Kommentar af 
Kristian Danholm

Kristian Danholm: Lukrative tider for lagkageproducenter

KLUMME: Når man for tiden kigger sig omkring i det politiske landskab, kunne man få det indtryk, at lagkager er kommet på Finansloven. Og det er ikke helt ved siden af.

KAGEKAMP: Hvis politikernes stormløb på landets bagerforretninger fortsætter, er de folkevalgte snart nødt til, igen, at bevillige sig selv flere penge.
KAGEKAMP: Hvis politikernes stormløb på landets bagerforretninger fortsætter, er de folkevalgte snart nødt til, igen, at bevillige sig selv flere penge.Foto: Screengrabs fra Twitter/Facebook
Kristian Danholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Skulle vi nu ikke hellere tale om Uber!?” SF’s transportordfører Karsten Hønge reagerede vredladent på at skulle snakke om kager og ikke om politik. Det skulle han måske have tænkt over, inden han triumferende delte fotos af fejrings-lagkage på sociale medier, fordi Uber forlader Danmark.

Forargelsen ville ellers ingen ende tage, da det smagløse foto af integrations- og udlændingeminister Inger Støjbergs (V) stramnings-kage fra Lagkagehuset for nogle uger siden gik sin uskønne sejrsgang på sociale medier.

Hendes kritikere hjalp beredvilligt hendes pr-stunt godt på vej med delinger og kommentarer – i særdeleshed de hårdeste af Støjbergs oppponeneter – der gav fornyet vind i pr-sejlene med lige så smagløse lagkage-fotos, hvor døde og sårede flygtningebørn indgik i visualiseringen.

Mindre var beredvilligheden blandt Inger Støjbergs egne partifæller, hvor eksempelvis offentlighedsordfører Jan E. Jørgensen afviste af smage på kagen med et lakonisk: ”Jeg er på kur”.

Nuvel; Uber er ude, Lagkagehuset er inde, og politikerleden trives.

Kristian Danholm

Ministerkollega og partifælle Søren Pind tog direkte konfronteret også afstand, og i det hele taget var stemningen om kagefinten lunken både i Venstres folketingsgruppe og i baglandet. Noget af en boomerang.

Støjberg var ikke at finde i en live-version i de dage, men i et skriftligt svar på kritikken lød det lidet troværdige svar på mediestormen, at det skam ikke var iscenesat, og hun slet ikke havde forudset, at fotoet ville få så meget opmærksomhed. Men opmærksomheden fik hun, og tydeligvis også mere end hun havde ønsket sig. Operationen lykkedes, men patienten døde.

Det må være tåkrummende for en seriøs folketingspolitiker at se sine arbejdsbetingelser gå op i røg, fordi ens egne kolleger fjoller rundt med kager.

Kristian Danholm

Læs mere: En lort i et lagkageland

Og så burde det efterhånden stå klart, at dét der med at fejre sine politiske succeser med hoverende kage-fotos ikke er verdens sejeste idé.

Klip til to uger senere, da Uber breaker på et pressemøde, at pirattaxa-tjenesten forlader Danmark.

Få timer senere toner en Dannebrogs-lignende lagkage frem på SF-formand Pia Olsen Dyhrs facebookside med teksten:

”Kage!!! Det skal fejres med med glæde og højt humør, at alle virksomheder med ordentlig løn- og arbejdsvilkår er velkomne. Men ikke virksomheder, der underminerer den danske model! (Dansk model – derfor dansk kage). Se dét er god kage.”

Hverken denne eller Støjbergs kager så dårlige ud, og jeg kan personligt godt lide kager. Mere stramt har jeg det med fotos af dem, og her refererer ’god kage’ heller ikke til kvaliteten af kagen, men til kvaliteten af det politiske budskab, det er meningen, kagen skal være symbol på.

SF-formandens kage skulle altså være symbol på et arbejdsmarked, hvor man er sikret nogle rettigheder. Kig så på fotoet af Pia Olsen Dyhrs kage igen. Det er ikke hendes kage. Det er heller ikke hendes foto af kagen. Fotoet stammer fra livsstilsbloggen Vidunderligeårstider.dk.

SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr har altså krænket ophavsrettighederne for både en konditor og en fotograf. Hendes egen forklaring lød i første omgang, at hun selv engang har bagt sådan en kage.

Det havde hun åbenbart bare ikke lige tid til i SoMe-farten, så hun havde i stedet googlet sig frem til et foto af én magen til.

Og så er det jo vidunderligt, at den teknologiske udvikling har skabt den mulighed, i stedet for at hun først skulle finde en opskrift, have været ude og købe ingredienser, tilberede kagen og siden tage sit eget foto af den. Det andet er hurtigt og effektivt, når budskabet skal ud. Det kan enhver forstå. Ingen sammenligning med Uber i øvrigt.

SF-formanden oplevede prompte samme boomerang som Inger Støjberg; hendes egen transportordfører tog slet og ret afstand fra sin formand og kaldte det ”dårlig stil”. Og dét selvom Karsten Hønge også var med på kagevognen.

Men i modsætning til Pia Olsen Dyhr havde han gjort ligesom Inger Støjberg:

Han havde købt sin kage i bager-kæden Lagkagehuset; brød-branchens svar på McDonalds, men til Rolls Royce-priser.

Fint skal det være, men der er også penge nok:

I ly af virakken om den nye VLAK-regering i november sidste år vedtog et politisk flertal i Folketinget nemlig at hæve støtten til Folketingets partier med 40 procent. Jeg gentager. 40 procent. Kun Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod.

Læs mere: Der ÜBERgang

Aftalen trådte i kraft allerede 1. januar, så fra da af har alle partier undtagen EL og DF haft yderligere 52 millioner kroner, de kan fordele imellem sig hvert år.

Pengene skal bruges til konsulentydelser, og grunden er ifølge aftalepapiret, at det stigende mediepres stiller ”store krav til folketingsmedlemmernes reaktionshastighed (…)".

Som en logisk konsekvens heraf har partierne da også i stigende grad ansat højt kvalificerede medarbejdere, som kan bistå folketingsgrupperne i deres arbejde med kommunikation.

Inger Støjberg gav 663 kroner for sin kage, Karsten Hønges kage var mindre, men han havde fået lavet to, så det løber nok også deropad.

Der er stadig langt op til 52 millioner kroner, men hvis lagkage-tendensen fortsætter, kan de penge hurtigt være spist op, og så ville befolkningen nok have foretrukket Pia Olsen Dyhrs pirat-model.

Nuvel; Uber er ude, Lagkagehuset er inde, og politikerleden trives.

Det fortsatte budskab fra Christiansborg om, at alle må spænde livremmen ind, kommer til at klinge hult, når de samme politikere tildeler sig selv så svimlende summer med så diffust et formål.

Idéen med mere ekspertise er fin, men det må være tåkrummende for en seriøs folketingspolitiker at se sine arbejdsbetingelser gå op i røg, fordi ens egne kolleger fjoller rundt med kager.

Så hvis man vil have politikerne til at give os rugbrød, så stop med at dele de kage-fotos – kritisk eller begejstret; det er underordnet. Kage-fotos hører ikke hjemme på SoMe. Det burde alle vide.

.......

Kristian Danholm er redaktør på Radio24syv, som han også var med til at starte op. Hans faglige baggrund er akademisk, men karrieren har udspillet sig i det journalistiske – herunder en årrække i DR, hvor de fleste af dem foregik på DR2 Deadline. Han er desuden foredragsholder, musiker og klummeskribent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00