Ligestillingen halter blandt departementscheferne

DEPARTEMENTSCHEFER: Da regeringen trådte til, var tre departementschefer kvinder. I dag er der kun én tilbage. Samtidig er der ansat fem mandlige departementschefer. Ligestillingsministeren er ikke tilfreds.
Selvom 11 ud af 23 ministre i dag er kvinder, er der meget langt mellem de kvindelige topledere i embedsværket.
Selvom 11 ud af 23 ministre i dag er kvinder, er der meget langt mellem de kvindelige topledere i embedsværket.Foto: www.colourbox.com
Jon David FinsenAnders Jerking

Én kvinde blandt 18 mænd. Sådan ser det umiddelbart ud, når landets departementschefer sætter sig om mødebordet.

Det er situationen, efter Karoline Prien Kjeldsen netop har fratrådt sin stilling i Kulturministeriet, og Marianne Thyrring tidligere på året blev gået fra Miljøministeriet. Dermed er Anne Kristine Axelsson i Justitsministeriet i dag den eneste høne i hanegården af departementschefer.

Alt i alt har to kvindelige og fire mandlige departementschefer forladt Slotsholmen i de sidste to år. Fem af de stillinger er nu besat af mænd, mens Kultuministeriet forventes at få en ny departementschef i løbet af efteråret.

Sløv i toppen
Professor i politik og administration ved Aalbog Universitet Anette Borchorst er overrasket og skuffet over udviklingen.

"Alt tyder på, at udviklingen går mod mere ligestilling, når det kommer til køn og ledelse. Men med departementschefer er vi jo på absolut topniveau, og der bevæger tingene sig jo lidt langsommere."

Hun mener også, det er vigtigt at få kvinderne med i topledelsen.

"Når kvinder nu tager så meget uddannelse, er det vigtigt, at de også får del i den indflydelse, som også ligger i høje stillinger. På den anden side er det vigtigt, at samfundet får del i kvindernes talenter og ressourcer. Alt andet er torskedumt," siger hun.

Et rigtigt dårligt eksempel
Ligestillingsminister Manu Sareen (R) er ikke stolt af udviklingen. Men han peger samtidig på, at det ser godt ud med kvindelige ledere generelt i det offentlige.

"Alligevel er det ikke godt nok. Der er klart plads til forbedring," lyder hans umiddelbare udmelding.

"Ligesom vi har sagt til private virksomheder, at de skal arbejde for at få flere kvinder i toppen, så skal vi i det offentlige også være meget opmærksomme på, at alle talenter kommer i spil," skriver ligestillingsministeren i en mail til Altinget.dk.

I regeringsgrundlaget hedder det, at det er gået den forkerte vej med ligestillingen de seneste år, og at der langt fra er fuld ligestilling mellem mænd og kvinder i det danske samfund, når det handler om løn og indflydelse.

Sidste år vedtog regeringen og Enhedslisten derfor en ligestillingsstrategi, der pålægger de 1.100 største private virksomheder såvel som alle offentlige virksomheder og institutioner at opstille – uforpligtende – måltal og lave en intern politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn i ledelse og bestyrelser.

Alligevel er udviklingen altså gået i den anden retning blandt departementscheferne.

SF: Kig på rekrutteringen
Hos SF peger ligestillingsordfører Özlem Cekic på, at ansvaret for udpegelsen af nye departementschefer i sidste ende ligger i regeringens ansættelsesudvalg, som består af de tre regeringspartiers ledere og Bjarne Corydon (S). Alligevel forestiller hun sig, at man også bør kigge på, hvordan man rekrutterer departementscheferne.

"Det er også vigtigt at kigge på, hvad der sker før selve udnævnelsen. Her kan man både undersøge, om kvinder søger stillingerne, hvilke barrierer de eventuelt møder på trods af deres kompetencer, og hvem der overhovedet bliver indstillet," lyder det fra SF'eren.

Özlem Cekic vil dog afvente den første evaluering af regeringens ligestillingstrategi for det offentlige, som kommer til april, før hun vil snakke om konkrete politiske tiltag.

"Ikke engang Anders Fogh kunne slippe af sted med det her"
Susanne Hegelund, kommunikationsrådgiver og medforfatter til bogen 'Javel, Hr. Minister', tror dog, at der snart kommer en ny kvindelig topembedsmand. Der er nemlig stadig en ubesat departementschefstilling i Marianne Jelveds kulturministerium.

"Ikke engang Anders Fogh kunne være sluppet af sted med det her. Hvis den næste departementschef i Kulturministeriet også bliver en mand, kommer der virkelig fokus på det mærkværdige i, at der stadig i 2013 tilsyneladende kun er egnede mænd til topposterne på Slotsholmen. Derfor er jeg rimeligt overbevist om, at man – udover at finde en dygtig kandidat – også kigger efter kvinder til Kulturministeriet," siger hun og fortsætter:

"Desuden har kulturminister Marianne Jelved i sin tid som partiformand været meget kønsbevidst i forhold til at finde kvindelige kandidater til ministerposterne, og det kunne jeg også godt forestille mig, hun ville bede ansættelsesudvalget om at være denne gang," vurderer Susanne Hegelund.

Camilla Hostrup Schouw og Katarina Siig Søderberg fra journalistuddannelsen på RUC har bidraget til denne artikel.

 

Dokumentation

Der er blevet udpeget fem nye departementschefer under den nuværende regering - alle sammen mænd. Samtidig er to ud af de tre kvindelige departementschefer forladt deres stillinger.

 

Ministerie:Tidligere departementschef: Afløst af:Dato: 
Sundhedsministeriet Jesper FiskerPer OkkelsNov. 2011 
SkatteministerietJesper Skovhus PoulsenJens BrøchnerJuni 2012
MiljøministerietMarianne Thyrring Henrik StudsgaardFeb. 2013
Beskæftigelsesministeriet Bo Smith Peter Stensgaard Mørch  Aug. 2013 
UdenrigsministerietClaus GrubeUlrik Vestergaard KnudsenOkt. 2013 
KulturministerietKaroline Prien Kjeldsen Endnu ikke udnævnt

 
 
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Anette Borchorst

Professor emerita Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
lic.phil. (Aalborg Uni. 1984)

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)

0:000:00