Kristian Jensen får en næse for at ignorere flertal

KRITIK: Udenrigsminister Kristian Jensen får tirsdag en alvorlig påtale i Folketingets Udenrigsudvalg for at have ignoreret et flertal i Folketinget.

Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Cecilie Gormsen

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) får tirsdag en næse i Folketingets Udenrigsudvalg for ikke at følge flertallet i Folketinget. 

Den alvorlige påtale får han, fordi regeringen har valgt at ignorere et flertal i Folketinget. Lige inden jul kom regeringen nemlig i mindretal, da Folketinget skulle stemme om et beslutningsforslag fra SF om at annullere 1,4 milliarder kroner af besparelserne på udviklingsbistanden for 2015.

Konservative havde på forhånd meddelt, at partiet ville stemme blankt, og dermed var vejen banet for et flertal, der sendte regeringen i mindretal. Hele rød blok stemte for forslaget, og det blev vedtaget med stemmerne 54 for og 51 imod, mens fire stemte blankt.

Da der var tale om et beslutningsforslag, var regeringen ikke forpligtet til at følge beslutningen. Alligevel vakte det kritik, da regeringen valgte at ignorere flertallet. 

EL: Særdeles kritisabelt
Allerede samme dag som afstemningen inden jul meddelte udenrigsminister Kristian Jensen, at det ikke var noget, som regeringen havde tænkt sig at rette ind efter. Og derfor får udenrigsministeren en næse på Udenrigsudvalgets møde tirsdag klokken 13 af partierne bag flertallet.

"Det er særdeles kritisabelt, at regeringen ikke vil følge folketingsflertallet. Det er en grundsten i demokratiet, at regeringens aktiviteter skal være i overensstemmelse med folketingsflertallet – også selvom regeringen måtte være uenig," siger Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, i en pressemeddelelse. 

Han siger, at regeringens afvisning betyder, at en række bistandsprojekter har måttet aflyses, samtidig med at Danmarks ry lider et alvorligt knæk.

"Det er efter min mening helt uacceptabelt, og derfor er en alvorlig påtale til regeringen på sin plads," siger han. 

Ikke Kristian Jensens første næse
En næse får sjældent direkte politiske eller juridiske konsekvenser, og den skal ses som en faglig kritik eller irettesættelse.

Det er ikke første gang, at Kristian Jensen får en næse. I 2009 modtog han som skatteminister en næse, fordi hans ministerium havde administreret efter en lovgivning, der endnu ikke var vedtaget i Folketinget, hvilket er i strid med grundloven.

I 2010 var den gal igen, og her måtte Kristian Jensen indkassere endnu en næse, denne gang på grund af manglende inddrivelse af skatter og afgifter efter en fusion af skattemyndighederne i 2005. 

Tirsdagens næse er den første, som regeringen har fået, siden den trådte til i sommer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00