Kultur-hype og kunstdebat i Limfjorden

KULTURMØDE: For andet år i træk inviterer Mors til kulturtopmøde for både almindelige danskere og landets kulturspidser. Det er med til at brede kulturen ud, at det finder sted på Mors, lyder det fra en af de lokale.

 

Sidste år dukkede godt 6.000 gæster op til kulturmødet på Mors. I år håber arrangørerne, at mødet kan tiltrække dobbelt så mange besøgende til de over 200 arrangementer. 
Sidste år dukkede godt 6.000 gæster op til kulturmødet på Mors. I år håber arrangørerne, at mødet kan tiltrække dobbelt så mange besøgende til de over 200 arrangementer. Foto: Flick/Lars Dahl Photography
Per Bang Thomsen

“Har I journalister ikke nogle ekstra billetter, I kan give til os?”

En utålmodig mand med en denimslidt kasket og en lyserød pullover kigger spørgende på mig, mens jeg diskret prøver at møve mig igennem menneskemængden.

Forhallen til den store sal på Musikværket i Nykøbing Mors er tætpakket, og en dame i en nyudpakket “Kulturmøde Mors”-t-shirt har fået til opgave at agere dørdame til salen. 

Med et skævt, undskyldende smil ryster jeg på hovedet, inden jeg får mast mig ind i salen.

Det er her, kulturmødets åbningsdebat med blandt andre kulturminister Marianne Jelved (R) og X Factor-dommeren Thomas Blachman skal finde sted. 

Og inde i den højloftede sal er størstedelen af sæderne allerede fyldt op.

Forsinket åbningsdebat
Det er andet år, den lille Limfjords-ø danner ramme om kulturmødet. 

Ideen er at skabe en kultur-pendant til Folkemødet på Bornholm, og sidste år dukkede godt 6.000 gæster op.

I år håber arrangørerne, at mødet kan tiltrække dobbelt så mange besøgende til de over 200 arrangementer, som finder sted i løbet af de tre dage. Heriblandt åbningsdebatten, som egentlig skulle være gået i gang klokken 15.30.

Men nu er tidsplanen skredet med 12-13 minutter, og fra scenen prøver tv-værten Clement Kjærsgaard at få dannet sig et overblik over situationen.

“Folk vælter stadigvæk ind i salen, men det er helt ok. Det skal de have lov til,” konstaterer Clement Kjærsgaard, som skal agere moderator på den forsinkede åbningsdebat.

Breder kulturen ud
Gennemsnitsalderen i salen ligger efter alt at dømme på de 60+, og fra balkonen kan man spejde ud over et gråsprængt menneskehav, som venter på, at debatten skal gå i gang. 

Et par kvinder har fundet strikketøjet frem, mens andre sidder og småsnakker og bladrer i programmet.

Første interviewoffer er kulturministeren, og Clement Kjærsgaard lægger ud med at spørge ministeren om, hvorvidt man bliver klogere med alderen. 

"Det gør man helt sikkert. Det kan godt være, man ikke tror det, når man hedder Clement, men det gør man, svarer ministeren, der fyldte 70 år sidste år, beredvilligt.

“Bliver man modigere med alderen?” fortsætter han.

“Ja, fordi jeg siger til mig selv, at for hver dag der går, er der en dag mindre tilbage. Der er så mange ting, jeg gerne vil nå, også mens jeg er minister, så jeg har travlt,” svarer Marianne Jelved.

Det er Morsø Kommune og Region Nordjylland, der står bag mødet, og ifølge pressematerialet vil over 120 kulturpersonligheder og meningsdannere deltage i løbet af de tre dage.

Men også helt almindelige danskere som ægteparret Birgit og Poul Erik Purup, der selv bor i byen.

“Vi er interesserede i kultur på et ganske almindeligt plan, så vi er taget med for at høre lidt om, hvad der rører sig på kulturområdet,” forklarer Birgit Purup.

“Det, at mødet finder sted på Mors og ikke i København, er med til at brede kulturen mere ud. Det giver en masse folk muligheden for at komme ud og se, hvad kultur også kan være,” siger Poul Erik Purup.

Befriende med spørgsmål
En af de mere faginteresserede deltagere er instruktøren Anna Schulin-Zeuthen, der repræsenterer Danske Sceneinstruktører. Det er hendes første år på kulturmødet, og hun er blandt andet taget med for at debattere, hvilken rolle kulturen skal spille i vores samfund.

"Som teaterinstruktør er det min rolle at sætte spørgmålstegn ved det samfund, jeg er en del af. Vi kan selvfølgelig diskutere kunst og kultur alle mulige steder. Men med Kulturmødet får man samlet en masse kulturpersonligheder, og man får samtidig skabt en vis hype omkring området," siger hun og fortsætter: 

"Derudover var det ret befriende, at der var en masse mennesker, som ikke er en del af den profesionelle kulturverden, der stillede spørgsmål under åbningsdebatten. Jeg har selv en masse holdninger og havde også selv lyst til at stille nogle spørgsmål. Men jeg besluttede mig for at lytte og observere i stedet for," siger Anna Schulin-Zeuthen.

Et unikt sted
Den socialdemokratiske folketingspolitiker Flemming Møller Mortensen er også taget med til kulturmødet. 

Han er til dagligt formand for Folketingets Kulturudvalg og har været med til at udvikle kulturmødet, og han er indtil videre tilfreds med mødet. 

"Jeg får både som privatperson og kulturpolitiker rigtig meget ud af at være med. Det er et unikt sted, hvor interessenter kan mødes på kryds og tværs, og jeg er glad for, at så mange bakker op om det. Vi bliver nemlig nødt til at have et sted, hvor vi fordomsfrit og uden faste dagsordener kan skabe en dialog om dansk kulturpolitik," siger han og fortsætter.

"Og spørger du mig om de mange mennesker, der dukkede op til åbningsdebatten, er jeg super tilfreds," siger Flemming Møller Mortensen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Clement Kjersgaard

Studievært, DR, udgiver, RÆSON og Æra, CBK Medier, leder, Vidensfestival, foredragsholder og ordstyrer
Student, United World College of Hong Kong (1994), BA i filosofi, politik og økonomi (Oxford Uni. 1997), ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2002),

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00