Krisemøde i blå blok efter Eva Kjer-sag

KRISE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkaldte tirsdag aften partilederne i blå blok til krisemøde, efter at Konservative havde erklæret mistillid til Eva Kjer Hansen (V). Uklart, om Kjer fortsætter.

En fåmælt Pape forlader Statsministeriet efter krisemøde.
En fåmælt Pape forlader Statsministeriet efter krisemøde.Foto: Jens Astrup / Scanpix
Anders JerkingFrederik Tillitz

Når et støtteparti erklærer mistillid til en minister, vælger ministeren ofte selv at tage sin afgang. Men sådan gik det ikke tirsdag aften, da Konservative erklærede, at partiet ikke længere har tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

I stedet indkaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) partilederne i blå blok til et krisemøde i Statsministeriet.

”Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...,” lød det i et tweet fra statsministeren.

Da mødet sluttede efter flere timer, var det fortsat uklart, hvad der var blevet sagt på mødet. Ligesom det var uklart, om Eva Kjer Hansen kan fortsætte som minister.

Konservatives Søren Pape Poulsen var yderst fåmælt efter mødet, men slog fast, at partiet står fast på mistilliden til Eva Kjer Hansen.

”Vi har jo klart sagt, at vi ikke synes, der er givet et retvisende billede til offentligheden, og derfor har vi udtrykt, at vi ikke længere har tillid til ministeren som fødevareminister. Det er klart, at det er der, vi står,” sagde Søren Pape Poulsen, inden han lukkede døren til sit kontor.

DF: En mystisk sag
Anderledes lød tonerne fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som begge var yderst kritiske over for Konservatives enegang i landbrugspakke-sagen, hvor partiet på den ene side fortsat vil stemme for landbrugspakken, men på den anden side ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen på grund af de fremlagte miljøberegninger af pakken.

DF’s Kristian Thulesen Dahl var den første, som forlod mødet i Statsministeriet.

”Jeg kan bare konstatere, at vi har været igennem en meget, meget mystisk dag på Christiansborg. I formiddags mødtes vi fire partier i Statsministeriet, og der var ikke antydningen af, at det her skulle betyde, at en minister skulle gå af, og så samles vi i aftes under indtrykket af, at et parti har trukket stikket på ministeren,” sagde han.

LA: Kjer bør blive
Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll bebrejdede Konservative, at partiet i løbet af få timer besluttede at trække støtten til Eva Kjer og dermed kastede blå blok ud i en krise.

”Konservative har bragt det borgerlige Danmark ud i en krise. Der er ingen af os andre, der kan forstå, hvad der er foregået. Konservative har på ingen måde signaleret, at de var ved at vælte en minister, og pludselig som lyn fra en klar himmel så ryger de med på rød bloks ministerstorm,” sagde Ammitzbøll og antydede, at Eva Kjer Hansen kan fortsætte trods den Konservative mistillid.

”Vi synes, at Eva Kjer Hansen skal fortsætte. Vi håber, at hun også er minister i morgen. Jeg synes, at Konservative skulle hjælpe sig ud af den krise, de har bragt sig i, fordi de ikke har læst ordentligt i papirerne. Det er jo helt urimeligt, hvis det skal gå ud over Eva Kjer Hansen,” sagde han.

Lars Løkke Rasmussen forlod tirsdag aften Statsministeriet uden kommentarer. 

Hvis Eva Kjer Hansen ikke selv trækker sig, eller hvis Lars Løkke Rasmussen ikke vil fyre hende, så kan Kjer højest usædvanligt blive siddende som minister, indtil der ved en afstemning i folketingssalen konstateres et mistillids-flertal imod hende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00