Debat

Hækkerup: 12-tal i miljø til Danmark

DEBAT: Danmark er førende i cirkulær økonomi, hvilket EU-Kommissionen fremhæver i ny rapport. Men ensartede europæiske miljøstandarder er nødvendige, hvis dansk konkurrenceevne ikke skal forvrides, mener Karen Hækkerup, Landbrug & Fødevarer.

Foto: PR 2017
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hækkerup 
Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer

Landbruget og fødevareindustrien i Danmark bliver ofte fremstillet i et kritisk lys i den hjemlige miljødebat, men løfter man blikket og ser, hvordan omverdenen vurderer den danske miljøtilstand og -indsats, så tegner der sig et ganske andet billede.

Det kan man for eksempel se i en ny undersøgelse, der evaluerer, hvor godt EU's miljøregler er gennemført i de 28 medlemslande.

Undersøgelsen er foretaget af EU-kommissionen, og den leverer et billede af den danske position, som er meget glædelig for os, der arbejder for sektoren, og bør vække til eftertanke hos nogle af de kritikere, som per rygmarvsreaktion skyder på os.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Danmark er førende i cirkulær økonomi
Går man ind og plukker i undersøgelsen, så fremhæver kommissionen for eksempel satsningen på cirkulær økonomi som en dansk styrkeposition. Netop her står danske fødevarevirksomheder meget stærkt og er tidligere blevet fremhævet som globalt førende i en proces, hvor materialer og produkter recirkuleres med det mindst mulige værditab. Samtidig satses der i omstillingen stærkt på at udfase fossile råstoffer til fordel for biomaterialer.

I Landbrug & Fødevarers helt egen have er for eksempel groet et projekt om at spare på de enorme mængder vand, der skal bruges. Vi har således etableret et stort vandpartnerskab med et budget på 100 millioner kroner. Her arbejder fødevarevirksomheder, teknologileverandører, universiteter og myndigheder sammen om at udvikle modeller til at spare på vandmængderne i produktionen.

Alle initiativer, der skal sikre fælles regler og ensartet implementering på miljøområdet, er særdeles vigtige for dansk landbrug og fødevareindustri

Karen Hækkerup
Administrerende direktør, Landbrug & Fødevarer

Konkurrenceevnen afhængig af ensartede miljøstandarder
Kommissionen peger videre på, at Danmark har store potentialer inden for bekæmpelse af madspild, genbrug, genindvinding, ressourceeffektivitet og bæredygtig landbrugspraksis. De konklusioner kan jeg kun være enig i. I forhold til arbejdet med FN's 2030-agenda for bæredygtighed så er det at levere sunde, sikre og bæredygtige fødevarer og fødevareløsninger til os selv og resten af verden - den danske fødevareklynges allervæsentligste bidrag.

Undersøgelsen bekræfter, at Danmark er EU's miljøduks. Men det betyder, at vi reelt udsættes for en konkurrenceforvridning med lande, som ser mere lempeligt på reglerne. Hvis der ikke er ensartet høj standard på miljøområdet, betyder det, at natur og klima belastes på et helt forkert grundlag, når produktionen rykker til disse lande. Derfor er alle initiativer, der skal sikre fælles regler og ensartet implementering på miljøområdet særdeles vigtige for dansk landbrug og fødevareindustri.

Jeg blev glad og opløftet af at læse rapporten, der er et meget stærkt vidnesbyrd om, hvor meget vi gør rigtigt på miljøområdet i Danmark – også i landbrugs- og fødevaresektoren. Og jeg vil opfordre vores argeste kritikere til også at tage sig tiden til at se rapporten igennem. Der er en del at reflektere over inden man næste gang går i kødet på os. Rapporten kan findes her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00