Debat

Lars Aslan: Mediernes fascination af det ekstreme højre er absurd

KLUMME: Medierne fascineres af Nye Borgerliges lette løsninger og lader sig i mange tilfælde bruge som ukritiske mikrofonholdere for partiet, skriver Lars Aslan (S). At partiet får så meget omtale er helt ude af proportioner, mener han.

Pernille Vermund og hendes slæng af ekskluderede medlemmer fra Dansk Folkeparti får for meget taletid i medierne, skriver Lars Aslan.
Pernille Vermund og hendes slæng af ekskluderede medlemmer fra Dansk Folkeparti får for meget taletid i medierne, skriver Lars Aslan.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Lars Aslan Rasmussen

Han er født 1978 og blev valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet i år (2016).

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved det kommende valg vil der højst sandsynligt "kun" være to partier på stemmesedlen, som ikke allerede sidder i Folketinget.

Det drejer sig om henholdsvis Kristendemokraterne og Nye Borgerlige.

De kristelige har ikke siddet i Folketinget i flere år(tier), men stiller alligevel trofast op til kommunal- og folketingsvalg. Når man ser på, hvor partiet henter sine ganske få stemmer, er det så skævt fordelt geografisk, at Kristendemokraterne efterhånden nærmere minder om en lokal fællesliste i Vestjylland end om et egentligt landspolitisk parti.

Det andet parti hedder Nye Borgerlige og er ret beset en kloning mellem Ole Birk Olesens (LA) og Mogens Glistrups tanker og er mere end noget andet parti bygget op omkring en enkelt person – nemlig partileder Pernille Vermund.

Det er helt ude af proportioner, at Nye Borgerlige får over 10 gange så meget medieomtale som Kristendemokraterne.

Lars Aslan Rasmussen (S), medlem af Folketinget

Og selv om der er forskel på de to partier, er der også mange ligheder. De er begge borgerlige, de ligger begge pænt under spærregrænsen, og der er stort set ingen, der kan nævne andre end formanden for de to partier. Ligesom begge partiledere har stillet op til Folketinget før uden succes.

Alligevel er der markant forskel på, hvordan de to partier dækkes af medierne. Går man ind på Infomedia – portalen, der registrerer samtlige artikler, radio- og tv-indslag – kan man se, at Kristendemokraterne er omtalt 1.422 gange i de seneste seks måneder, mens Nye Borgerlige i samme periode er omtalt 17.819 gange.

Ser man alene på mediernes omtale af partilederne i denne periode, så er der 595 af Kristendemokraternes formand Stig Grenov og 2.303 af Nye Borgerliges Pernille Vermund

Og selv om jeg erkender, at både Nye Borgerlige og Pernille Vermund kommer med en del opsigtsvækkende og rabiate udtalelser på ugebasis, så har Kristendemokraterne dog et partiprogram, som er noget mere alsidigt end Nye Borgerliges one-liners på Facebook.

Og uanset hvordan man end vender og drejer det, så er det helt ude af proportioner, at Nye Borgerlige får over 10 gange så meget medieomtale som Kristendemokraterne.

At et parti som Nye Borgerlige, der ikke engang sidder i Folketinget og ligger pænt under spærregrænsen, får så meget airtime, skyldes desværre, at medierne fascineres af de højreekstremes lette løsninger og i mange tilfælde lader sig bruge som ukritiske mikrofonholdere for Pernille Vermund og hendes slæng af ekskluderede medlemmer fra Dansk Folkeparti.

Og det er hverken udtryk for god journalistik eller saglig dækning af politiske partier, at dækningen af små partier er så skæv, som tilfældet er.

---

Lars Aslan er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aslan Rasmussen

Fhv. MF (S)
lærer (Blågaard Seminarium 2005)

0:000:00