Kommentar af 
Lars Aslan Rasmussen

Lars Aslan: Københavner-hadet stortrives i blå blok

KLUMME: Adskillige V-politikere elsker at hakke på København og københavnere som led i en tarvelig strategi for at tilfredsstille deres kernevælgeres fordomme, mener Lars Alsan Rasmussen (S).

DEN BEDSTE BY: 100 års socialdemokratisk styre har gjort København til en vidunderlig by, skriver Lars Aslan.
DEN BEDSTE BY: 100 års socialdemokratisk styre har gjort København til en vidunderlig by, skriver Lars Aslan.Foto: Brian Bergman/Scanpix
Lars Aslan Rasmussen

Han er født 1978 og blev valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet i år (2016).

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som et af de eneste medlemmer af Folketinget, der er født og opvokset i København, har det været en noget nedslående at opleve den generelle foragt, der er for hovedstaden på Christiansborg, og som stortrives i regeringen og hos dets eneste støtteparti.

Grunden til at København og dens indbyggere lægges for had er jo ret åbenlys og skyldes Venstres elendige valg i Jylland, hvilket de så prøver at kompensere for med en god gang københavner-bashing.

Og partiet ligger da heller ikke på den lade side, når det gælder nedladende bemærkninger om os, der tilfældigvis bor i København. Hvem husker ikke hvordan Venstres tidligere kronprins Søren Gade kaldte københavnerne for ”speltsegmentet”.

Eller da kvotekongen Thomas Danielsen (V) valgte at rejse en ”spændende” debat om Jyllands mulige selvstændighed, som ifølge hans egne absurde udregninger ville føre til, at København ville gå konkurs.

København er en fantastisk by. Og det er ikke på grund af regeringen, men på trods af den.

Lars Aslan Rasmussen

Eller da Michael Aastrup Jensen (V) mente, at alle nulevende udenrigsministre besad en ”københavnermentalitet”, uden at uddybe nærmere hvad denne mentalitet går ud på.

De borgerlige elsker at fremstille København og københavnere som en del af eliten. ”København svømmer i penge”, ”København er en by for eliten,” lyder det ofte.

Undskyld mig! En by for eliten?

Er det SOSU-assistenten fra Tingbjerg, der tænkes på? Pædagogen fra Valby? Eller elektrikeren fra Nørrebro?

Læs mere: Regeringen: Endnu flere statslige arbejdspladser skal udflyttes

Og hvem svømmer i penge? Hvilken del af byen mener I?

Vi har adskillige byområder i hovedstaden, der i indbyggertal ikke alene kunne udgøre en selvstændig kommune, men også ville være den fattigste kommune i landet.

Alligevel forsætter regeringen med forskellige kreative udflytningsplaner.

Og hvad er det så, de gerne vil udflytte af København?

Er det integrationsopgaven, som regeringen mener København tager et for stort ansvar for, når vi er den kommune i landet med sjetteflest indbyggere med ikke-vestlig baggrund? Vil regeringen i stedet bede andre kommuner om også at løfte et ansvar?

Københavnerne udgør 10 procent af befolkningen, men huser 25 procent af landets psykisk syge. Er det dem, som andre kommuner skal tage et større ansvar for?

Eller er det hele Danmarks narkoproblem på Vesterbro, der nu skal udflyttes? For eksempel nogle af de stofmisbrugere, som under Fogh-regeringen måtte ligge og fixe på trapper og i kældre, fordi landets daværende sundhedsminister ikke ville give dem et fixerum?

Jeg nævner ikke, hvem der var sundhedsminister dengang, men Lars Løkke ved, hvem jeg tænker på.

Nej, det er ikke den slags udflytninger, som regeringen har i ærmet.

Sidste år var det DIIS, der skulle udflyttes, ikke til Lolland, ikke til Bornholm eller til andre steder i Danmark, der er ramt af udkantsproblematikken, men derimod skulle det flytte til Aarhus, hvilket ikke har en kæft med udkant at gøre. Selvom det viste sig, at 99 procent af DIIS's aktiviteter lå i København, holdt regeringen stædigt fast i udflytningen, som heldigvis blev stemt ned.

For nylig kom så kravet fra DF's medieordfører, Morten Marinus, om også at flytte Radio24syv til Jylland – taleradioen, der dagligt har besøg af politikere, ofte i deres morgenprogrammer, hvor man medvirker i fem-ti minutters tid. Rykker radioen til Aarhus, forstiller man sig så, at politikerne sætter sig ind i et tog og bruger seks timer tur-retur på at være med i et indslag i radioen på fem minutter? Næppe.

Forslaget er endnu et eksempel på irrationelt had til København.

Og ja, København er en fantastisk by. Og det er ikke på grund af regeringen, men på trods af den.

Over 100 års socialdemokratisk styre har gjort København til verdens bedste by, og den udvikling burde de borgerlige glæde sig over. Vi kan sagtens have en stærk hovedstad og samtidig løfte de reelle problemer, der er i Udkantsdanmark.

At spille københavnere og resten af befolkningen ud mod hinanden er bestemt ikke et kønt syn, og det gavner hverken regeringen eller det danske samfund.

......

Lars Aslan Rasmussen er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aslan Rasmussen

Fhv. MF (S)
lærer (Blågaard Seminarium 2005)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00