Debat

LA: Lad os få adgang til DR’s budgetter

DEBAT: Der er et klart behov for større åbenhed og transparens, når det kommer til DR’s aktiviteter, budgetter og omkostningsniveau. Så længe DR er finansieret af licens, bør det være muligt at få adgang til, skriver Mette Bock (LA).

Der bør være større adgang til licensbetalte mediers budgetter, skriver Mette Bock (LA). 
Der bør være større adgang til licensbetalte mediers budgetter, skriver Mette Bock (LA). Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Medie- og kulturordfører

Efter sommerens krigeriske mediedebat skal vi jo se at komme videre i stedet for at danse rituel stammedans på stedet.

Positionerne er velkendte, men måske alligevel mere nuancerede end som så. Der ligger mere i debatten end "blå blok mod rød blok". Det er ikke blot en "ideologisk kamp", men også en diskussion om, hvad man som et lille land og lille sprogområde kan og skal gøre for at sikre, at vores sprog, kultur og identitet ikke skrumper i skyggen af "de store" på den intenationale bane.

Og hvad man skal gøre, for at et statsligt finansieret medie ikke udkonkurrerer private medier, fordi de får helt urimelige konkurrencefordele, når borgerne tvinges til at finansiere dem via tvangslicens med videre.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Løft dynen til mediernes regnskaber
Nå, men hvad skal der så til for at kvalificere og videreføre debatten? 

Et vigtigt skridt vil være at løfte dynen i forhold til mediernes regnskaber. Problemet er ikke voldsomt i forhold til de private medier, for her er regnestykket enkelt: Hvad er overskuddet/underskuddet, og hvordan ser det ud i forhold til den statslige mediestøtte, der er givet? Det er mig en kilde til stadig undren, at mediehuse med overskud skal modtage statsstøtte. 

Næste skridt er, at vi som et helt naturligt skridt inviteres indenfor, så vi kan se, om de medier, der producerer på basis af tvangslicens, gør det ved at producere og levere bedste kvalitet til laveste pris.

Mette Bock (LA)
Medie- og kulturordfører

Og så kommer vi til det prekære, hvor vi bliver nødt til at invitere os selv lidt mere indenfor - eller i værste fald sparke døren ind. Som borgere og som politikere. Hvordan ser det for eksempel ud med DR’s aktiviteter, budgetter og omkostningsniveau? Her er der helt klart behov for større åbenhed og transparens.

Ombudsmanden godkendte ganske vist for nylig, at DR har afvist ønsket aktindsigt om de enkelte radiokanalers overordnede budgetter. Argumentet er det sædvanlige, nemlig hensynet til konkurrencesituation med videre. 

Tvangslicens forpligter
Jeg har fuld forståelse for, at der er forhold, der ikke kan leveres fuld transparens omkring. Men så længe DR er finansieret af tvangslicens, burde DR af egen fri vilje invitere os mere indenfor. Ser man tilbage på historien, har der tidligere været større åbenhed end i dag. 

Hvis DR vil gå offensivt ind i debatten med henblik på at finde nye veje, bør de enkelte kanalers - og i den sidste ende de enkelte programmers - budget og lyttertal/seertal/dækning samt de såkaldte "kontaktpriser", der fremkommer ved at dividere de to tal, offentliggøres. Det vil give et billede af, hvor meget de enkelte kanaler/programmer ville koste, hvis de var for eksempel abonnementsfinansierede. 

Har DR modet til at tage dette skridt helt af sig selv? Hvis ikke burde Christiansborg - helt på tværs af blokke og politiske partier - kræve at blive inviteret indenfor. På borgernes og dermed licensbetalernes vegne. 

Luk politikerne ind
Jeg tror faktisk, at der er bred politisk enighed om, at der er indhold, vi ønsker, og som det private marked ikke kan eller vil producere eller distribuere i et lille marked og sprogområde som Danmark. Med afsæt heri burde vi løfte debatten om mediestøtte ind i et nyt kapitel, hvor det handler om mere og andet end DR. Det skal ikke handle om, hvem der leverer og producerer. Men om hvad der leveres. Helst af private, og hvis ikke dette kan ske, så på anden vis. 

Viden om fakta er som bekendt det bedste afsæt for enhver seriøs diskussion. Næste skridt er derfor, at vi som et helt naturligt skridt inviteres indenfor, så vi kan se, om de medier, der producerer på basis af tvangslicens, gør det ved at producere og levere bedste kvalitet til laveste pris. Bank, bank, banke på!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00