Debat

Landskabsarkitekter: Fremtidens kystsikring skal krydse kommunegrænser

Både borgere og politikere skal forstå, at fremtidens kyster i Danmark kan se helt anderledes ud - og at sikringen af dem må ske på tværs af bygrænser. En holistisk tilgang er påkrævet, skriver Martin Hedevang Andersen.

Vi kan ikke forvente, at kysterne forbliver som de var i går. Havstigninger og hyppigere stormfloder kræver, at vi tænker i nye baner, når vi planlægger vores kystbeskyttelse.
Det handler om at være dynamisk: at tilpasse vores strategier til naturens luner og erkende, at nogle områder måske bliver uegnede til beboelse i fremtiden, skriver Martin Hedevang Andersen. Arkivfoto.
Vi kan ikke forvente, at kysterne forbliver som de var i går. Havstigninger og hyppigere stormfloder kræver, at vi tænker i nye baner, når vi planlægger vores kystbeskyttelse. Det handler om at være dynamisk: at tilpasse vores strategier til naturens luner og erkende, at nogle områder måske bliver uegnede til beboelse i fremtiden, skriver Martin Hedevang Andersen. Arkivfoto.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Martin Hedevang Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark, et land omgivet af hav, står over for stadig større udfordringer med kystbeskyttelse i lyset af den accelererende klimakrise.

Vi har nydt havets gavmildhed og lidt under dets luner. Havet har formet vores landskab og vores kulturhistorie, og som en nation, der er tæt bundet til sine kyststrækninger, står vi over for en ny æra, hvor vores tilgang til kystbeskyttelse skal være både dynamisk og koordineret.

Kystbeskyttelse bør ikke blot være et lokalt anliggende men en national prioritet.

Martin Hedevang Andersen
Forperson, Danske Landskabsarkitekter

Det er vigtigt at anerkende, at kystlinjen er i konstant forandring. Havets vilje påvirker kystens form og udseende, og denne proces vil kun blive mere udtalt med klimaforandringerne.

Vi kan ikke forvente, at kysterne forbliver som de var i går. Havstigninger og hyppigere stormfloder kræver, at vi tænker i nye baner, når vi planlægger vores kystbeskyttelse.

Det handler om at være dynamisk: at tilpasse vores strategier til naturens luner og erkende, at nogle områder måske bliver uegnede til beboelse i fremtiden.

En koordineret indsats er ligeledes essentiel. Kystbeskyttelse bør ikke blot være et lokalt anliggende men en national prioritet.

Interferencer i et område på kysten kan have store konsekvenser et andet sted, og det kræver derfor en holistisk tilgang, der transcenderer kommunegrænser og lokale interesser.

Vi skal se landets samlede kyststrækninger som en enhed, hvor tiltag på ét sted understøtter helheden og ikke blot flytter problemet.

Borgerinddragelse er essentielt

Vi står over for valg, der vil kræve modige beslutninger. Nogle steder skal vi værne om kulturelle landemærker for enhver pris, i andre tilfælde skal vi tillade naturen at tage over.

Det er essentielt, at den brede offentlighed forstår udfordringerne og deltager aktivt i diskussionerne om, hvordan vi bedst beskytter vores kyster.

Martin Hedevang Andersen
Forperson, Danske Landskabsarkitekter

Disse diskussioner skal føres med respekt for både miljømæssige og kulturelle værdier, men også med et blik på at vi behøver mere plads til øget både maritim og terrestrisk biodiversitet.

Danmark har en rig historie og en dyb erfaring med at håndtere havets kræfter. Fra stormflodsbarrierer til kystsikring med dynamiske sandfodringer har vi udviklet en bred vifte af teknikker, der kan anvendes og tilpasses efter behov.

Nu er tiden kommet til at kombinere denne viden med moderne teknologi og innovative tilgange til at skabe en fremtidssikret kystbeskyttelse.

Denne indsats kræver også involvering fra borgerne. Det er essentielt, at den brede offentlighed forstår udfordringerne og deltager aktivt i diskussionerne om, hvordan vi bedst beskytter vores kyster.

Vi skal fremme en åben dialog og sikre, at beslutninger tages på et oplyst grundlag, hvor alle stemmer bliver hørt.

Tænk på kommende generationer

I sidste ende handler dynamisk og koordineret kystbeskyttelse om at sikre, at Danmark fortsat er et sikkert, bæredygtigt og attraktivt sted at bo – også for fremtidige generationer.

Nu er tiden inde til at handle beslutsomt.

Martin Hedevang Andersen
Forperson, Danske Landskabsarkitekter

Ved at anerkende og respektere de naturlige processer, der former vores kyster, og ved at arbejde sammen på tværs af sektorer og samfundsgrænser, kan vi udvikle robuste løsninger, der står mål med de udfordringer, vi står overfor.

Nu er tiden inde til at handle beslutsomt og med omtanke for at beskytte vores kystland de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Hedevang Andersen

Forperson, Danske Landskabsarkitekter, Landskabsarkitekt MDL, stifter, ORCA - Cirkulær Landskabsarkitektur, kreativ leder, BY RUM SKOLE
Landskabsarkitekt (Københavns Universitet, 2015)

0:000:00