Langt flere har brevstemt

VALG: Der er langt flere, som har brevstemt ved dette valg end ved valget i 2007, viser Altinget.dks rundspørge. Forsker mener, at det kan betyde en fortsat høj valgdeltagelse (opdateret).
Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Anders Jerking
Der er stor interesse for folketingsvalget. I hvert fald at dømme efter antallet af brevstemmer.

En rundspørge foretaget af Altinget.dk til fem kommuner viser, at der alle steder er blevet afgivet markant flere brevstemmer, end der blev ved det seneste folketingsvalg i 2007.

I Slagelse er antallet af brevstemmer mere end fordoblet. I 2007 var der 1.548, som brevstemte, men til og med mandag i denne uge var der allerede 3.200 vælgere, som havde brevstemt.

Samme tendens gør sig gældende i andre byer.

I Kolding er brevstemme-tallet steget fra 2.600 til over 3.300, mens det i Roskilde er steget fra 3.250 til over 4.248. I Gentofte er tallet steget fra 3.875 til over 5.500.

I Odense er antallet af brevstemmer også steget, viser Altinget.dks rundringning. Til og med søndag var der afgivet 6.430 brevstemmer, mens der i 2007 kun blev sat 5.989 brevstemme-krydser i Odense.

Professor og valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, forklarer, at antallet af brevstemmer er vokset svagt de seneste 10 år. Han mener ikke, at man ud fra antallet af brevstemmer kan forvente en højere valgdeltagelse end ved valget i 2007, hvor 86,6 procent af vælgerne afgav deres stemme.

"Men når så mange har brevstemt, så giver det håb om, at vi kan bevare status quo med en høj valgdeltagelse," siger han og forklarer, at tendenser både trækker i retning af en højere og en lavere valgdeltagelse.

"På den ene side har vi set, at unge stemmer mindre, men på den anden side er der tendens til, at der er højere deltagelse ved valg, hvor der er tæt konkurrence mellem blokkene som ved dette valg. Så med de to tendenser, kombineret med de mange brevstemmer, er mit bud, at valgdeltagelsen bliver tæt på den i 2007," siger han.

Fristen for at brevstemme udløber i dag.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00