Kulturen skal redde EU fra den økonomiske sump

INTERVIEW: Kulturen skal i højere grad bruges til at løfte EU-landene ud af den økonomiske krise. Det mener Michel Magnier, direktør for Unionens nye milliardstore kulturstøtteprogram, “Et Kreativt Europa”. Men kulturen skal også bruges til at binde medlemslandene bedre sammen, siger han.
Michel Magnier, direktør for EU's nye kulturstøtteprogram, “Et Kreativt Europa”, var onsdag i København for at præsentere programmet.
Michel Magnier, direktør for EU's nye kulturstøtteprogram, “Et Kreativt Europa”, var onsdag i København for at præsentere programmet.Foto: Europa-Kommissionen
Per Bang Thomsen

Kan den kulturelle sektor og filmindustrien skabe mere vækst og økonomisk fremgang i de kriseramte EU-lande?

Ja, selvfølgelig, mener Michel Magnier, direktør i Europa-Kommssionen for Unionens nye kulturstøtteprogram, “Et Kreativt Europa”.

Han var onsdag eftermiddag i København for at præsentere det nye program, som efter alt at dømme bliver endeligt vedtaget af Ministerrådet i dag, torsdag.

Og den 53-årige franskmand er ikke i tvivl om, at kulturstøtte kan være en god måde for landene at overkomme krisen på.

Fakta

Hvad er "Et Kreativt Europa"?

I 2014 træder EU's nye kulturprogram "Et Kreativt Europa" i kraft, og det forener de nuværende programmer Kultur, Media og Media Mundus i ét samlet paraplyprogram.

Der vil samlet set blive afsat 10,9 milliarder kroner til programmet over de næste syv år.

Samtidig omfatter det nye kulturprogram en finansiel facilitet, der skal lette adgangen til finansiering for små og mellemstore virksomheder i de kulturelle og kreative sektorer.

Dette sker gennem en fælles Bankgaranti Fond, som skal sikre muligheden for at opnå banklån til kreative projekter.


Kilde: Altinget | Kultur

"Kulturen er først og fremmest med til at give vores liv og hverdag mening. Men det kan også være en vigtig motor i forhold til at komme igennem den økonomiske krise. Der er tale om en ekstremt dynamisk sektor med et stort vækstpotentiale, og derfor er det nødvendigt at støtte området økonomisk,” siger han til Altinget | Kultur.

Kultur handler ikke kun om værdier
Programmet træder efter planen i kraft den 1. januar 2014, og over de næste syv år vil der blive afsat 10,9 milliarder kroner til at støtte alt lige fra dans og musik til film og kunst.

Det skal være med til at styrke en industri, der i dag udgør 4,5 procent af Unionens samlede bruttonationalprodukt, og som skaber otte millioner job.

Medlemslandene er begyndt at indse, at kultur ikke blot er et spørgsmål om værdier og kunst, men at det også er en vigtig del af deres økonomi. I Frankrig er den kulturelle sektor eksempelvis vigtigere end landets bilindustri, og jeg tror, der er potentiale for ydereligere vækst inden for hele sektoren.

Michel Magnier
Direktør i Europa-Kommssionen for Unionens nye kulturstøtteprogram, “Et Kreativt Europa"

Derudover skal det bruges til at binde de europæiske kulturinstitutioner bedre sammen samt styrke den europæiske fortælling.

“Medlemslandene er begyndt at indse, at kultur ikke alene er et spørgsmål om værdier og kunst, men at det også er en vigtig del af deres økonomi. I Frankrig er den kulturelle sektor eksempelvis vigtigere end landets bilindustri, og jeg tror, der er potentiale for ydereligere vækst inden for hele sektoren. Den kommer aldrig til at udgøre 10 procent af EU's samlede økonomi, for imodsætning til USA har vi at gøre med nogle fragmenterede markeder, hvor sproget blandt andet kan være en barriere. Men der er muligheder, og mange medlemsstater har allerede sat området højt på prioriteringslisten,” siger han.

Signal om at bruge flere penge
Det er ikke nyt, at EU poster penge i kulturen og de kreative sektorer.

“Et kreativt Europa” er en sammenlægning af tre tidligere støtteprogrammer - Culture, MEDIA og MEDIA Mundus.









0:000:00