Debat

LA: Socialt frikort vil hjælpe udsatte

DEBAT: At få udsatte borgere i arbejde vil øge borgernes livskvalitet. Der bør derfor indføres et socialt frikort, så de udsatte kan påtage sig helt kort beskæftigelse. Det skriver Laura Lindahl (LA), socialordfører.

Vi i Liberal Alliance mener, at beskæftigelsespolitik også er socialpolitik – og vi skal arbejde målrettet for at hjælpe vores udsatte til et bedre liv. Det tror vi på sker gennem øget grad af selvforsørgelse! Det skriver partiets socialordfører Laura Lindahl.
Vi i Liberal Alliance mener, at beskæftigelsespolitik også er socialpolitik – og vi skal arbejde målrettet for at hjælpe vores udsatte til et bedre liv. Det tror vi på sker gennem øget grad af selvforsørgelse! Det skriver partiets socialordfører Laura Lindahl.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laura Lindahl (LA)
Socialordfører

I Danmark har vi et velfærdssamfund. Vi sætter en ære i at have et sikkerhedsnet for vores udsatte borgere – og det er begrundelsen for velfærdssamfundets eksistens. Der vil altid være borgere, der falder igennem – selv i et af verdens bedste lande. Det er her, velfærdssamfundet står sin prøve.

I Liberal Alliance mener vi, at der skal være en særlig social indsats over for de allermest udsatte i vores samfund. Indsatsen skal tage afsæt i deres egen formåen og egne ønsker med henblik på så vidt muligt at gøre den enkelte i stand til at tage hånd om sit eget liv. For også de mest udsatte drømmer naturligvis om et frit liv.

Desværre er der ikke meget evidens på området. Hvad der virker bedst, ved vi ikke meget om. Og dermed ved vi heller ikke præcist, hvordan vi bruger pengene bedst, når det kommer til at få udsatte borgere tilbage til livet. Derfor bliver indsatserne ofte baseret på mavefornemmelser og gode intentioner – det er dyrt, og det er ikke optimalt for de udsatte. Noget ved vi dog, vi ved, at det at være i beskæftigelse øger livskvaliteten.

Et socialt frikort
Det er ikke overraskende, for enhver kan nok regne ud at det at have noget at stå op til, nogen, der venter på dig, og et sted, hvor du gør en positiv forskel, øger selvværd og derved livskvalitet. Men det er overraskende, at det ikke tænkes mere aktivt ind i vores socialpolitik. Det vil Liberal Alliance ændre på.

Konkret foreslår vi at tilbyde de mest udsatte borgere et social frikort. Det er et frikort, som inden for en afgrænset periode giver den enkelte mulighed for at tilbyde sin arbejdskraft skattefrit på en ubureaukratisk måde. Tanken er meget enkel, det skal give mulighed for at søge og påtage sig helt kort beskæftigelse, eksempelvis på dagsbasis, mod kontant betaling. Vi erkender nemlig, at denne målgruppe ikke nødvendigvis kan dedikere sig fast, og hvad vigtigere er: Vi respekterer det. Derfor mener vi, at et socialt frikort kan bidrage til at de mest udsatte, i det omfang de kan overskue det, kan få en krog i arbejdsmarkedet.

Noget ved vi dog, vi ved, at det at være i beskæftigelse øger livskvaliteten.

Laura Lindahl (LA)
Socialordfører

Det vil reelt udvide arbejdsmarkedet, så de svært udsatte, som i dag er langt fra arbejdsmarkedet, vil turde nærme sig arbejdsmarkedet med de positive konsekvenser, at deres livskvalitet øges og måske kan udvikle sig til på sigt at kunne arbejde på ordinære vilkår.

Således mener vi i Liberal Alliance, at beskæftigelsespolitik også er socialpolitik – og vi skal arbejde målrettet for at hjælpe vores udsatte til et bedre liv. Det tror vi på sker gennem øget grad af selvforsørgelse!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00