LA og DF er optimistiske efter Løkkes tale

FOLKETINGSÅBNING: Både Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl er positive efter statsministerens åbningstale i Folketinget.

Folketinget blev åbnet på en dag, hvor Anders Samuelsen og Søren Espersen begge havde stillet spørgsmålstegn til regeringens videre overlevelse.
Folketinget blev åbnet på en dag, hvor Anders Samuelsen og Søren Espersen begge havde stillet spørgsmålstegn til regeringens videre overlevelse.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Frederik Tillitz

Både DF og LA er positivt stemt, efter de tirsdag har hørt Lars Løkke Rasmussens (V) tale til Folketingets åbning.

Den første tirsdag i oktober har ellers været en dag, hvor den højspændte situation i dansk politik har fået en tak ekstra på spændingskurven.

Først bragte Børsen en artikel, hvor Anders Samuelsen var citeret for, at han burde have væltet regeringen tilbage i august.

Derefter gik næstformand i DF, Søren Espersen, ud og sagde, at hvis han var i statsministerens sko, havde han udskrevet valg.

Men tonen er anderledes optimistisk efter Lars Løkke Rasmussens åbningstale i Folketingssalen.

LA: Vi får topskattelettelser
Hos Liberal Alliance er der stor begejstring over elementerne i talen.

”Det var en tale, som kunne minde mig om at stå på Liberal Alliances landsmøde. Knap så mange klapsalver, men ellers noget af det samme,” siger Anders Samuelsen.

Den politiske leder ser frem til det forhandlingsforløb, der snart går i gang. Han går ind i forhandlingslokalet med henblik på at skabe et resultater.

”Jeg tror på, at der kommer en aftale, at vi får lettet de skatter, der er nødvendige at lette, og at vi får den lettelse på fem procent hele vejen op,” siger han.

En meget mystisk situation
Positive toner kommer der også fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

”Enten skal man rense luften, ellers skal man i arbejdstøjet. Man kan jo ikke bare have en situation, hvor vi alle sammen bare sidder og kigger på hinanden. Talen lægger op til, at vi trækker i arbejdstøjet,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Men han forholder sig også kritisk til den politiske situation, der står forud for forhandlingerne.

”Jeg tror, at alle partier er ved at gøre sig klar til valg. Hvis man ikke er det, tror jeg, det må være embedsforsømmelse. Herinde på Christiansborg har vi haft en periode, hvor alting har stået i stampe på grund af kravet om topskattelettelser,” siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter:

”Derfor er det en meget mystisk situation i dansk politik for tiden.”

Han pointerer, at han håber, at der kommer en forhandlingsvilje, hvor Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti i fællesskab vil være udgangspunktet for forhandlingerne.

Mette F: Brede aftaler
Hos Socialdemokratiet er udgangspunktet for forhandlingerne, at der skal laves brede aftaler.

”Vi vil gøre meget for at gå med i aftalen. Jeg håber, at selvom Lars Løkke ikke har nogen stærk tradition for at lave aftaler over midten, så vil han gøre det denne gang,” siger Mette Frederiksen.

”Det kniber lidt med at få forhandlingerne i gang. Det er ærgerligt, for udfordringerne er her jo,” siger hun og fortsætter:

”Den fremstrakte hånd, som vi gav Lars Løkke Rasmussen for lang tid siden, om at der kan laves en bred aftale, er der stadigvæk, også selvom der er lidt rummel i blå blok.”

Hun er dog ikke helt så begejstret for selve talen.

”Det var vel mest af alt en gentagelse af noget, vi har hørt før,” siger Mette Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00