Kristian Jensen optimistisk om mere dansk nødhjælp

NØDHJÆLP: En forhøjet finanslovramme gør udenrigsministeren optimistisk til Danmarks bidrag til nødhjælp. Den afsatte ramme er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med mere nødhjælp. 

Martin Lorentsen

Udenrigsminister Kristian Jensen var på et møde i Europaudvalget torsdag 14. januar 2016 håbefuld omkring Danmarks fremtidige indsats i forhold til nødhjælp. 

“Vi har flere midler at gøre godt med end tidligere afsat i finansloven i forhold til hjælp i nærområderne. Vi er med 1.825 milliarder kroner afsat til humanitær bistand på det højeste niveau, som Danmark har haft.”

Selvom rammen for humanitær bistand er blevet forhøjet i 2016, er det dog ikke nødvendigvis det fulde billede. Som Altinget skrev 7. januar 2016, bliver en del af de ubrugte midler på udviklingsbistanden normalt viderefordelt i årets løb til humanitær nødhjælp. Således har den samlede danske humanitære bistand været minimum 400 milloner over finanslovrammen de seneste tre år. 

Eftersom udviklingsbistanden er reduceret i 2016, er det således også muligt, at der alligevel bliver færre ekstra midler at fordele på nødhjælpen ved udgangen af året, og at den samlede nødhjælp dermed ikke slår samme rekorder som finanslovsrammen. 

Udenrigsministeren ville på EU-niveau også presse på for at få de øvrige lande til at levere mere på nødhjælpsområdet. 

“Derfor er vores udgangspunkt, at vi kan hjælpe mere. Vores udgangspunkt er også, at vi skal hjælpe, men at vi forhåbentligt kan få andre lande til at levere tilsvarende som det, Danmark giver,” lød det fra Kristian Jensen. 

Udenrigsminsteren deltog i Europaudvalgets møde forud for mandagens EU-møde mellem medlemslandenes udenrigsministre. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00