Kristian Jensen taber til Gade og Støjberg

MENINGSMÅLING: Søren Gade har dobbelt så stor opbakning som Kristian Jensen, når Venstres egne vælgere skal pege på partiets næste formand. Pind ender helt i bund.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V)&nbsp;står ifølge arvefølgen til at &nbsp;blive den næste Venstre-formand. Men han har fjender internt i partiet og står&nbsp;svagt blandt vælgerne.&nbsp;<br>
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) står ifølge arvefølgen til at  blive den næste Venstre-formand. Men han har fjender internt i partiet og står svagt blandt vælgerne. 
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Erik Holstein

Ender det inden jul med et blåt sammenbrud, kan Venstre allerede om et par måneder stå midt i et formandsopgør. Det er bagtæppet, når regeringspartiet holder landsmøde i Herning i weekenden, og situationen kompliceres af, at der mindst er tre-fire mulige kandidater til at efterfølge statsminister Lars Løkke Rasmussen som formand.

Næstformand Kristian Jensen har erklæret sig parat til at overtage stafetten, men meget tyder på, at næstformanden vil få en modkandidat til formandsposten. Og han har stadig problemer med at slå igennem i den brede offentlighed, viser en ny meningsmåling fra Norstat udført for Altinget.

Teflonmanden
Hos vælgerne er formanden for Venstres folketingsgruppe Søren Gade klar favorit.

Blandt vælgerne som helhed peger 25 procent på Gade, mens integrationsminister Inger Støjberg tager andenpladsen med 19 procent. Først derefter kommer udenrigsminister Kristian Jensen med 14 procent.

Helt i bund finder vi justitsminister Søren Pind, der må nøjes med en opbakning fra 9 procent. 34 procent af vælgerne svarer ”ved ikke”.

Populær på venstrefløjen
Blandt Venstres egne vælgere er tendenserne endnu klarere:
Her vinder Søren Gade med 38 procent, mens Støjberg scorer 23 procent. Kristian Jensen har med 19 procent støtte fra mindre end hver femte af Venstre-vælgerne, mens Søren Pind kun kan mønstre opbakning fra 8 procent til eventuelle formandsambitioner.

Inddrager man de andre partiers vælgere, bliver billedet ikke mere opmuntrende for næstformanden. Blandt de andre blå partier har DF-vælgerne Støjberg som en klar favorit, mens vælgere fra Liberal Alliance, Konservative og Nye Borgerlige alle foretrækker Søren Gade – med Støjberg på andenpladsen.

Kun hos vælgere fra partier, der næppe kunne drømme om at stemme Venstre, står Kristian Jensen stærkt: Således er han favorit blandt vælgere fra SF og Alternativet, og han står også ganske stærkt hos Radikales og Enhedslistens vælgere. Men det er en ringe trøst.

Baglandets mand
I forhold til en Norstat-måling fra marts er Kristian Jensen tilmed faldet en smule tilbage i forhold til Søren Gade. Men man skal ikke regne med, at næstformanden går i panik over den slags målinger.

For Venstres formand vælges hverken af Venstres vælgere eller ved urafstemning blandt partiets medlemmer.

Den nye formand vælges af de delegerede på Venstres landsmøde, og her står Kristian Jensen stadig stærkt. Han har som næstformand turneret rundt til partiets vælgerforeninger, og han har især opbakning i Venstres jyske bagland.

Det er derfor alt for tidligt at afskrive Kristian Jensen som ny formand. Men det nye i situationen er, at næstformanden næppe får prisen uden kamp. Sidste gang, Venstre havde kampvalg, var helt tilbage i 1984, hvor den mediestærke Uffe Ellemann-Jensen besejrede partisoldaten Ivar Hansen.

  Alle S R K SF LA DF V EL ALT NB
Inger Støjberg 19% 13% 6% 19% 19% 29% 47% 23% 4% 3% 30%
Kristian Jensen 14% 11% 30% 5% 27% 18% 10% 19% 15% 27% 2%
Søren Gade 25% 25% 36% 49% 7% 38% 15% 38% 18% 8% 56%
Søren Pind 9% 9% 10% 5% 14% 7% 7% 8% 19% 19% 3%
Ved ikke 34% 43% 18% 22% 34% 8% 21% 11% 44% 44% 9%
Dokumentation

Sådan har vi spurgt
Hvem foretrækker du som leder af Venstre, den dag Lars Løkke Rasmussen stopper?

- Søren Gade: 25 procent
- Inger Støjberg: 19 procent
- Kristian Jensen: 14 procent
- Søren Pind: 9 procent
- Ved ikke: 34 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 3. til 7. november 2016.

Se alle tal her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00