Kristian Jensen: Migration er en større trussel end terror

INTERVIEW: Århundredets største udfordring er migration. Og med udsigt til en befolkningsvækst på en milliard i Mellemøsten og Afrika skal vi reagere nu - ellers bliver det meget, meget værre. Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), der vil bytte bistand med hjemsendelsesaftaler.  

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tog i ugen til AU-topmøde i Etiopien for at diskutere migration. 
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tog i ugen til AU-topmøde i Etiopien for at diskutere migration. Foto: UM
Kasper Frandsen

Migranter udgør 60 procent af de mennesker, der i øjeblikket rejser mod Europa, og sætter EU-samarbejdet på en historisk prøve.  

Det står i en ikke offentliggjort rapport fra EU's grænseagentur, Frontex, sagde Hollands EU-kommissær, Frans Timmerman, for nylig til den hollandske TV-station Nos.

Og det tal illustrerer for udenrigsminister Kristian Jensen (V) omfanget af den udfordring, som Europa og Danmark står over for.

”Migration er vores største udfordring i det 21. århundrede. Større end terrorisme,” siger han.

Hvor skal en milliard ekstra personer være? Næppe i Afrika.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Ifølge Frontex rejste ca. 1,8 millioner mennesker illegalt over EU’s ydre grænser i 2015. Det er mere end en seksdobling i forhold til 2014. 

”Frem mod 2050 vil befolkningerne i Mellemøsten og Afrika ifølge fremskrivninger blive fordoblet og vokse med en milliard personer. Og hvor skal en milliard ekstra personer være? Næppe i Afrika,” siger han.

Kan blive værre
Selvom det ikke er afrikanske migranter, men krigsflygtninge fra Syrien, der udgør flertallet blandt de danske asylansøgere, er der ifølge ministeren behov for at reagere med det samme.

”Hvis vi ikke gør noget ved migrationsstrømmen, så bliver det bare værre og værre i vores verdensdel. Og derfor skal vi allerede nu forsøge at bremse udviklingen,” pointerer han.

Især derfor deltog Kristian Jensen onsdag den 27. januar i et AU-topmøde i den etiopiske hovedstad, Addis Ababa, hvor de afrikanske ledere var samlet – ”og så for at vise, at vi interesserer sig for Den Afrikanske Union (AU),” forklarer ministeren.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00