo 2017 og på den baggrund invitere til forhandlinger om udmøntning af rammen til bedre dagtilbud.

Aftaleparterne er derudover enige om at afsætte 10 mio. kr. i 2017 og 18 mio. kr. årligt fra 2018-2020 til bekæmpelse af parallelsamfund og social kontrol på dagtilbudsområdet.

Læs mere her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)









0:000:00