Konservativ italiener vinder EU-toppost efter kampvalg

AFGØRELSE: Den konservative EU-parlamentariker Antonio Tajani er ny formand for Europa-Parlamentet.

Den tidligere flyvevåbensofficer, journalist og talsmand for Silvio Berlusconi, Antonio Tajani, er ny formand for Europa-Parlamentet. 
Den tidligere flyvevåbensofficer, journalist og talsmand for Silvio Berlusconi, Antonio Tajani, er ny formand for Europa-Parlamentet. Foto: Frederick Florin/Scanpix
Frederik Tillitz

STRASBOURG: Den italienske Antonio Tajani fra den konservative EPP-gruppe er ny formand for Europa-Parlamentet.

Efter tre afstemninger uden resultat sikrede han sig tirsdag i Strasbourg posten for næsen af den socialdemokratiske kandidat, Gianni Pittella. I den fjerde og afgørende afstemning fik Tajani 351 antal stemmer mod Pittellas 282 stemmer.

Efter at blive valgt med opbakning fra under halvdelen af de i alt 751 EU-parlamentarikere understregede Antonio Tajani, at han vil repræsentere alle medlemmer af parlamentet - både tro støtter og politiske modstandere.

"Dette var en demokratisk proces, og som jeg har sagt i dag, vil jeg være formand for alle. Jeg vil respekterer alle parlamentetets medlemmer og politiske grupper," sagde Antonio Tajani, da han indtog formandsstolen i plenarsalen tirsdag aften.

Han afløser den tyske socialdemokrat Martin Schulz, der vender hjem til tysk politik.

Læs også: Arven efter Schulz: Lederskab, partiskhed og forræderi

Aftale med liberale sikrede sejren
Tajani repræsenterer den største gruppe i Europa-Parlamentet og var derfor på forhånd spået en overhånd i formandsopgøret. Favoritrollen cementerede han, da det tirsdag morgen kom frem, at den konservative EPP-gruppe gennem en politisk aftale havde sikret sig opbakning fra den liberale ALDE-gruppe.

Valget var omgærdet med mere spænding end normalt, da det først var på dagen for afstemningen, at officielle alliancer blev smedet.

Læs også: Kamp om toppost i EU: Studehandler og dolkestød

Årsagen til den usædvanlige spænding skyldes, at socialdemokraterne i Europa-Parlamentet havde brudt med en flere år gammel aftale med EPP-gruppen om, at det efter Martin Schulz var en konservativ kandidat, der skulle indtage Europa-Parlamentets toppost.

Ifølge socialdemokraterne ville det være uholdbart at give en konservativ posten, da EPP-familien allerede sidder på to andre topposter i EU.

Med valget af Antonio Tajani sidder der nu konservative formænd på alle tre topposter i Bruxelles. Konservative Jean-Claude Juncker er formand for EU-Kommissionen, mens den konservativt-liberale Donald Tusk er formand for Det Europæiske Råd.

Til gengæld sidder den socialdemokratiske familie fortsat på EU-Kommissionens næstformandspost, posten som EU’s udenrigschef samt formandskabet for eurogruppen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00