Kritik af DUF-tilskud breder sig

ØGER PRESSET: Flere kritikere melder sig nu på banen i sagen om ændringerne af DUF's tilskudsmodel. DUF-formand står fast.

Presset stiger på DUF-formand Kasper Sand Kjær.<br>
Presset stiger på DUF-formand Kasper Sand Kjær.
Rasmus Dahl Løppenthin

Ungdommens Røde Kors får nu støtte fra venner i foreningslivet i kampen mod ændringerne af tipsmidlernes fordelingsnøgle.

DUF, som administrerer puljen på 120 millioner, vil fratage de sociale ungdomsorganisationers ret til at få et fast tilskud baseret på deres medlemstal. I stedet skal deres støtte basere sig på konkrete skøn fra DUF.

Modsat får andre DUF-medlemmer gunstigere vilkår. Spejderne vil fremover få et tilskud baseret på 101 procent af deres antal af medlemmer, mens ungdomspartierne får gyldne tider med et tilskud baseret på 102 procent af deres medlemstal.

Det falder Dansk Flygtningehjælp Ungdom for brystet.

Fakta
Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) er en paraplyorganisation, som repræsenterer mere end 70 ungdomsorganisationer. Blandt medlemmerne er spejderbevægelsen, ungdomspartier samt sociale og kirkelige organisationer.

Ledelsen består af en styrelse på 17 personer, som vælges på et årligt delegeretmøde i december.

DUF's primære opgave er at fordele 120 millioner kroner fra tipsmidlerne.

"Jeg synes jo, det er forkert, at alle ungdomsforeninger ikke er lige meget værd. Og det ligger der jo i den her tilskudsmodel," siger formand Aja Heinze.

At støtten til de frivillige, sociale ungdomsorganisationer fremover vil bero på konkrete vurderinger fra DUF, skaber usikkerhed, mener Red Barnet Ungdom.

Hvis man skal opdrage nye generationer i demokratiet, handler det om at lære dem at tage stilling, indgå kompromiser og acceptere et mindretal. Og det kræver altså, at man er med til at træffe beslutninger.

Kasper Sand Kjær
Formand, DUF

“Det synes, vi er rigtig ærgerligt. Tidligere har vi ud fra medlemstallet kunne forudsige, hvad vi fik i tilskud, og den forudsigelighed mister vi nu,” siger formand Cecilie Hansen.

DUF: Parti-medlemmer mere aktive
Den del af tipsmilderne, som DUF administrerer, går til ungdomsorganisationer, som laver såkaldt samfundsengagerende og demokratiserende arbejde. Og formand for DUF Kasper Sand Kjær understreger, at de sociale ungdomsorganisationer har mange gode initiativer. Alligevel fastholder han, at der er god ræson i at forskelsbehandle medlemmerne.

“Det er vigtigt for mig at sige, at de sociale ungdomdsorganisationer i den grad laver en samfundsengagerende indsats. Men den er meget anderledes end ungdomspartiernes," siger han.

DUF skal primært støtte egentlig demokratisk arbejde, hvor medlemmer deltager aktivt i foreningernes beslutningsprocesser, mener Kasper Sand Kjær.

“En større del af ungdomspartiernes medlemmer er aktive i det demokratiske arbejde ved eksempelvis at deltage i generalforsamlinger og lokalforeningens bestyrelsesmøder. De sociale ungdomsorganisationer har omvendt en del passive medlemmer. Derfor er det mere rimeligt, at vi vurderer de sociale organisationers tilskud konkret frem for at basere det på medlemstallet,” siger han.

Oldnordisk syn på demokrati
Men den køber Aja Heinze fra Dansk Flygtningehjælps Ungdom ikke.

"At måle unges demokratiske engagement på, hvorvidt de deltager i generalforsamlinger, er meget traditionelt. Det kan man roligt sige," siger hun.

Men Kasper Sand Kjær står fast.

“Hvis man skal opdrage nye generationer i demokratiet, handler det om at lære dem at tage stilling, indgå kompromiser og acceptere et mindretal. Og det kræver altså, at man er med til at træffe beslutninger,” siger han.

Formand for Ungdommens Røde Kors, Amalie Sondorp Utzon, bakker spydigt op om Kasper Sand Kjær.

“Det har Kasper fuldstændig ret i; vi laver bare demokratiserende arbejde for dem, som ingen andre når ud til. For unge hjemløse, børn på asylcentre, unge, som ellers kun har banderne at gå til for fællesskab, og børn på kvindecentre. Dem rækker vi hånden ud til for, at de kan blive en del af vores fællesskab - dét er levende demokratisering, så det batter, siger hun.

Samtidig anholder Amalie Sondorp Utzon, at ungdomspartierne skulle være Ungdommens Røde Kors overlegen, når det kommer til aktiv deltagelse i foreningsdemokratiet.

“Og hvis Kasper endelig vil fokusere på det formelle udelukkende; da vi skulle lave en ny strategi for URK, deltog der 3.000 i den proces. Det er væsentligt flere end de par hundrede, der møder op til en generalforsamling i et ungdomsparti. Så det kan vi også,” siger hun.

 

Dokumentation

DUF har sendt en ny model for tilskud af tipsmidler i høring blandt sine mere end 70 medlemmer.

Mest kontroversielt er, at de store, sociale frivilligorganisationer ikke længere får støtte baseret på deres medlemstal. Størrelsen på deres pengepose fra DUF vil fremover basere sig på et konkret skøn fra et vurderingsudvalg, man skal til at nedsætte.

Samtidig vil andre medlemmer få gunstigere vilkår. Spejderne vil få en tilskudsbonus på 1 procent i forhold til deres medlemstal. Ungdomspartierne en bonus på 2 procent.

Herudover lægger man op til at fjerne støtten til foreninger med mindre end 500 medlemmer.

Modellen er blevet udarbejdet af en arbejdsgruppe, som har brugt det meste af 2015 på at komme frem til et notat, man nu har lagt frem.

Arbejdsgruppens udspil fik opbakning i DUF's styrelse, hvor 16 stemte for og 1 imod. Kun Ungdommens Røde Kors repræsentant stemte imod. Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Red Barnet Ungdom har ikke sæde i DUF's styrelse.

Høringsfristen er 1. februar, og man lægger op til at vedtage ændringerne i løbet af marts måned.

Sagen blev sparket i gang af BT mandag, da Ungdommens Røde Kors var ude i et frontalangreb på DUF.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00