Lægerne: Vaccineopdelte børnehaver giver ingen mening

VACCINE: Det giver ingen mening at samle uvaccinerede børn i én daginstitution, som S vil give mulighed for. Det er ren symbolpolitik, mener næstformand i PLO, Michael Dupont.

Foto: /ritzau/Mogens Flindt
Daniel Bue Lauritzen

Der er ingen lægefaglige argumenter for at samle børn uden vacciner i samme dagsinstitution.

Det mener næstformand for de praktiserende læger (PLO), Michael Dupont.

"Det giver ingen mening, hvis det er for at beskytte de uvaccinerede børn, at man sætter dem sammen. Hvis én af dem får mæslinger, kan man være helt sikker på, at de alle får det. Og børnene med vacciner er jo allerede beskyttet," siger han.

Han kalder Socialdemokratiets forslag, der skal give kommunerne lov til at afvise børn uden vacciner i dagsinstitutioner, for ren symbolpolitik:

"Man udsætter nogle børn, der på grund af forældrenes tåbelighed er uvaccinerede, for en større risiko. Ud fra et lægefagligt synspunkt er det svært at finde argumentet. Det er symbolpolitik," siger han.

Færre mæslinge-vaccineres i København
Overordnet set er tilslutningen til vaccineprogrammerne stigende i Danmark.

Men i København gik andelen af børn, der fik mæslingevaccinen (MFR) i 2015 ned i forhold til året før.

I 2014 fik 91 procent af årgangen vaccinen. Det tal faldt i 2015 til 86 procent.

Forældrene, der fravælger vaccinerne, kan ifølge Michael Dupont deles op i to delgrupper. Dem, der glemmer det, og dem uden for terapeutisk rækkevidde.

"Der er to grupper, der ikke bliver vaccineret. Der er sjuskemikkellerne, der glemmer det. Dem får man med ved at gøre dem opmærksom på vaccineprogrammet. Og så er der den rabiate gruppe, der er helt uden for terapeutisk rækkevidde. Dem tror jeg heller ikke, at man kan fange med det her tiltag. Men den gruppe er så lille, at den ikke udgør nogen risiko i sig selv," siger han.

DF: Fjollet forslag
I Dansk Folkeparti er man tilfreds med den nuværende vaccinedækning og henviser til, at Sundhedsstyrelsen netop har afblæst risikoen for en mæslingeepidemi i Danmark.

Derfor ser partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, ingen grund til at gennemføre det socialdemokratiske forslag.

"Det er fjollet. Der er ikke noget problem. Vi har en rigtig god vaccinedækning, og lad os lade den ligge der," siger hun.

S: Efterspurgt i kommunerne
Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener ikke, at der er tale om symbolpolitik, da forslaget vil have reel betydning for to kommuner.

"Normalt bruger man begrebet symbolpolitik om tiltag, der ikke har nogen effekt på virkeligheden. Her taler vi om en lovhjemmel, som to kommuner (Frederiksberg og København, red.) har efterspurgt, herunder landets største. Så jeg har lidt svært ved at se, hvordan begrebet symbolpolitik passer ind i denne sammenhæng," skriver hun i en sms.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00